Să nu uităm că Marele Post este o perioadă de purificare duhovnicească, îmbinat
cu o alimentație specifică.Pentru a nu te simți obosită sau lipsită de energie, trebuie să știi cum să substitui corect carnea, produsele lactate și produsele de cofetărie interzise, cu altele care pot suplini lipsa de proteine, vitamine, minerale precum și alte microelemente ce îți furnizează energie pentru întreaga zi.
Carnea, indiferent de proveniența acesteia, ne oferă o cantitate importantă de proteine și întregul complex de vitamina B. Deoarece în perioada postului consumul de carne este interzis, noi venim cu o alternativă ce te va ajuta să suplinești lipsa ei.
4 produse ce pot înlocui carnea în bucătăria ta:
-
Boabele de fasole
sunt o sursă de proteine și fier ce te ajută să previi anemia și astenia. Boabele de fasole se fierb cu ceapă sau poți face o supă delicioasă din fasole.
-
Ciupercile
sunt un înlocuitor bun al cărnii, datorită cantității de proteine vegetale ce se conține în ele. Acestea pot fi adăugate în salate, pot fi puse la cuptor în combinație cu alte legume.
-
Soia
conține aceeași cantitate de proteine ca și carnea și vitamina B. Aceasta reduce nivelul colesterolului în sânge și reduce hipertensiunea.
-
Oleaginoasele,
precum nucile, alunele, arahidele, migdalele îți furnizează grăsimile necesare, iar vitamina E îți păstrează pielea frumoasă și sănătoasă.
Laptele, chefirul, brânza, smântâna
și multe alte produse lactate sunt sigură că erau nelipsite în regimul tău alimentar zilnic. Datorită bacteriilor pro biotice ce se conțin în lactate, avem o bună funcționare a tractului gastrointestinal. Pentru a menține acest echilibru și în continuare, îți propun:
laptele de post din migdale
ș
i susan
, care se prepară ușor, iar valoarea nutritivă este la fel ca și a laptelui de origine animală. Pentru aceasta ai nevoie de: 150 grame de migdale crude în coajă, 2 linguri de susan, 3 căni de apă plată, 2 curmale și o lingură de miere.
Mod de preparare:
- Cu o seară înainte de a prepara laptele, pune migdalele, susanul și curmalele la hidratat într-un bol cu apă. Această etapă este importantă, deoarece astfel sunt eliminate substanțele cu care au fost tratate aceste produse, cât și îndepărtarea de filtrați ce se conțin în coajă.
- A doua zi scurge apa, în care au stat semințele și curmalele, pune-le în mixer cu cele 3 căni de apă plată și amestecă bine la viteză maximă, până obții un lapte alb și aromat. Strecoară laptele prin tifon de pulpa rămasă, iar după ce torni amestecul în cană îi poți adăuga miere, pentru un gust mai bun.
Produsele de patiserie
ș
i cofetărie
sunt preferate de majoritatea dintre noi. Deși există diferite alternative ale acestora în perioada postului, îți propun soluția cea mai sănătoasă de înlocuire a dulciurilor. Aceasta, nu doar că îți va potoli ”setea” de dulce, dar îți va oferi și energia necesară, pentru a fi cât mai activă și bine dispusă pe tot parcursul zilei. 2 produse – cheie ce-ți vor fi prieteni pe parcursul postului: mierea și fructele uscate.
Mierea
– o sursă de neînlocuit de energie și microelemente esențiale, îți furnizează aportul necesar de glucoză, pentru a fi activă toată ziua. Mierea este un înlocuitor excelent al produselor de patiserie și al dulciurilor. O poți consuma aparte, dar și în ceai și cafea.
Fructele uscate
precum merele, perele, caisele, smochinele, prunele, curmalele și stafidele îți sunt alături, atunci când simți pofta de înghețată. Acestea sunt considerate cea mai sănătoasă sursă de zahăr, având și un efect antioxidant puternic în organism.
Text: Rada Baltag