Ține postul și fii plină de energie!

Să nu uităm că Marele Post este o perioadă de purificare duhovnicească,  îmbinat

separator
cu o alimentație specifică.

Pentru a nu te simți obosită sau lipsită de energie, trebuie să știi cum să substitui corect carnea, produsele lactate și produsele de cofetărie interzise, cu altele care pot suplini lipsa de proteine, vitamine, minerale precum și alte microelemente ce îți furnizează energie pentru întreaga zi.

Carnea, indiferent de proveniența acesteia, ne oferă o cantitate importantă de proteine și întregul complex de vitamina B. Deoarece în perioada postului consumul de carne este interzis, noi venim cu o alternativă ce te va ajuta să suplinești lipsa ei.

4 produse ce pot înlocui carnea în bucătăria ta:

  • Boabele de fasole

    sunt o sursă de proteine și fier ce te ajută să previi anemia și astenia. Boabele de fasole se fierb cu ceapă sau poți face o supă delicioasă din fasole.

  • Ciupercile

    sunt un înlocuitor bun al cărnii, datorită cantității de proteine vegetale  ce se conține în ele. Acestea pot fi adăugate în salate, pot fi puse la cuptor în combinație cu alte legume.

  • Soia

    conține aceeași cantitate de proteine ca și carnea și vitamina B. Aceasta reduce nivelul colesterolului în sânge și reduce hipertensiunea.

  • Oleaginoasele,

    precum nucile, alunele, arahidele, migdalele îți furnizează grăsimile necesare, iar vitamina E îți păstrează pielea frumoasă și sănătoasă.

Laptele, chefirul, brânza, smântâna

și multe alte produse lactate sunt sigură că erau nelipsite în regimul tău alimentar zilnic. Datorită bacteriilor pro biotice ce se conțin în lactate, avem o bună funcționare a tractului gastrointestinal. Pentru a menține acest echilibru și în continuare, îți propun:

laptele de post din migdale

ș

i susan

, care se prepară ușor, iar valoarea nutritivă este la fel ca și a laptelui de origine animală. Pentru aceasta ai nevoie de: 150 grame de migdale crude în coajă, 2 linguri de susan, 3 căni de apă plată, 2 curmale și o lingură de miere.

Mod de preparare:

  • Cu o seară înainte de a prepara laptele, pune migdalele, susanul și curmalele la hidratat într-un bol cu apă. Această etapă este importantă, deoarece astfel sunt eliminate substanțele cu care au fost tratate aceste produse, cât și îndepărtarea de filtrați ce se conțin în coajă.

  • A doua zi scurge apa, în care au stat semințele și curmalele, pune-le în mixer cu cele 3 căni de apă plată și amestecă bine la viteză maximă, până obții un lapte alb și aromat. Strecoară laptele prin tifon de pulpa rămasă, iar după ce torni amestecul în cană îi poți adăuga miere, pentru un  gust mai bun.

Produsele de patiserie

ș

i cofetărie

sunt preferate de majoritatea dintre noi. Deși există diferite alternative ale acestora în perioada postului, îți propun soluția cea mai sănătoasă de înlocuire a dulciurilor. Aceasta, nu doar că îți va potoli ”setea” de dulce, dar îți va oferi și energia necesară, pentru a fi cât mai activă și bine dispusă pe tot parcursul zilei.  2 produse – cheie ce-ți vor fi prieteni pe parcursul postului: mierea și fructele uscate.

 

Mierea

– o sursă de neînlocuit de energie și microelemente esențiale, îți furnizează aportul necesar de glucoză,  pentru a fi activă toată ziua. Mierea este un înlocuitor excelent al produselor de patiserie și al dulciurilor. O poți consuma aparte, dar și în ceai și cafea.

 

Fructele uscate

precum merele, perele, caisele, smochinele, prunele, curmalele și stafidele îți sunt alături, atunci când simți pofta de înghețată. Acestea sunt considerate cea mai sănătoasă sursă de zahăr, având și un efect antioxidant puternic în organism.

Text: Rada Baltag

 

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

File de pește împletit
Articolul anterior
Natalia Morari s-a reîntors în Rusia!
Articolul următor