Tonul – o sursă de proteine nobile care ne ajută să dăm frâu liber creativității noastre în bucătărie, să creăm numeroase feluri de mâncare, toate diferite și gustoase

Tonul are o aromă delicată, carne de culoare roz și o textură fragedă. Nu toată lumea știe că există diferite tipuri de ton. Tonul cu aripioare galbene și Skipjack sunt cele două specii utilizate în principal în conservele de pește.

separator

Tonul cu aripioare galbene (Thunnus Albacares) își datorează numele culorii galbene strălucitoare distincte a aripioarelor dorsale și ventrale, el poate cântări până la 50/60kg.

Skipjack (Euthynnus pelamis) își datorează numele dungilor longitudinale găsite pe burtă, el cântărește, în general, între 3 și 4 kilograme. Carnea sa este ușor colorată și are o aromă mai intensă decât tonul cu aripioare galbene.

Conservele de ton sunt o opțiune bună pentru a introduce peștele în dieta ta, cu un raport preț-calitate foarte avantajos și menținând beneficiile peștelui. Aceste produse sunt o necesitate pentru toți iubitorii de pește.

Tonul Rio Mare se păstrează numai în ulei de măsline de calitate, obținut din presarea celor mai bune măsline, la care se adaugă un vârf de sare de mare.

Beneficiile consumului de Ton

Tonul și peștele sunt, în general, o parte esențială a dietei noastre, deoarece au proprietăți nutritive importante și sunt o sursă de proteine ​​nobile. Rețetele preparate cu ton ne ajută să dăm frâu liber creativității în bucătărie și să gătim feluri de mâncare diferite și gustoase.  atorită varietății largi a produselor lor, Rio Mare oferă consumatorilor un mod practic rapid de a se bucura de pește în orice moment.Începând de la Ton în ulei de măsline, Tuna al Naturale, Insalatissime – salată gata de mâncare cu ton, Pate – este ideal pentru a deschide pofta de mâncare și pentru a adăuga o notă specială ingredientelor preferate.

Trasabilitatea produselor: un angajament transparent

Tonul care ajunge pe mesele a milioane de consumatori, atât în Italia, cât și în restul lumii, are o poveste, care începe cu originile sale și se încheie pe rafturile marilor comercianți. Această biografie este „scrisă” pe fiecare conservă Rio Mare, pentru a informa consumatorii despre parcursul peștelui din momentul capturii până la procesare, conservare și sterilizare. „Niciodată nu pierdem tonul din ochi”, declară cei de la Rio Mare. Pe ambarcațiuni, la fabrică, în laboratoarele unde este testat și analizat, tonul călătorește alături de o etichetă care indică „numele, prenumele și adresa sa”. Pare haios, însă astfel este cunoscut oceanul din care provine, pe ce ambarcațiune a călătorit și din ce lot sosit la fabrică face parte, precum și numărul conservei și al cutiei în care a fost ținută conserva. Calitatea este monitorizată atent la fiecare etapă.

Grija față de mediu – unul dintre angajamentele de bază

Rio Mare se angajează să livreze calitate la 360 ​​° tuturor consumatorilor săi, inclusiv prin programul său de responsabilitate socială a calității, bazat pe patru piloni: pescuit responsabil, personal calificat, producție de calitate și educație a nutriției. Balanța ecosistemului marin este respectată cu strictețe în capturarea peștelui. Prin utilizarea unei abordări științifice, globale și sistematice, Rio Mare alege atent sursa materiei prime, din lanțurile de aprovizionare care sunt gestionate în mod responsabil cu participarea tuturor celor implicați: companii, pescari și instituții de mediu. Brandul italian, clasat printre lideri la nivel european în producția de conserve de pește, utilizează cele mai bune practici în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului.

Iar când e vorba despre ce punem în farfurie, Rio Mare ne asigură că dedică maximă atenție selecției materiilor prime, efectuând controale stricte pe întregul lanț de aprovizionare și sprijinim consumatorii cu proiecte educaționale și de cercetare și dezvoltare pentru a îmbunătăți continuu calitatea produselor.

„Durabilitatea este unul dintre pilonii cheie ai strategiei noastre de afaceri, deoarece ne propunem să devenim cea mai sustenabilă companie producătoare de preparate de ton din lume. Din acest motiv, credem în importanța creării de parteneriate cu cele mai bune ONG-uri, cum ar fi WWF, pentru a ne sprijini demersurile noastre legate de sustenabilitate”, mai spun reprezentanții companiei.

 În ce rețete putem utiliza Tonul?

Începeți masa cu Pate de ton – toate aromele tonului se regăsesc în acest produs, care oferă un gust concentrat, ușor și cremos, într-un tub practic. Ușor de măsurat, produsul se închide cu capac, pentru a fi păstrat la frigider.

Și cand ne apuca o lene de a găti, putem deschide o salată deja pregatită pentru noi salata cu ton Rio Mare – Insalatissime. Aceasta îmbină gustul inconfundabil al tonului Rio Mare cu legume proaspete și cereale pentru o masă rapidă și echilibrată. Gata de a fi consumate oricând datorită ambalajului, care păstrează prospețimea, aroma și proprietățile nutritive fără conservanți adăugați.

Tonul este un ingredient care poate fi  integrat foarte ușor în alimentație, începând cu cele mai simple paste cu Ton si un pic de cașcaval, până la rețete mai sofisticate și complete, în mâncări calde sau reci. O mulțime de scenarii și rețete sunt deja gata și le puteți găsi aici – https://www.riomare.ro/retete/.     

Pește retras de la vânzare! Marfa era păstrată în condiții jalnice și vândută fără acte despre termenul de valabilitate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 12-18.05.2022, a inițiat controale privind calitatea peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț. 

Inspectorii Agenției au depistat mai multe neconformități precum: necorespunderea normelor sanitare veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură, lipsa prețului, lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului etc.

În baza neconformităților depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenții.

Totodată, au fost prelevate probe de pește pentru încercări de laborator. În urma rezultatelor de laborator, loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț.

Controalele cu privire la verificarea calității peștelui proaspăt/refrigerat și congelat, comercializat în unitățile de comerț, vor continua.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare, mai ales cele ușor perisabile, doar din unități autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare, fiind ghidați de următoarele criterii de determinare a prospețimii peștelui:

Ochi – strălucitori, clari;

Branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent;

Suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă;

Solzii –  culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strâns de corp;

Carne – fermă, elastică;

Miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare.

În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformitățile date. De asemenea, sesizați Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43,

Sună ciudat, dar ciocolata te ajută să slăbești! Când e bine să o mănânci să scapi de kilogramele în plus

Dacă mănânci ciocolată la o anumită oră din zi te poate ajuta să scapi de grăsimea de pe burtă și să reduci indicele glicemic. Dacă mănânci o cantitate mare de ciocolată la prima oră a zilei, imediat cum te-ai trezit, te poți bucura de câteva kilograme în minus.

În urma unui studiu s-a descoperit că dacă se consumă 100g de ciocolată imediat cum te trezești reduci nivelul de cortizol, de glucoză și grăsime. Ciocolata cu lapte, pentru că are un conținut crescut de grăsime și zahăr, duce la acumularea kilogramelor în plus, în special în rândul femeilor aflate la postmenopauză, iar asta pentru că sunt predispuse să se îngrașe.

Studiul sugerează că ora la care se mănâncă ciocolată afectează compoziția microbiotei și funcțiile ei, foamea și arderea grăsimilor. La acest studiu au luat parte 19 femei aflate la postmenopauză, cărora li s-a cerut să consume 100g de ciocolată cu lapte timp de două săptămâni, la prima oră de când s-au trezit sau cu o oră înainte de culcare.

Creșterea în greutate și alți factori precum creșterea glicemiei, senzației de foame și nivelului de stres asociate apetitului au fost comparate pe o perioadă de două săptămâni în care nu s-a mai consumat ciocolată. Rezultatul arată că în timpul celor două săptămâni în care s-a consumat acest desert delicios femeile nu s-au mai confruntat cu senzația de foame, pofteau la mai puține dulciuri și au reușit să slăbească.

Dacă mănânci dulce la prima oră a zilei te bucuri de beneficii precum reducerea nivelului de cortizol din timpul zilei și reduci stresul asociat apetitului. În plus, multe dintre femeile care mâncau ciocolată la prima oră aveau o compensație calorică mai bună și ajustau mesele ca răspuns al acestor schimbări calorice. De asemenea, reducerea poftei de dulce a fost și ea îmbunătățită datorită endorfinelor produse de creier.

sursa: www.paranteze.md

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui. Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură. Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet:

Calorii: 87

Proteine: 2 gr

Carbohidrați: 20 gr

Fibre: 3,3 gr

Grăsimi: mai puțin de 1 gr

Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)

Cupru: 21% din DZR Fier: 2% din DZR

Potasiu: 8% din DZR

Vitamina B6: 18% din DZR

Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți. Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge. În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

sursa: www.unica.ro

Ultima oră! Cutremur puternic în Grecia și Turcia. Clădiri prăbușite în Izmir. Sunt morți
Articolul anterior
Kim Kardashian are șase degete la picioare. În ultimele imagini se poate vedea clar
Articolul următor