Vitaminele antidepresive – complexul de vitamine B


Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică

Complexul de vitamine B este esențial pentru sănătatea noastră mintală și nu numai… Aceste vitamine nu pot fi stocate de către organism, făcând parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, astfel, trebuie să asigurăm necesarul zilnic consumând produse ce conțin acest complex de vitamine. Dușmanii acestora sunt: nicotina, zahărul rafinat, alcoolul, cafeina, de aceea nu este de mirare că muți oameni au carență de vitamina B.

Toate participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor.

Iată o trecere în revistă a importanței acestui complex de vitamine.

Vitamina B1 (tiamina)

Rolurile principale: numită și vitamina energiei deoarece favorizează depunerea glicogenului în ficat și mijlocește procesul de obținere suplimentară de energie. Menține sistemul nervos central sănătos, precum și pe cel digestiv. Îmbunătățește tonusul muscular și ajută la absorbția intestinală a grăsimilor. Ajută copii în procesul de creștere.

Deficiență de vitamina B1 se manifestă prin: tulburări psihice cardiace și digestive. Duce la oboseală, depresie, iritabilitate, anxietate, probleme de memorie, pierderea poftei de mâncare și apariția insomniilor.

Surse de vitamina B1: ouă, pește, alune, germeni de grâu, cereale, ficat, fasole, linte, salată verde, mazăre, roșii.

Știai că:

  • Este sensibilă la căldură și umiditate, de aceea evită prepararea la temperaturi înalte și de lungă durată.
  • Dușmanii vitaminei B1 sunt: anticonceptionalele, stresul și medicamentele.
Vitamina B2 (riboflavina)

Rolurile principale: ajută organismul să producă energie, protejează sistemul nervos, este necesară în etapa de creștere și dezvoltare, menține membrana mucoasă sănătoasă și participă alături de vitamina A în procesul vederii.

Deficiență de vitamina B2 se manifestă prin: leziuni ale pielii și mucoaselor, buze crăpate, limbă umflată, dureri în gât, precum și tulburări de vedere.

Surse de vitamina B1: lapte, branză, iaurt, legume cu frunze verzi, ficat, carne de pui și ciuperci.

Știai că: este indicată în cazul crampelor musculare.

Vitamina B3 (niaciana)

Rolurile principale: stimulează secreția gastrică, scade nivelul colesterolului din sânge, scade tensiunea arterială, importantă pentru funcționearea sistemului nervos central etc.

Deficiență de vitamina B3 se manifestă prin: oboseală, agitație, anxietate, tulburări digestive și psihice (psihoză, demență), pierderi în greutate.

Surse de vitamina B3: carnea de pasăre și pește, alune, semnițe de floarea-soarelui, ciuperci, cereale, soia, mazăre.

Știai că: dușmanii vitaminei B3 se găsesc în porumb, somnifere, alcool, penicilină.

Vitamina B5 (acid pantotenic)

Rolurile principale: participă la formarea anumitor hormoni, luptă împotriva infecțiilor, ajută la regenerarea celulelor și la întărirea sistemului imunitar.

Deficiență de vitamina B5 se manifestă prin: oboseală, tulburări digestive și neurologice, prezența bolilor cutanate (dermatite), căderea părului.

Surse de vitamina B5: ciuperci, conopida, brocoli, varza, roșii căpșuni, cereale integrale, ouă, nuci.

Știai că:

  • Acidul pantotenic reduce efectele toxice și reacțiile adverse ale unor antibiotice.
  • Dușmanii acestei vitamine sunt: alcoolul, somniferele, cofeina și conservarea alimentelor.

Vitamina B6 (piridoxina)

Rolurile principale: este importantă în formarea hemoglobinei și menține sistemul imunitar sănătos. Ajută organismul să reziste în fața stresului și împiedică depunerea colesterolului pe vase.

Deficiență de vitamina B6 se manifestă prin: tulburări nervoase, boli de piele, căderea părului, scăderea imunității.

Surse de vitamina B6: carnea roșie și de pește, ouă, varza, pepene galben, avocado, morcov, banane, orez, soia și cereale integrale.

Știai că:

  • Ajută la asimilarea magneziului, potasiului și vitaminei B12.
  • Dușmanii pirodoxinei sunt: dietele pe bază de proteine, intoxicațiile cronice cu alcool, abuzul de antibiotice, infarctul miocardic.

Vitamina B9 (acidul folic)

Rolurile principale: este indispensabilă la formarea globulelor roșii din sânge, ajută la producerea de celule noi, previne apariția cancerului de colon și uter, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește memoria.

Deficiența de vitamina B9 se manifestă prin: tulburări de absorbție, diaree, anemie.

Surse de vitamina B9: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi și fructe.

Știai că: este foarte importantă în primele trei luni de sarcină, pentru dezvoltarea și evitarea apariției malformațiilor congenitale la făt.

Vitamina B 12 (cobalamina)

Rolurile principale: este importantă în funcționarea normală a sistemului nervos, participă la procesul de reînoire celulară, împiedică depunerile de grăsimi în ficat.

Deficiență de vitamina B12 se manifestă prin: anemie, constipație, afecțiuni ale cordului, pierderi de memorie, depresie.

Surse de vitamina B12: carne de vită și pui, ficat, produse lactate, somon și ton, ouă, lapte.

Pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina B trebuie să adopți o dietă sănătoasă, care să conțină acești nutrienți, mai ales, că te ajută să scazi în greutate.

Slăbește sănătos și frumos!

Text: Snejana Țugui

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Medicamentul primăverii! Una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele

Pentru că primăvara a sosit, vorbim astăzi despre o plantă cu multiple beneficii pentru organismul nostru. Aceasta este considerată o minune a naturii și este de un real ajutor și în tratamentul hepatitei. E o plantă care se apropie la gust de usturoi, de aceea mai este cunoscută și sub denumirea de usturoiul ursului.

Sezonul leurdei, plantă supranumită „medicamentul primăverii”, a reînceput. Are numeroase avantaje pentru organism și poate fi folosită în diverse combinații alimentare. Virtuțile terapeutice derivă din vitaminele, proteinele și sărurile din compoziția sa, care îi conferă un caracter tonic.

„Medicamentul primăverii” se găsește în piețe la prețul de 20 de lei, însă poate fi găsită și în zonele cu sol bogat în azot, cum ar fi parcul demografic Gurghiu. Leurda este la mare căutate în această perioadă, mulți beneficiind de efectele sale benefice pentru organism, mai ales pentru cei care suferă de hepatită.

Leurda fortifică sistemul nostru imunitar cu acțiuni antivirale și antibacteriene. De asemenea, este folosită la scară largă în cure de detoxifiere. De asemenea, specialiștii îl recomandă și persoanelor cu probleme la ficat sau pancreas.

În această perioadă pădurea este plină de leurdă, drept pentru care recomand să profităm din plin. Leurda este una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele.”, a spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie la Antena 3.

Remediul primăverii” contribuie la scăderea colesterolului și a insuficienței biliare. Este eficientă pentru ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, a insomniei, a amețelilor și chiar a depresiei. Totodată, este un produs benefic în bolile gastrointestinale, dizenterie sau paraziți intestinali.

Leurda nu poate fi folosită doar în salate sau în diverse mâncăruri, ci poate fi făcută și suc. Acesta poate combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Este nevoie de patru ore pentru macerarea frunzelor de leurdă, iar sucul astfel obținut se strecoară și se bea imediat, scrie evz.ro.

Câştigătorii MTV Europe Music Awards
Articolul anterior
Cercetătorii spun adio fricii
Articolul următor