Vitaminele antidepresive – complexul de vitamine B


Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică

Complexul de vitamine B este esențial pentru sănătatea noastră mintală și nu numai… Aceste vitamine nu pot fi stocate de către organism, făcând parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, astfel, trebuie să asigurăm necesarul zilnic consumând produse ce conțin acest complex de vitamine. Dușmanii acestora sunt: nicotina, zahărul rafinat, alcoolul, cafeina, de aceea nu este de mirare că muți oameni au carență de vitamina B.

Toate participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor.

Iată o trecere în revistă a importanței acestui complex de vitamine.

Vitamina B1 (tiamina)

Rolurile principale: numită și vitamina energiei deoarece favorizează depunerea glicogenului în ficat și mijlocește procesul de obținere suplimentară de energie. Menține sistemul nervos central sănătos, precum și pe cel digestiv. Îmbunătățește tonusul muscular și ajută la absorbția intestinală a grăsimilor. Ajută copii în procesul de creștere.

Deficiență de vitamina B1 se manifestă prin: tulburări psihice cardiace și digestive. Duce la oboseală, depresie, iritabilitate, anxietate, probleme de memorie, pierderea poftei de mâncare și apariția insomniilor.

Surse de vitamina B1: ouă, pește, alune, germeni de grâu, cereale, ficat, fasole, linte, salată verde, mazăre, roșii.

Știai că:

  • Este sensibilă la căldură și umiditate, de aceea evită prepararea la temperaturi înalte și de lungă durată.
  • Dușmanii vitaminei B1 sunt: anticonceptionalele, stresul și medicamentele.
Vitamina B2 (riboflavina)

Rolurile principale: ajută organismul să producă energie, protejează sistemul nervos, este necesară în etapa de creștere și dezvoltare, menține membrana mucoasă sănătoasă și participă alături de vitamina A în procesul vederii.

Deficiență de vitamina B2 se manifestă prin: leziuni ale pielii și mucoaselor, buze crăpate, limbă umflată, dureri în gât, precum și tulburări de vedere.

Surse de vitamina B1: lapte, branză, iaurt, legume cu frunze verzi, ficat, carne de pui și ciuperci.

Știai că: este indicată în cazul crampelor musculare.

Vitamina B3 (niaciana)

Rolurile principale: stimulează secreția gastrică, scade nivelul colesterolului din sânge, scade tensiunea arterială, importantă pentru funcționearea sistemului nervos central etc.

Deficiență de vitamina B3 se manifestă prin: oboseală, agitație, anxietate, tulburări digestive și psihice (psihoză, demență), pierderi în greutate.

Surse de vitamina B3: carnea de pasăre și pește, alune, semnițe de floarea-soarelui, ciuperci, cereale, soia, mazăre.

Știai că: dușmanii vitaminei B3 se găsesc în porumb, somnifere, alcool, penicilină.

Vitamina B5 (acid pantotenic)

Rolurile principale: participă la formarea anumitor hormoni, luptă împotriva infecțiilor, ajută la regenerarea celulelor și la întărirea sistemului imunitar.

Deficiență de vitamina B5 se manifestă prin: oboseală, tulburări digestive și neurologice, prezența bolilor cutanate (dermatite), căderea părului.

Surse de vitamina B5: ciuperci, conopida, brocoli, varza, roșii căpșuni, cereale integrale, ouă, nuci.

Știai că:

  • Acidul pantotenic reduce efectele toxice și reacțiile adverse ale unor antibiotice.
  • Dușmanii acestei vitamine sunt: alcoolul, somniferele, cofeina și conservarea alimentelor.

Vitamina B6 (piridoxina)

Rolurile principale: este importantă în formarea hemoglobinei și menține sistemul imunitar sănătos. Ajută organismul să reziste în fața stresului și împiedică depunerea colesterolului pe vase.

Deficiență de vitamina B6 se manifestă prin: tulburări nervoase, boli de piele, căderea părului, scăderea imunității.

Surse de vitamina B6: carnea roșie și de pește, ouă, varza, pepene galben, avocado, morcov, banane, orez, soia și cereale integrale.

Știai că:

  • Ajută la asimilarea magneziului, potasiului și vitaminei B12.
  • Dușmanii pirodoxinei sunt: dietele pe bază de proteine, intoxicațiile cronice cu alcool, abuzul de antibiotice, infarctul miocardic.

Vitamina B9 (acidul folic)

Rolurile principale: este indispensabilă la formarea globulelor roșii din sânge, ajută la producerea de celule noi, previne apariția cancerului de colon și uter, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește memoria.

Deficiența de vitamina B9 se manifestă prin: tulburări de absorbție, diaree, anemie.

Surse de vitamina B9: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi și fructe.

Știai că: este foarte importantă în primele trei luni de sarcină, pentru dezvoltarea și evitarea apariției malformațiilor congenitale la făt.

Vitamina B 12 (cobalamina)

Rolurile principale: este importantă în funcționarea normală a sistemului nervos, participă la procesul de reînoire celulară, împiedică depunerile de grăsimi în ficat.

Deficiență de vitamina B12 se manifestă prin: anemie, constipație, afecțiuni ale cordului, pierderi de memorie, depresie.

Surse de vitamina B12: carne de vită și pui, ficat, produse lactate, somon și ton, ouă, lapte.

Pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina B trebuie să adopți o dietă sănătoasă, care să conțină acești nutrienți, mai ales, că te ajută să scazi în greutate.

Slăbește sănătos și frumos!

Text: Snejana Țugui

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Câştigătorii MTV Europe Music Awards
Articolul anterior
Cercetătorii spun adio fricii
Articolul următor