Alarmant! 77 % dintre deodorantele tip roll-on conţin substanţe care ne omoară

Asociaţia Pro Consumatori sdin România demonstrează încă o dată că majoritatea dezodorantelor din comerț conțin sunstanțe nocive, care ne pun sănătatea în pericol.

separator

deodorant_0

În perioada 6 iulie – 10 iulie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca care lucrează în cadrul unui proiect intitulat “Gândeşte în termeni chimici”, menit să-i ajute pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice. Consiliul Consumatorilor din Danemarca este o organizaţie cu o experienţă de 69 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, cu 120 de angajaţi şi un buget anual de 11 milioane euro, din care 2,4 milioane euro reprezintă valoarea unui grant finanţat de către statul danez. Totodată, organizaţia are reprezentant atât în board-ul Organizaţiei Europene a Consumatorilor, cât şi în cel al Organizaţiei Mondiale a Consumatorilor. În fiecare an, această organizaţie realizează circa 100 de teste/studii asupra produselor/servicilor comercializate pe piaţa daneză, în acest fel se asigură un nivel ridicat de protecţie consumatorului danez, scrie apc-romania.ro.

Studiile realizate de APC au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile gravide reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază. Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării cosmeticelor și produselor de îngrijire personală.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Experții din Danemarca au identificat următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Triclosanul este o substanţă antifungică şi antibacteriană, regăsită în 7% dintre produsele analizate, care poate modifica nivelul testosteronului în organismul unei femei, provocând apariţia unor trăsături masculine (creşterea masei musculare, mărirea pilozităţii în zone cum ar fi faţa, mâinile, pieptul etc), iar în cazul bărbaţilor să crească nivelul estrogenului din organism, provocând sensibilităţi fizice sau psihice, stări de nervozitate şi irascibilitate.Totodată, poate crește rezistența la bacterii și este potențial carcinogen.Utilizarea triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014.Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte triclosan:

 • Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohols (Fabricat în Monaco);
 • Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte tricolsan:
 • Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat în Franţa).

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 29% dintre produsele analizate) este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.

BHT

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte BHT:

 • Adidas 24 h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat în Monaco);
 • Dove Men + Care Cool Fresh 48% Alcohol (Fabricat în Rusia);
 • Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia);
 • Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat în Italia);
 • Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat în Rusia);

  Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte BHT:
 • Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat în Spania).
 • Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24 h (Fabricat în San Marino);
 • Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat în Rusia);
 • Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat în Germania).

Citește continuarea pe apc-romania.ro!

Tatiana Heghea și-a găsit sosia!
Articolul anterior
Experţi: copiii de până la doi ani nu ar trebui să consume alimente cu zaharuri adăugate!
Articolul următor
Alte articole interesante