Maria Bătrânu,
cosmetolog
Tel.: 079470288
Un ten gras are avantajul că nu îmbătrânește rapid, deoarece secreția mărită de sebum îl protejează de agenții patogeni externi (razele solare, vânt, praf etc.), factori care accelerează apariția ridurilor și dezavantajul că provoacă erupții acneice sau puncte negre. Din fericire un program zilnic de îngrijire a tenului și o alimentație echilibrată, te salvează de problemele grave ale acestui tip de ten.
Curățarea feței
Curățarea tenului se face dimineața și seara, folosind un demachiant delicat, săpunurile pot declanșa secreția de sebum. Dacă demachiantul tău nu face față sebumului, folosește unul care să conțină un acid: peroxid de benzol, acid salicilic sau glicolic. Spală-te pe față cu apă caldă, nu fierbinte.
Tonifiere
Tonifierea ajută de asemenea la reducerea secreției de sebum, ca și în cazul loțiunii de curățare, folosește produse care conțin un acid din cele menționate mai sus pentru a îndepărta sebumul. Dacă observi că tenul se irită în urma acestui procedeu, renunță la produsul tonic astringent.
Exfoliere
Exfolierea elimină celulele moarte și oferă strălucire pielii tale. Pentru tenul gras se recomandă de trei ori pe săptămână să folosești un exfoliant. Cu ajutorul unui burete aplică-l pe față (de dorit să nu fie foarte agresiv pentru a nu usca pielea, în consecință tenul va produce și mai mult sebum) și faci mișcări circulare, apoi clătește fața cu apă caldă, după care aplică crema hidratantă. Poți folosi produse naturale pentru exfoliere, cum ar fi: argila, fulgi de ovăz, acidul salcilic.
Hidratare
Chiar dacă ai tenul gras, hidratarea este importantă. Folosește cremă hidratantă indicată tenului tău care să nu conțină uleiuri.
Produse de protecție solară
Desigur foarte multe produse cu SPF au textura grasă și au tendința de a bloca porii. Folosește un gel cu SPF, important este să reduci acțiunea razelor ultraviolete.
Măscuțe pentru tenul gras
- Căpșuna – sursa naturală de acid salicilic, ideală pentru ten gras. Aplici căpsuna pisată pe față, dacă dorești poți adăuga o linguriță de suc de lămâie sau de iaurt, este un astringent natural.
- Fulgi de ovăs – faci un amestec din: sucul de la o jumătate de măr, o linguriță de miere și o lingură de făină de ovăz. Amesteci până obții o pastă și aplici compoziția pe față, lași să acționeze timp de 10 minute, apoi o îndepărtezi cu apă călduță. Fulgii de ovăs absorb excesul de sebum, sucul de mere elimină celulele moarte, curăță și strânge porii, iar mierea este un unguient antibacterian ideal, distruge bacteriile care pot provoca inflamații.
- Iaurt – o lingură de iaurt degresat, o lingură de făină de porumb, o linguriță de miere, o lingură de suc de lămâie. Amestecă bine ingredientele și aplică pasta pe fața curată, timp de acțiune 10-15 min., apoi îndepărteaz-o cu apă caldă.
- Roșii – o roșie pisată și o linguriță de suc lămâie. Cu o ajutorul unui tampon aplică ușor compoziția obținută și las-o să acționeze 10 min., apoi îndepărteaz-o cu apă caldă. Curăță, răcorește și împrospătează aspectul tenului.
- Bicarbonat de sodiu – dacă suferi de puncte negre, atunci această mască te va ajuta. Pregătește un amestec din bicarbonat de sodiu cu apă (trebuie să obții o pastă groasă) cu ajutorul căreia masezi ușor pielea, lași să acționeze 10 min., apoi o îndepărtezi cu apă caldă.
- Castravete – o jumătate de castravete, o lingură de fulgi de ovăz, o lingură de iaurt degresat, le dai prin mixer până obții o pastă. Aplici masca pe față și lași să acționeze timp de 10 min. Această măscuță curăță foarte bine porii.
Desigur poți înlocuiunele ingredientele descrise în aceste măscuțe cu altele indicate tenului gras, cum ar fi: gutuia, caisele, coacaza, prunele, sucul de varză.
Sunt recomandate și infuziile din plante medicinale ca: busuiocul (antiseptic, bactericid, antiinflamatori și cicatrizant), gălbenele (cicatrizante și calmante), menta (antibiotic natural), urzica, castanul (cureți castanul de coajă, îl zdrobești și îl amesteci cu o lingură de miere).
Cum te alimentezi
În primul rând evită alimentele grase, mâncarea prăjită și ciocolata. Consumă fructe și legume (în special verzi).
P.S. Aspectul gras al pielii poate varia în funcție de sezon, perioada ciclului menstrual, sau alimentație. Spre exemplu unele persoane pot avea probleme cu tenul gras vara, când transpiră mai abundent sau în timpul menstruației, când hormonii influențează producerea de sebum. În aceste perioade trebuie să ai o grijă sporită față de pielea ta.
Cum machiezi tenul gras
În primul rând trebuie să renunți la produsele cosmetice cremoase pe bază de ulei, pentru a nu astupa porii și a provoca apariția punctelor negre. Curăță bine pielea, apoi aplică o cremă hidratantă, acum ai tenul pregătit pentru machiaj. Folosește degetele pentru aplicarea fondului de ten, peria nu va fi la fel de eficientă în cazul tenului gras. Poți amesteca un pic de cremă hidratantă cu fondul de ten, aplicația va fi mult mai clară. După ce ai aplicat fondul de ten lasă-l 5-10 min., înainte de a aplica pudra cu ajutorul unei pensule. Iar acum buzele și ochii rămân la imaginația ta!