Astăzi, este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei! Nouă sfaturi ca să ai o familie fericită și împlinită

Anual, în data de 15 mai este sărbătorită Ziua Internaţională a Familiei. Scopul acesteia este de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.

separator

Mai jos, îți prezint câteva sfaturi ca să ai po familie fericită.
Fă-ţi timp pentru a vorbi şi asculta!
Deseori, părinţii uită că nu este uşor să vorbească cu un copil, mai ales pentru că acesta nu are logica unui adult. Încearcă să îţi aminteşti cum s-a desfăşurat pentru tine comunicarea la acea vârstă. Persoanele pe care le-ai plăcut au fost, probabil, cele care te-au ascultat cel mai bine, nu-i aşa? Ascultarea nu înseamnă numai să auzi cuvintele, dar şi să înţelegi ce simte copilul în spatele lor, fără să critici. Asigură-te că înţelegi ce spune copilul, la fel cum o faci şi cu un adult: repetă ce a spus, în cuvintele tale, aprobă şi întăreşte ceea ce spune. Mesajele de genul “nu vorbim când suntem la masă”, ameninţările şi învinuirile îl pot face pe copil să se simtă din ce în ce mai deprimat şi neajutorat.

Oferă afecţiune, încurajare şi apreciere!
Oferă afecţiune, îmbrăţişează cu atenţie şi blândeţe. Adolescenţii care sunt lăudaţi, pupaţi sau îmbrăţişaţi sunt mai predispuşi ca în viitorul imediat să aibă rezultate mai bune la şcoală decât cei care nu au parte de asemenea experienţe afective în familie.

Nu face abuz de puterea de adult!
Cu cât un copil este mai mic, cu atât tu, ca părinte, ai mai multă putere asupra lui. Foloseşte puterea de adult cu înțelepciune. Păstrează controlul prin umor şi încurajare, nu prin pedepse sau ameninţări. În familiile disfuncţionale există o luptă nesfârşită pentru control care este dăunătoare copiilor. Atunci când copiii au un cuvânt de spus despre ceea ce se întâmplă, iar familia pune preţ pe ascultatul fiecărui membru în parte, se creează o relaţie specială între părinţi şi copii, bazată pe încredere şi intimitate.

Nu rupe legăturile cu prietenii şi rudele!
Este foarte important pentru un copil să ştie că există oameni în afara familiei la care poate apela atunci când lucrurile devin dificile pentru el. Prietenii contribuie la fericirea şi starea de bine a unui copil.

Cultivă loialitatea!
Arată-ţi loialitatea faţă de familie. Luaţi-vă apărarea unul altuia şi sprijiniţi-vă reciproc în orice situaţie. Lucraţi împreună pentru a forma un front unit şi a găsi soluţii la probleme.

Nu uita de ritualuri şi tradiţii!
Lucrurile mici, pe care le faceţi zilnic şi la ocazii deosebite, ajută la construirea unui sentiment de apartenenţă, de securitate şi de mulţumire interioară. Ritualurile de zi cu zi pot varia de la modul cum vă luaţi ‘la revedere’ la cum cinaţi împreună. Familiile beneficiază de avantajul că se pot reuni la ocazii speciale (zile de naştere, sărbători religioase, onomastice) şi să-şi creeze propriile ritualuri şi tradiţii pentru fiecare din ele.

Împărtăşeşte-ţi valorile spirituale!
Multe familii au convingeri spirituale care dau sens şi direcţie evenimentelor obişnuite ale zilei. Ele pot adăuga, de asemenea, putere şi speranţă în vremuri de criză şi de dificultate.

Rezistaţi!
Familiile puternice sunt capabile să reziste la eşecuri şi crize, menţinând o atitudine pozitivă, valori comune şi convingeri care le ajută să facă faţă provocărilor.

Sursa

Stoltenberg: Rusia încearcă ,,să înghețe” războiul din Ucraina pentru a lansa o nouă ofensivă în primăvară

Rusia încearcă ,,să înghețe războiul” din Ucraina pentru a-și reconstrui forțele și a lansa o nouă ofensivă în primăvară. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Financial Times.

NATO chief Stoltenberg eyes Norway central bank top job – DW – 12/14/2021

„Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să înghețe acest război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se poată regrupa, recupera și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara viitoare”, a spus oficialul.

Stoltenberg a menționat că în timpul iernii, ostilitățile din Ucraina vor trece într-o fază mai calmă. Cu toate acestea, atât trupele ucrainene, cât și cele rusești intenționează să se regrupeze și să-și întărească forțele.

Secretarul general al Alianței a mai remarcat că Rusia nu dă acum semne de pregătire pentru negocieri de pace.

Șeful GUR din Ucraina, Kirill Budanov, a spus că în ianuarie va fi inițiat un nou val de mobilizare masivă în Rusia. El a menționat că apelul la front în Federația Rusă nu se oprește. Chiar din primele zile ale lunii decembrie, cetățenii ruși au început să primească citații.

Ambasadorul SUA felicită autoritățile pentru încheierea unui acord cu Centrala electrică de la Cuciurgan

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) Kent Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Logsdon salută, într-o convorbire cu Spînu, acordul MGRES - Energocom

Potrivit Ambasadei SUA, Logsdon a felicitat Moldova cu privire la încheierea unui acord cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES) pentru furnizarea energiei electrice.

„Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”, se mai arată în mesajul Ambasadei.

Totodată, ambasadorul Logsdon a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesitățile de energie și electricitate ale Republicii Moldova.

Pe 3 decembrie, SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie. 

Cantitatea pentru decembrie constituie aproximativ 204 mii, iar prețul este de 73 de dolari. Potrivit contractului, Moldovagaz va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES.

sursa: www.stiri.md

Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii.

Prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, de 7 ori mai mare  decât la începutul anului - HotNews.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea, transmite radiochișinău.md.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate.

Motivele pentru care trebuie să ai în bibliotecă măcar un atlas geografic
Articolul anterior
Iarmaroace agricole vor fi organizate în toate sectoarele Capitalei
Articolul următor