Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi, 9 august, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, numit în popor și Pintilie Călătorul. În popor se mai spune că din această zi, vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei.

separator
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 9 august, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creștină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, adică „cel în toate puternic ca un leu”. A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia. Mai apoi, tânărul Pantelimon a fost încredințat spre ucenicie medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoștințe şi o înțelepciune aleasă, el a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

Mai târziu, pentru credința sa, Pantelimon a fost decapitat de către medici păgâni. Legenda spune că din rănile mucenicului curgea sânge şi lapte, iar măslinul de care fusese legat, a dat roade nemaivăzute. Aruncat în flăcări, corpul său a rămas intact. Sfântul Pantelimon este considerat protectorul medicilor, tămăduitorul şi ocrotitorul ostașilor. În această zi, vracii îşi culeg ierburile de leac.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse în mai multe țări, iar capul lui este păstrat la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.

sursa: www.moldpres.md

Doi ucraineni, ghidați de un cetățean moldovean, prinși în timp ce încercau să treacă ilicit hotarele țării

La data de 14 februarie 2025, patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Troițcoe a reținut trei persoane implicate într-o trecere ilegală a frontierei de stat. Incidentul a avut loc la aproximativ 4000 de metri de linia frontierei, unde au fost depistați doi cetățeni ucraineni, în vârstă de 25 și 54 de ani, ghidați de un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 32 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, cetățenii ucraineni au declarat că, din cauza conflictului armat, au decis să părăsească ilegal teritoriul Ucrainei. Aceștia au stabilit în prealabil, contra sumei de 2000 de dolari, ca persoana din Republica Moldova să îi ajute să traverseze frontiera în mod fraudulos.

Ca urmare a intervenției operative a Poliției de Frontieră:

 Persoanele au fost reținute și conduse la sediul SPF Troițcoe pentru documentare. Pe faptul dat fiind pornită o cauză penală potrivit indicilor calificativi a infracțiunii de organizare a migrației ilegale;

 În urma măsurilor întreprinse de către angajații Poliției de Frontieră sub conducerea Procuraturii raionului Căușeni, a fost acumulat probatoriul necesar, cetățeanul moldovean fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Guvernul susține majorarea pensiilor pentru cei cu stagiu minim de cotizare de 40 de ani

Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede majorarea pensiilor pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, însă în prezent ridică pensia minimă, transmite IPN.

Proiectul prevede majorarea pensiei pentru limita de vârstă de la 2 777,86 de lei la 3 300 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Deputații care au elaborat proiectul precizează că astfel „va fi acordat un sprijin pentru pensionarii care, deși au avut o activitate îndelungată, primesc pensii mici din cauza salariilor plătite insuficient”. Printre beneficiari sunt persoane care au activat în educație, agricultură, asistență socială și în alte domenii.

Pensionarii din această categorie vor putea fi identificați în Sistemul informațional „Protecția Socială”, gestionat de Casa Națională de Asigurări Sociale. Respectiv, pensiile le vor fi mărite din oficiu, fără ca persoanele să depună cerere la casele teritoriale de asigurări sociale.

Potrivit datelor CNAS, în luna noiembrie 2024 au fost identificate 30 505 persoane cu stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, care primesc pensia până la 3 300 de lei.

ATENȚIE, fals! CNAS NU solicită date bancare pentru transferuri

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că NU contactează beneficiarii prin telefon sau rețele de socializare pentru a solicita date bancare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Plata prestațiilor sociale se face exclusiv prin serviciul guvernamental de plăți MPay, fără a fi necesar să oferiți informații despre cardul bancar.
Dacă primiți un apel sau mesaj pe rețelele de socializare (whatsapp, viber, messenger, telegram) prin care vi se cer datele bancare sau alte informații confidențiale, vă rugăm:

Să nu oferiți aceste date.

Să raportați imediat incidentul autorităților competente.

Fiți prudenți și tratați cu precauție orice solicitare telefonică sau conversație online legată de datele dvs. financiare sau personale!

O rusoaică s-a înregistrat pe străzile din Salzburg batjocorind refugiate ucrainene: „Să vă ia naiba!”
Articolul anterior
Proiect american: Cum va arăta viitorul parc din orașul Soroca
Articolul următor
Close menu