Larisa C.:“Avem o problemă, am împrumutat cu 5-6 ani în urmă bani unei persoane care a decedat. Am făcut recipisa și menționez că copiii ei s-au folosit și la moment se folosesc de acești bani. Exist
ă vreo posibilitate să-mi întorc banii dați în împrumut?”Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Patrimoniul succesoral include atât drepturile patrimoniale (activul succesoral), cât și obligațiile patrimoniale (pasivul succesoral), pe care cel ce a decedat și a lăsat moștenirea le avea la momentul decesului. Astfel, obligațiile persoanei decedate trec către succesorii acestuia care au acceptat moștenirea, aceștia urmând să satisfacă pretențiile creditorilor.
Pentru apărarea drepturilor subiective civile, Legea impune respectarea anumitor condiții, și anume a termenului de prescripție extinctivă de 3 ani. Acest termen de 3 ani limitează timpul în care o persoană poate să-și valorifice un drept civil pe calea constrângerii, prin intentarea unei acțiuni în instanța de judecată.
În această situație, Dvs. a-ți pierdut termenul înăuntrul căruia urma să vă apărați drepturile în instanța de judecată. O ieșire din situație ar fi, prezentarea unei pretenții către succesori de plată a datoriei, iar răspunsul pozitiv de executare a obligației dă dreptul la începerea curgerii unui nou termen și a dreptului de apărare în instanța de judecată.
O altă ieșire din situație este că, instanța de judecată aplică termenul de prescripție doar la cererea persoanei în a cărei favoare a curs prescripția. Deoarece, acțiunea privind apărarea dreptului încălcat se respinge în temeiul expirării termenului de prescripție numai la cererea persoanei în a cărei favoare a curs prescripția, depusă până la încheierea dezbaterilor în fond.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md