Cristina N.: “Trăim în Israel ilegal, iar acum ne întoarcem în
țară. Copiii nu au cetățenie evreiască și nu am primit nicio indemnizație. De ce documente avem nevoie pentru a primi indemnizația în Moldova?”Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
În cazul în care nu sunteți angajată în câmpul muncii legal în Republica Moldova, veți beneficia de indemnizația unică la nașterea copilului și de indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani. Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu de către unul dintre părinţi (tutore, curator) personal, sau prin intermediul reprezentantului (cu procură).
La cererea pentru stabilirea indemnizaţiei unice la nașterea copilului și lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului se anexează următoarele acte:
1) actul de identitate al mamei sau al tatălui (tutorelui, curatorului) în original și copia;
2) certificatul de naştere al copilului, după caz certificatul de naştere al copilului premergător;
3) adeverinţa de naştere a copilului (doar în cazul indemnizaţiei unice la naşterea copilului);
4) documentul prin care se confirmă că mama (tatăl, tutorele, curatorul) nu este încadrată în câmpul muncii (carnetul de muncă, certificatul de la instituţia de învăţământ, certificatul de la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă);
5) în cazul în care solicitantul nu poate confirma documentar angajarea în câmpul muncii, acesta anexează o declaraţie scrisă în care confirmă sub responsabilitate personală faptul că nu este angajat în câmpul muncii.
6) în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, certificatul privind acordarea/neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor, eliberat de către autoritatea competentă a statului respectiv.
Mai mult decât atât, indemnizația lunară pentru creșterea/îngrijirea copilului se stabilește cu o condiţie – a fost solicitată în termen de 12 luni de la naşterea copilului. În cazul în care indemnizaţia respectivă a fost solicitată mai târziu de termenul indicat, aceasta se stabileşte retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei adresării dacă a fost solicitată în termen de 1,5 ani – în cazul persoanelor neasigurate, de la data naşterii copilului.
Indemnizația unică la nașterea copilului se acordă în cazul în care a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md