Pot ieși cu un minor din țară dacă mi s-a încredințat autoritatea părintească și custodia totală?

Elena B.:

separator
Care sunt actele ce trebuie prezentate autorităților din aeroport pentru ieșirea unui părinte cu un minor din țară. Menționez că prin hotărâre definitivă și irevocabilă mi s-a încredințat autoritatea părintească și custodia totală. Este necesar să am o traducere legalizată în limba țării în care vom călători?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În conformitate cu prevederile art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova – cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente.

Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

În cazul în care minorul pleacă să domicilieze în străinătate, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial. În cazul Dvs. la fel trebuie să deţineţi o declarație privind acordul tatălui legalizată notarial. În cazul în care dispuneți de o hotărâre judecătorească prin care instanța va permis să ieșiți și să intrați în țară cu minorul fără acordul tatălui, nu veți mai avea nevoie de declarația legalizată notarial.

Aceste acte nu trebuiesc traduse deoarece ele servesc doar pentru trecerea frontierei Republicii Moldova și a României, în rest circulați cu pașaportul valabil care conține datele privind copilul minor.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Care sunt cele mai afurisite soacre în funcție de zodie!
Articolul anterior
Am supus participantele poiectului Slăbește Sănătos unui set de analize medicale
Articolul următor
Alte articole interesante