Soția nu-mi permite să sărbătoresc Crăciunul cu copiii! Care sunt drepturile mele?

Alexandru C.: “Soția a plecat de 2 săptămâni la ea în Raion cu copii noștri minori. Eu  vreau să-i iau pe 7 ianuarie pentru a sărbători acasă la mine, apoi să-i întorc înapoi, dar ea nu îmi permite. Nu suntem la moment divorțați. Ce drept am eu ca tată?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Potrivit art.58 din Codul familiei RM, părinții au drepturi și obligații egale față de copii, indiferent de faptul dacă copiii sunt născuți în căsătorie sau înafara ei, dacă locuiesc împreună cu părinții sau separat.

Potrivit art.64 din Codul familiei RM, părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor când comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.

Părinţii au dreptul să încheie un acord privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărârea respectivă. Deci, în cazul în care nu ajungeți la un acord cu soția Dvs., urmează să vă adresați autorității tutelare de la locul domiciliului copiilor.

Referitor la stabilirea domiciliului copiilor pentru viitor, potrivit art.63 din Codul familiei RM, domiciliul  minorilor până la vârsta de 14 ani potrivit CC RM, este la părinții săi sau la acel părinte la care locuiește permanent. În cazul în care părinții locuiesc separat, domiciliul minorului care nu a atins vârsta de 14 ani se determină prin acordul comun al părinților. Dacă un asemenea acord lipsește, domiciliul minorilor se stabilește de către instanța de judecată, ținându-se cont de interesele și părerea minorului dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani. În acest caz, instanța judecătorească va lua în considerare atașamentul copilului față de fiecare dintre părinți, față de frați și surori, calitățile morale ale părinților, posibilitățile părinților de a crea condiții adecvate pentru educația și dezvoltarea copilului.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

<div class=”sfat-frum”><a href=”http://avvocato.md/” target=”_blank”><img class=”alignleft size-medium wp-image-83473″ alt=”unnamed” src=”https://unica.md/wp-content/uploads/2014/10/unnamed-300×196.jpg” width=”150″ /></a><strong>„Casa de Avocatură Digore”</strong>
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577</div>

alte Articole interesante