Valentin C.: “Eu și soția stăm în Italia. Avem o fetiță de 2 ani. Soția vrea să divorțăm. Eu vreau să revin în Moldova pentru a începe o activitate. Soția poate, după divorț, să ia fata în Italia fără acordul meu? Eventual, dacă instanța de judecată (sau oricare altă instituție) hotărăște ca fata să rămână pe teritoriul Republicii Moldova împreună cu soția, dar aceasta părăsește Republica Moldova și lasă fata la terți, eu pot începe procedura de privare de drepturi părinteşti a soției?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
În caz de divorţ, instanţa de judecată este obligată, conform legislaţiei în vigoare, să stabilească cu cine dintre părinţi va locui copilul minor după divorţ.
Conform legii cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, niciunul dintre soţi nu va putea să i-a minorul peste hotare fără consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.
Conform art. 67 Cod Familiei părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti doar dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ copilul;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi în alte cazuri când aceasta o cer interesele copilului.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md