7 lucruri pe care copiii le moștenesc exclusiv de la tați

Orice copil este rezultatul trăsăturilor genetice moștenite de la amândoi părinți. Cu toate acestea, știința arată că genele tatălui sunt cele ce vor avea un rol hotărâtor în anumite privințe. Ei bine, care sunt elementele pe care urmașii le pot moșteni exclusiv de la tați, potrivit anumitor studii.

separator

Sexul copilului

Femeile sunt purtătoare ale cromozomului XX, în timp ce bărbații dețin cromozomul XY. În funcție de spermă, care va antrena funcționarea cromozomului X sau Y, se va produce fecundarea ovulului și va rezulta o fată sau un băiat.

Creșterea în înălțime

Înălțimea unui copil este influențată de numeroși factori, cel genetic fiind cel mai important, fiind de fapt o combinație între genele materne și cele paterne. Cu toate acestea, studii recente au demonstrat că de multe ori genele ce țin de creșterea în înălțime sunt preluate cu precădere de la tată.

Sănătatea și aspectul dinților

Sănătatea dentară este deseori moștenită de la părinți. Potrivit unor studii, rezistența smalțului, forma dinților, dispunerea lor, dar și forma maxilarului, sunt moștenite mai degrabă de la tată.

Culoarea ochilor

Deși culoarea ochilor unui copil este o adevărată „loterie”, fiind de fapt influențată de genele ambilor părinți, studiile din ultimii ani au arătat că totuși tații sunt cei care vor determina mai mult culoarea acestora. De exemplu, dacă tatăl are ochii de culoare închisă, cel mai probabil copilul va avea ochii la fel, chiar dacă mama îi are de culoare mai deschisă.

Aspectul buzelor

Specialiștii în genetică spun că forma și aspectul buzelor unei persoane țin de genele moștenite de la tați.

Gropițele în obraji

Anumite trăsături ale feței, cum ar fi așa-numitele „gropițe”, sunt determinate și ele de moștenirea genetică pe cale paternă.

Eventualele probleme cu inima țin de moștenirea genetică

Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: există o anumită genă care se transmite mereu de la tată la fiu. Din cauza ei, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace severe, ce pot duce la infarctul miocardic, poate fi și cu 50% mai mare. Explicația pentru acest fenomen este următorul: gena respectivă, cunoscută sub numele de „haplogroup I Y” este cea care va afecta capacitatea corpului de a controla procesele inflamatorii, va determina îngroșarea arterelor și va favoriza apariția unor blocaje la nivelul acestora.

Pentru reducerea pericolului de a se confrunta cu probleme cardiace, este necesară adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.

Problemele ce țin de fertilitate

În ultimii ani, numeroase studii au ajuns la următoarea concluzie: băieții ce au fost născuți grație tehnicilor de fertilizare au o spermă de calitate inferioară celor ce au fost născuți fără asemenea intervenții. Din acest motiv, când va veni momentul să devină tați, și ei vor întâmpina dificultăți din acest punct de vedere. Când un bărbat nu este fertil, fiul său va avea cel mai probabil aceeași problemă, dispunând de cantități insuficiente de spermă. Deși în prezent aceste concluzii nu sunt încă unamim acceptate, se pare că rezultatele testelor efectuate arată că, în mare măsură, capacitatea unui bărbat de a concepe pe cale naturală ține și de moștenirea genetică pe linie paternă.

sursa

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

A ajuns atât de sărac, încât a fost nevoit să-și vândă propriul câine pentru a supraviețui! Povestea de viață a unui dintre cei mai remarcabili actori de la Hollywood
Articolul anterior
Masca naturală care te întinereşte cu zece ani
Articolul următor
Close menu