Orice copil este rezultatul trăsăturilor genetice moștenite de la amândoi părinți. Cu toate acestea, știința arată că genele tatălui sunt cele ce vor avea un rol hotărâtor în anumite privințe. Ei bine, care sunt elementele pe care urmașii le pot moșteni exclusiv de la tați, potrivit anumitor studii.
Sexul copilului
Femeile sunt purtătoare ale cromozomului XX, în timp ce bărbații dețin cromozomul XY. În funcție de spermă, care va antrena funcționarea cromozomului X sau Y, se va produce fecundarea ovulului și va rezulta o fată sau un băiat.
Creșterea în înălțime
Înălțimea unui copil este influențată de numeroși factori, cel genetic fiind cel mai important, fiind de fapt o combinație între genele materne și cele paterne. Cu toate acestea, studii recente au demonstrat că de multe ori genele ce țin de creșterea în înălțime sunt preluate cu precădere de la tată.
Sănătatea și aspectul dinților
Sănătatea dentară este deseori moștenită de la părinți. Potrivit unor studii, rezistența smalțului, forma dinților, dispunerea lor, dar și forma maxilarului, sunt moștenite mai degrabă de la tată.
Culoarea ochilor
Deși culoarea ochilor unui copil este o adevărată „loterie”, fiind de fapt influențată de genele ambilor părinți, studiile din ultimii ani au arătat că totuși tații sunt cei care vor determina mai mult culoarea acestora. De exemplu, dacă tatăl are ochii de culoare închisă, cel mai probabil copilul va avea ochii la fel, chiar dacă mama îi are de culoare mai deschisă.
Aspectul buzelor
Specialiștii în genetică spun că forma și aspectul buzelor unei persoane țin de genele moștenite de la tați.
Gropițele în obraji
Anumite trăsături ale feței, cum ar fi așa-numitele „gropițe”, sunt determinate și ele de moștenirea genetică pe cale paternă.
Eventualele probleme cu inima țin de moștenirea genetică
Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: există o anumită genă care se transmite mereu de la tată la fiu. Din cauza ei, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace severe, ce pot duce la infarctul miocardic, poate fi și cu 50% mai mare. Explicația pentru acest fenomen este următorul: gena respectivă, cunoscută sub numele de „haplogroup I Y” este cea care va afecta capacitatea corpului de a controla procesele inflamatorii, va determina îngroșarea arterelor și va favoriza apariția unor blocaje la nivelul acestora.
Pentru reducerea pericolului de a se confrunta cu probleme cardiace, este necesară adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.
Problemele ce țin de fertilitate
În ultimii ani, numeroase studii au ajuns la următoarea concluzie: băieții ce au fost născuți grație tehnicilor de fertilizare au o spermă de calitate inferioară celor ce au fost născuți fără asemenea intervenții. Din acest motiv, când va veni momentul să devină tați, și ei vor întâmpina dificultăți din acest punct de vedere. Când un bărbat nu este fertil, fiul său va avea cel mai probabil aceeași problemă, dispunând de cantități insuficiente de spermă. Deși în prezent aceste concluzii nu sunt încă unamim acceptate, se pare că rezultatele testelor efectuate arată că, în mare măsură, capacitatea unui bărbat de a concepe pe cale naturală ține și de moștenirea genetică pe linie paternă.