Află dacă bebeluşul tău se dezvoltă normal

Dezvoltarea copilului în primul an de viaţă trebuie urmărită atent. Nu numai cum creşte în greutate şi înălţime,  dar și cum dobândește anumite aptitudini. Citeşte mai jos etapele de dezvoltare psihico- motorie normală a copilului în primele trei luni de viaţă. Desigur, fiecare copil are ritmul său  de dezvoltare, iar  în cazul copiilor prematuri se calculează vârsta corectată.

separator


Mihail Stratulat

,
Asistent univ., dr. în medicină,
Catedra de neonatologie şi pediatrie FPM USMF „N. Testemiţeanu”

Etapele de dezvoltare în primele trei luni

Prima lună – contactul cu lumea înconjurătoare

  • Auzul – este bine dezvoltat. Chiar din burtică aude, de aceea când se naşte, se recomandă să se aşeze pe burtica mamei, pentru că naşterea este un stres mare. În momentul când este pus pe burtică, el aude bătăile inimii mamei şi le recunoaşte, astfel se linişteşte. Recunoaşte vocea mamei, se întoarce spre sursa sunetului, îl deranjează zgomotele puternice.
  • Văzul –  acuitatea vizuală nu este dezvoltată bine, văd până la depărtarea de 20-30 cm. Mişcă ochii în toate direcţiile şi preferă combinaţiile de culori contrastante, cum ar fi: alb-negru. Pot fixa privirea pentru câteva secunde la surse de lumină, obiecte, persoane.
  • Mirosul – simte mirosurile neplăcute şi recunoaşte mirosul laptelui matern.
  • Gustul – face deosebire între dulce, sărat, acru şi amar.
  • Motorica – strânge pumnii sau degetul mamei, mişcă haotic braţele şi încearcă să le ducă la guriţă. Dacă este pus pe burtică, încearcă să ridice capul şi umerii.

  • Comunicarea

    îşi manifestă dorinţele plângând

    .

A doua lună – începe gânguritul!

  • Începe a gânguri;
  • Recunoaşte feţele şi zâmbeşte la auzul vocii mamei;
  • Îşi ridică umerii şi capul pentru câteva momente;
  • Apucă jucăria şi o ţine pentru puţin timp;
  • Coordonează mişcările mânuţelor şi le duce la guriţă;
  • Este impresionat de obiectele în mişcare;
  • Îi place să fie ţinut în braţe.

A treia lună – hai să comunicăm!

  • La trei luni deja copilul ridică capul şi toracele, atunci când stă culcat pe burtică;
  • Desface pumnişorii şi încearcă să se agaţe de haine şi obiecte;
  • Urmăreşte obiectele care se mişcă lent;
  • Devine atent, comunicativ şi zâmbeşte  – mişcările corpului şi mimica feţei devin mai expresive;

  • Scoate sunete în mod diferit când îi este foame, are durere sau se plictiseşte.

Recomandări privind implicarea părinţilor în dezvoltarea copilului

  • Poziţionează copilul pe burtică – pentru dezvoltarea grupelor de muşchi ce ajută la susţinerea capului;
  • Fă-i masaj la degeţele  – ajută copilul să deschidă pumnii;
  • Propune-i jucării ca să încerce să le ţină;
  • Arată-i jucării de culori aprinse, ca să fie tentat să le apuce şi să le studieze;
  • Vorbeşte cu copilul.

Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii în aceste luni este înfăşatul pruncului!!!

 

Chiar din prima zi a bebeluşului, renunţaţi la gândul înfăşatului, mitul precum că „picoarele în formă de paranteză sau x”apar la copii neînfăşaţi – este greşit. Nu există nicio legătură între ele, picoarele deformate apar în cazul rahitismului – insuficienţă de vitamina D, necesară pentru mineralizarea ţesutului osos sau dacă genetic s-a transmis de la părinţi la copil.

Copilul în primele luni îşi cunoaşte corpul (dând din mânuţe şi picioruşe, la un moment dat, înţelege că sunt ale lui), apoi lumea înconjurătoare (cu mânuţele duce totul la guriţă) şi nu în ultimul rând îşi dezvoltă muşchii (învaţă să coordoneze mişcările). Încearcă să te înfăşori tu şi vezi cât timp vei rezista, cu siguranţă îţi va amorţi tot corpul.

 

 

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Părinții adoptivi vor fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției. Țara europeană care emite legea

Guvernul Estoniei, țară membră UE, intenționează să modifice Legea familiei pentru a-i obliga pe părinții adoptivi să le dezvăluie copiilor faptul că nu sunt părinți naturali, arată news.err.ee.

Cum spunem copilului că este adoptat? Sfatul psihologului

Potrivit sursei citate, în actuala legislație, copiii adoptați vor afla despre acest fapt doar dacă persoanele care i-au adoptat decid să-l împărtășească. Dacă părinții adoptivi ai unui copil nu reușesc să spună nimic, este posibil să nu afle că au o altă familie biologică undeva.

Irje Tammeleht, oficial din Ministerul Afacerilor Sociale, a spus că în prezent este posibil ca un copil să aibă amintiri despre o altă familie, în timp ce părinții adoptivi pot decide să nu împărtășească nicio informație.

Dacă ar fi aprobată, legea ar oferi tuturor copiilor adoptați dreptul de a cunoaște că sunt adoptați, părinții adoptivi fiind îndemnați să discute problema mai devreme decât mai târziu.

Helen Jõks, responsabilă cu politica privind drepturile copilului la minister, a spus că încă se discută care ar fi momentul în care părinții adoptivi ar trebui să spună copiilor despre părinții lor biologici. O opțiune este de a stabili o anumită vârstă până la care copiilor trebuie să li se spună. O altă variantă este ca părinții să o aducă de îndată ce se consideră că este rezonabil, cum este în Norvegia, de exemplu.

sursa: www.ziare.com

O femeie a suferit dureri atroce ani în șir, după nașterea celui de-al patrulea copil. Descoperirea șocantă pe care a făcut-o după ce a mers la medic

O femeie din Columbia, care a suferit dureri atroce timp de 11 ani, a fost șocată să descopere că motivul pentru care se simțea atât de rău avea să fie un ac și o ață, uitate în corpul ei, după ce a născut al patrulea copil.

ginecolog

María Aderlinda Forero a fost operată după ce a dat naștere celui de-al patrulea copil. Femeia în vârstă de 39 de ani, din Columbia, și-a legat trompele uterine pentru a nu mai putea rămâne însărcinată, dar, accidental, medicii au uitat în corpul ei un ac și o ață, încă din 2012, scrie protv.ro, conform Mirror.

La doar câteva zile după procedura de ligaturare a trompelor, María a început să acuze dureri puternice, care s-au agravat treptat.

I s-a prescris paracetamol pentru a o ajuta să facă față durerilor, însă fără succes. Durerea a continuat să crească și, în cele din urmă, medicii i-au prescris analgezice mai puternice, precum meloxicam.

María, care locuiește în satul rural San Isidro, în apropiere de Medellín, a declarat că durerea era atât de puternică încât, deseori, nu reușea să doarmă sau să se deplaseze.

Situația i-a bulversat viața și a dus la o serie de schimbări de locuri de muncă. A sfârșit prin a trăi cu această afecțiune dureroasă timp de peste un deceniu, înainte de a fi descoperită cauza.

María a explicat că, din motive economice și din cauza distanței mari, trebuia să se deplaseze în oraș cu motocicleta soțului ei pentru a merge la medic. Cuplul era adesea în imposibilitatea de a se deplasa în lunile de iarnă din cauza stării drumurilor din comună.

Afecțiunea ei a fost în cele din urmă diagnosticată atunci când o ecografie și un RMN au arătat cauza durerii, lăsând-o pe María și pe medici înmărmuriți.

Se pare că a trecut prin 4.000 de zile de chin din cauza unui ac și a unei ațe, rămase în corpul ei.

Ligaturarea trompelor, cunoscută și sub numele de legarea trompelor, este un tip de contracepție permanentă.

În timpul procedurii, trompele uterine sunt tăiate, legate sau blocate definitiv.

Pentru a efectua operația, se introduce un ac sau se face o tăietură prin buric, astfel încât abdomenul să poată fi umflat cu gaz.

În cele mai multe cazuri, medicul folosește instrumente pentru a sigila trompele prin distrugerea unor părți din pereți sau prin blocarea lor cu inele sau cleme de plastic.

Durere fără margini! Un bebeluș de 10 luni din Hâncești s-a înecat mortal cu o bucată de salam

Un copil de 10 luni a murit sufocat cu o bucată de salam. Tragedia s-a petrecut eri, 21 aprilie, în jurul orei 21:17 în orașul Hîncești. La

Surse de calciu in alimentatia bebelusului si a copilului mic

Potrivit datelor preliminare, o mamă cu copiii ei – un bebeluș de 10 luni, o fetiță de 8 ani și un băiețel de 5 ani, au venit să-și viziteze bunica. Aceștia erau însoțiți de partenerul femeii, în vârstă de 25 de ani, relatează rupor.md. Copiii au fost lăsați nesupravegheați.

Copiii mai mari i-au dat celui mic o bucată de salam. Mama a încercat să acorde copilului primul ajutor. Copilul a murit înainte de sosirea medicilor. Oamenii legii au demarat o anchetă cu privire la incident pentru a stabili toate împrejurările în care s-a produs tragedia.

Plăcinte rufoase cu brânză şi mărar
Articolul anterior
Nimic nu poate înlocui laptele matern!
Articolul următor