Află dacă bebeluşul tău se dezvoltă normal

Dezvoltarea copilului în primul an de viaţă trebuie urmărită atent. Nu numai cum creşte în greutate şi înălţime,  dar și cum dobândește anumite aptitudini. Citeşte mai jos etapele de dezvoltare psihico- motorie normală a copilului în primele trei luni de viaţă. Desigur, fiecare copil are ritmul său  de dezvoltare, iar  în cazul copiilor prematuri se calculează vârsta corectată.

separator


Mihail Stratulat

,
Asistent univ., dr. în medicină,
Catedra de neonatologie şi pediatrie FPM USMF „N. Testemiţeanu”

Etapele de dezvoltare în primele trei luni

Prima lună – contactul cu lumea înconjurătoare

  • Auzul – este bine dezvoltat. Chiar din burtică aude, de aceea când se naşte, se recomandă să se aşeze pe burtica mamei, pentru că naşterea este un stres mare. În momentul când este pus pe burtică, el aude bătăile inimii mamei şi le recunoaşte, astfel se linişteşte. Recunoaşte vocea mamei, se întoarce spre sursa sunetului, îl deranjează zgomotele puternice.
  • Văzul –  acuitatea vizuală nu este dezvoltată bine, văd până la depărtarea de 20-30 cm. Mişcă ochii în toate direcţiile şi preferă combinaţiile de culori contrastante, cum ar fi: alb-negru. Pot fixa privirea pentru câteva secunde la surse de lumină, obiecte, persoane.
  • Mirosul – simte mirosurile neplăcute şi recunoaşte mirosul laptelui matern.
  • Gustul – face deosebire între dulce, sărat, acru şi amar.
  • Motorica – strânge pumnii sau degetul mamei, mişcă haotic braţele şi încearcă să le ducă la guriţă. Dacă este pus pe burtică, încearcă să ridice capul şi umerii.

  • Comunicarea

    îşi manifestă dorinţele plângând

    .

A doua lună – începe gânguritul!

  • Începe a gânguri;
  • Recunoaşte feţele şi zâmbeşte la auzul vocii mamei;
  • Îşi ridică umerii şi capul pentru câteva momente;
  • Apucă jucăria şi o ţine pentru puţin timp;
  • Coordonează mişcările mânuţelor şi le duce la guriţă;
  • Este impresionat de obiectele în mişcare;
  • Îi place să fie ţinut în braţe.

A treia lună – hai să comunicăm!

  • La trei luni deja copilul ridică capul şi toracele, atunci când stă culcat pe burtică;
  • Desface pumnişorii şi încearcă să se agaţe de haine şi obiecte;
  • Urmăreşte obiectele care se mişcă lent;
  • Devine atent, comunicativ şi zâmbeşte  – mişcările corpului şi mimica feţei devin mai expresive;

  • Scoate sunete în mod diferit când îi este foame, are durere sau se plictiseşte.

Recomandări privind implicarea părinţilor în dezvoltarea copilului

  • Poziţionează copilul pe burtică – pentru dezvoltarea grupelor de muşchi ce ajută la susţinerea capului;
  • Fă-i masaj la degeţele  – ajută copilul să deschidă pumnii;
  • Propune-i jucării ca să încerce să le ţină;
  • Arată-i jucării de culori aprinse, ca să fie tentat să le apuce şi să le studieze;
  • Vorbeşte cu copilul.

Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii în aceste luni este înfăşatul pruncului!!!

 

Chiar din prima zi a bebeluşului, renunţaţi la gândul înfăşatului, mitul precum că „picoarele în formă de paranteză sau x”apar la copii neînfăşaţi – este greşit. Nu există nicio legătură între ele, picoarele deformate apar în cazul rahitismului – insuficienţă de vitamina D, necesară pentru mineralizarea ţesutului osos sau dacă genetic s-a transmis de la părinţi la copil.

Copilul în primele luni îşi cunoaşte corpul (dând din mânuţe şi picioruşe, la un moment dat, înţelege că sunt ale lui), apoi lumea înconjurătoare (cu mânuţele duce totul la guriţă) şi nu în ultimul rând îşi dezvoltă muşchii (învaţă să coordoneze mişcările). Încearcă să te înfăşori tu şi vezi cât timp vei rezista, cu siguranţă îţi va amorţi tot corpul.

 

 

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Plăcinte rufoase cu brânză şi mărar
Articolul anterior
Nimic nu poate înlocui laptele matern!
Articolul următor