Ajutor pentru trei copii care suferă de amiotrofie spinală. Micuții au nevoie de tratamentul de 2,1 milioane de dolari care le va salva viața

Alexandra are 10 luni, Mihai și Galina sunt frați și au vârsta de 9 luni. Atât micuții, cât și părinții lor sunt în așteptarea unei minuni, tratamentul costisitor care i-ar vindeca. Până atunci, fiecare dintre ei este sortit unui calvar imens: micuții nu-și pot mișca trunchiul, capul și membrele, din cauza amiotrofiei spinale congenitale, iar fiecare masă este un chin, deoarece le este afectată și deglutiția, copiii fiind hrăniți prin sondă naso-gastrică.

separator

Atrofia musculară spinală este o boală a neuronului motor și o tulburare rară, care afectează neuronii din măduva spinării, adesea și pe cei din trunchiul cerebral, ducând la moartea acestora cu pierdere de masă musculară şi scădere de forţă. Copiii devin imobilizați la pat. Forma congenitală se manifestă în primele șase luni de viață.

Salvarea copilașilor însă, este tratamentul ZOLGENSMA. Fiind un vaccin în valoare de 2.1 milioane de dolari, acesta poate opri evoluția bolii, însă trebuie administrat până la împlinirea vârstei de 2 ani.

Alexandra a fost diagnosticată la o lună de la naștere. Micuța a început tot mai timid să-și miște piciorușele, spune mama ei.

,,Mi-a fugit pamântul de sub picioare… Atâta durere nu am mai simțit vreodată, dar zilele întunecate abia începeau.C red în copilul meu și în bunăvoința oamenilor că mă vor ajuta să îmi salvez fetița! Scopul nostru final, este să beneficiem de ZOLGENSMA, vaccinul de 2.1 milioane de dolari care îi poate stopa evoluția bolii, dar poate fi administrat doar până la vârsta de 2 ani.
Recunosc, e o sumă incredibil de mare, dar de ea depinde viața copilului meu și ca părinte sunt gata sa îndur orice, doar s-o pot ajuta! De aceia, fac apel către toți oamenii buni care vor și pot să ne ajute!”, spune mama Alexandrei.

Ceilalți doi micuți, Mihai și Galina sunt doi bebeluși din cei 4 cvadrupleți ai familiei Ciutac din satul Măgdăcești, raionul Criuleni. Copiii  au fost diagnosticați cu atrofie musculară spinală de tip 1.

,,Povestea noastră a început acum câteva luni. Copilașii noștri ne-au zâmbit din prima lor zi pe Pământ și de atunci, numărăm împreună clipele și respirăm aerul cu tot sufletul. Într-o zi însă, ni s-a șoptit nedumerit despre suferința pe care o simt. Diagnosticul a fost crunt: amiotrofie spinală.

La câteva luni de viață, copilașii purtau pe umeri o maladie care ucide orice speranță. O boală genetică rară, degenerativă, cauzată de lipsa unui cromozom responsabil de producerea neuronilor motori. Pe copilașii noștri nu-i putem iubi „pur și simplu”, așa cum ar trebui iubit orice copil. Pe copilașii noștri îi iubim cu lacrimi. Chiar dacă s-au uscat demult. Cu fiecare zi fără tratament, pierdem tot mai mult din viață”, este mesajul familiei Ciutac.

Să le oferim ajutor copiilor, în cadrul campaniei de colectare de fonduri. 6,3 milioane de euro sunt necesare. Suntem mulți și împreună vom reuși!

Iată, mai jos, modalitățile prin care poți dona pentru Alexandra, Mihail și Galina.  

Donații pentru Galina și Mihai

Conturi ING România

RON – RO62INGB0000999910287227
USD – RO93INGB0000999910287445
EURO – RO30INGB0000999910287415
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB
Titular conturi: Tatiana Ciutac
Revolut: 0766230748
Beneficiar: Oana Stefan

Cont Republica Moldova

IBAN: MD84ML000002259A64121741
Beneficiar: Ciutac Tatiana
Banca benef: BC ,,Moldindcombank,, S.A.
Nr. Card: 4028110288418871

🔹Donații PAYPAL
gemeniiciutac@gmail.com
🔹Donații Facebook
https://www.facebook.com/donate/603467193709074/?fundraiser_source=external_url
🔹Donații GoFundMe
https://www.gofundme.com/f/saves-the-ciutac-twins
🔹caritate.md
https://www.caritate.md/…/din-inima-pentru-familia-ciutac
🔹Donații Go Get Funding
https://gogetfunding.com/savetheciutactwins/
🔹 Donații HelpKarma
https://ro.helpkarma.com/help/361592556152
🔹Pentru R. Moldova
sms UNITE = 45 lei, text „Ciutac” la numărul scurt 9016
🔹Date Asociație
https://impreunapentrububu.ro/

Donații pentru Alexandra

Cont MAIB Moldova (MDL):

Titular: Verginia Vintu

IBAN: MD82AG000000022593150448

Nr. card: 4356960060969612

Cont MAIB Moldova (EUR):

Titular: Stavila Maxim

IBAN: MD35AG000000022593891404

Nr. card: 4356960063241381

Cont BCR Romania (RON):

Titular: Stavila Maxim

IBAN: RO84RNCB0521166007230001

SWIFT: RNCBROBU

Sau prin Paypal, Revolut si prin platformele Caritate.md si GoFundMe:

Paypal: verginiavintu@yahoo.com

Revolut:

Nume: Save Alexa

Tel.: 0040747052082

Caritate.md – donație pentru Alexandra Stăvilă

Gofundme.com – Save Alexa

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Zece persoane infectate cu Covid-19 au decedat în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Cum va arăta, după renovare, scuarul Mihai Eminescu. Foto!
Articolul următor
Close menu