Alimentează-te corect în timpul sarcinii!

Vechea idee că viitoarea mamă trebuie să mănânce pentru doi, nu mai este valabilă. Regimul alimentar nu trebuie să se deosebească de cel obişnuit (cantitativ), iar dorinţa de a mânca sau bea în exces trebuie evitate.

separator

Elena Râmbu-Luchian,

Medic obstetrician-ginecolog

Totuşi, nu se pot exclude condiţiile speciale care apar pe parcursul gravidităţii – activarea metabolismului bazal. Cercetările au arătat că o femeie sănătoasă în perioada reproductivă consumă în medie 2100 calorii pe zi, pe când una gravidă are nevoie de un supliment de energie în valoare de 200 calorii.

Este mult mai importantă calitatea alimentaţiei, nu cantitatea de alimente pe care o consumi. O alimentaţie corectă contribuie la menţinerea sănătăţii gravidei şi furnizează elementele nutritive necesare copilului pentru o bună creştere şi dezvoltare intrauterină.

Desigur este rău, dacă alimentaţia în timpul gravidităţii a fost insuficientă şi nu este deloc bine, dacă a fost în surplus. Este interzis să ţii cure de slăbire în timpul sarcinii. Creşterea în greutate trebuie să fie de 8-12 kg în timpul sarcinii.

Principiul de bază: alimentaţia trebuie să fie diversă, naturală, uşor asimilabilă şi să conţină o cantitate minimă de produse artificiale.

În I trimestru de sarcină respectă un regim alimentar ce include multe legume, fructe, sucuri şi verdeaţă. Consumă cereale integrale, de dorit să le pregăteşti cu apă, în special, indicat gravidelor cu gestoză precoce (greţuri, vărsături). În prima perioadă a sarcinii ia masa de 4 ori în zi.

Trimestrul II de sarcină ( 3-6 luni) se consideră cea mai liniştită perioadă. În meniu trebuie inclus pe lângă fructe, legume, verdeaţă, cereale şi carne, produse lactate, nucile şi ouăle. Sunt binevenite produsele făinoase: pâinea neagră, cea cu tărâţe şi orez neşlefuit. Proteinele animale se reţin mai mult timp în stomac de aceea carnea se recomandă la prînz.

La cină consumă produsele lactoacide. Evită mâncarea prăjită deaorece provoacă pirozisul (arsuri în epigastru).

Trimestrul III de sarcină (6-9 luni) este o perioadă importantă pentru făt. El adaugă activ în masa musculară se pregăteşte fizic şi emoţional pentru naştere. În această perioadă alimentele trebuie să conţină mai puţine calorii. Evită consumul de produse grase, făinoasele şi produsele de cofetărie. Este important, mai ales, pentru gravidele care au kilograme în plus peste, deoarece în procesul naşterii participă muşchii, și nu ţesutul adipos !!!

 

 

Alimentaţia unei gravide trebuie să conţină…

Alimentaţia unei gravide trebuie să conţină…

Proteine– ele fiind absolut necesare, mai ales în a doua jumătate a sarcinii pentru că sunt responsabile de creşterea şi formarea fătului. Necesarul zilnic de proteine este de aproximativ de 100 g., dintre care 50 g. trebuie să fie de origine animală. Alimentele ce conțin proteine sunt carnea, laptele, ouăle, peștele, cereale etc. Vezi articolul “Rolul proteinelor în alimetaţia zilnică”.

Glucide – ele produc energia de care are nevoie organismul. La gravidă asigură substratul energetic muscular şi stimulează funcţia ficatului de dezintoxificare a organismului. Se conţin în  zahăr, paste făinoase, produse de origine animală. Sunt necesare, în special, în a doua jumătate a sarcinii. Iar doza zilnică este de 350 – 400 g.

Lipide sunt mai puţin recomandate pe parcursul sarcinii, deaorece au o mare putere calorică. Necesarul de lipide animale şi vegetale se apreciază la 40 – 60 g. zilnic. Surplusul de lipide produce o supraâncărcare a ficatului. Din acest motiv nu se recomandă gravidei lipide în exces care, pe lângă influenţa asupra funcţiilor ficatului, pot genera o disgravidie tardivă. În mod ideal, a 4-a parte din cantitatea totală a lipidelor din raţia alimentară trebuie să o constituie uleiurile vegetale.

Lichide. Necesarul de lichide este de aproximativ la 1000-1500 ml pe zi. Se recomandă reducerea lichidelor în a II-a jumătate a sarcinii.

Sărurile minerale Fierul este un element esenţial prezent în întregul organism, materia primă pentru producerea hemoglobinei, proteina principală din eritrocite cu rolul de a transporta oxigenul spre toate ţesuturile organismului şi, respectiv, spre fătul în curs de dezvoltare. Necesarul zilnic de fier la o femeie este de 11,4 mg., în schimb, în timpul sarcinii, este nevoie de un surplus de fier pentru a acoperi necesităţile dezvoltării fătului şi placentei (eritropoieză fetală) şi creşterea în organismul mamei a volumului de sânge circulant. Doza recomandată de fier pentru 24 h, conform datelor OMS, în timpul sarcinii , este de 12,5 mg. Cele mai bune surse de fier sunt : carnea roşie, ouăle, sardinele, rădăcinoasele şi legumele cu frunze de culoare închisă, nucile.

Calciul – doza zilnică recomandată unui adult este de 1.000 mg de calciu. În cazul gravidelor, necesarul de calciu creşte în cel de-al treilea trimestru de sarcină, când se formează scheletul fătului, ajungând la 1.200 mg/zi.

Dacă nu se asigură acest aport, organismul gravidei apelează la rezervele proprii de calciu din oase şi dinţi, ceea ce are ca efect demineralizarea lor: apariţia cariilor, afectarea sistemului muscular şi a glandei tiroide.

De asemenea o importanţă deosebită o are aportul suplimentar de P, Zn, Mg  pe parcursul sarcinii care poate fi suplinit atât prin alimente, cât şi prin complexe de minerale şi vitamine.

Vitaminele şi importanţa lor în perioada sarcinii

Vitaminele şi importanţa lor în perioada sarcinii

Acidul folic

face parte din complexul vitaminelor grupului B şi este extrem de important pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină, când are loc dezvoltarea organelor la făt.

Studii repetate au arătat că femeile care primesc 400 micrograme (0.4 mg) zilnic înainte de momentul concepţiei şi în primele luni de sarcină, scad riscul de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implică dezvoltarea incompletă a creierului şi a măduvei spinării) de pâna la 70%.

S-a demonstrat faptul ca acidul folic, nu este important numai în timpul sarcinii ci şi în perioada de preconcepţie cu cel puţin o lună înainte de a rămâne însărcinată.

Acid folic se conţine în: varză, fasole verde, mazăre, cartofi, spanac, portocale, banane, pâine, lapte, nuci, morcovi, peşte ş.a.

Vitamina A

este necesară pentru creşterea, buna funcţionare a ţesuturilor epiteliale şi în metabolismul calciului. Raţia zilnică este de 6 000-8 000 U.I. în graviditate şi lactaţie. Se conţine în unt, gălbenuş, ficat de viţel, roşii, spanac şi morcovi. Carenţa de vitamina A poate duce la avorturi spontane şi la disgravidii precoce (greţuri, vărsături).

Vitamina B1

participă la desfăşurarea normală a unor procese metabolice de bază. Tiamina intervine în metabolismul acidului lactic. Tot ea stabileşte corelaţia dintre metabolismul glucidic şi lipidic, crescând prin aceasta ,  dinamica glucidelor spre lipide. Necesarul fiziologic este de 25-100 mg/zi. Se conţine în  carnea de porc, ouă, nuci, fructe uscate, pâine integrală, varză, ţelina, spanac. Este benefică în timpul contracţiilor uterine. Lipsa ei poate produce mialgii (durere musculară), nevrite (inflamaţia nervilor), polineuropatii (afcetează nervii periferici), edeme (retenţie a lichidului în organism).

Vitamina C

participă în procesul de prelucrare a glucozei în ficat, în procesul de calcificare, alături de vitamina D, favorizează coagularea sângelui, absorbţia fierului în intestin, maturarea hematiilor, dezvoltarea leucocitelor şi trombocitelor. Creşte rezistenţa organismului la infecţii şi combate anemia. Raţia zilnică normală este de 100 mg/zi. Se conţine în toate legumele verzi şi în lapte. Scăderea ei poate duce la avorturi repetate şi stări de oboseală.

Vitamina D

acţiunea acestei vitamine este strîns legată de cea a calciului şi a fosforului. Ea accelerează absorbţia Ca şi transportarea lui prin mucoasa intestinului în sânge. Din sânge vitamina D favorizează transportul lui spre oase astfel, asigură duritatea maximă a lor.   Lipsa ei produce rahitism la nou-născut şi o tonicitate redusă a musculaturii. Cantitatea de vitamina D2 necesară zilnic în sarcină este de 400-800 U.I. Se gaseşte în icrele de peşte,  untura de peşte, lapte, ficat şi ouă de găină.

Vitamina E

are proprietăţi antioxidante, fiind un bun stabilizator pentru grăsimi şi vitamina A. Măreşte capacitatea de apărare a organismului, acţionează similar cu progesteronul. Se găseşte în legumele verzi, gălbenuş, lapte, unt.

Vitamina K

– cea mai importantă funcţie –  acţiunea antihemoragică (rol deosebit în coagulare). Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 mg. Carenţa ei provoacă hemoragii la nivelul mucoaselor şi a creierului, îndeosebi în urma tratamentelor îndelungate cu antibiotice. Trebuie menţionat  faptul că această vitamină poate fi furnizată organismului şi prin sintetizarea ei de către flora microbiană intestinală (cca 50%) . Se găseşte în produsele de origine vegetală.

 

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Ce-ţi doreşti băiat sau fată?
Articolul anterior
Salată salsa!
Articolul următor