Care sunt primele alimente introduse la sugari

Începând cu vârsta de șase luni a sugarului trebuie să introduci o alimentație adițională pentru ca bebelușul să se dezvolte normal, deoarece necesarul zilnic de nutrienți nu mai este acoperit doar de laptele matern. Primele produse recomandate în diversificarea alimentației copilului sunt fructele și legumele, în stare proaspătă, coapte și de dorit să fie de sezon.

separator

Fructele

Aproape toate fructele sunt bune pentru copii, doar că introducerea lor trebuie să fie treptată. Cele mai indicate a fi primele sunt: merele, bananele, perele, strugurii. Iar până la vârsta de un an evită căpșunele, zmeura, grapefruitul, portocalele, întrucât acestea pot da reacții alergice. Dă-i să bea sucuri obținute din fructe între mese și doar câteva linguri. În cantități mai mari pot provoca diaree și dureri abdominale. Atunci când introduci un fruct testează-l trei zile ca să vezi cum reacționează organismul bebelușului la acest aliment.

legume-vitamineLegumele

Din acestea poți obține sucuri sau pastă de legume. Primele produse pot fi: dovlecei, cartofi, morcov, sfecla roșie, țelină. Se recomandă să faci combinație dintr-o rădăcinoasă și alt tip de legumă (cartof cu păstârnac, morcov cu conopidă etc.) Legumele conțin minerale, de aceea evită să pui sare. Boboasele le introduci după vârsta de 9 luni. Prima apă în care le fierbi trebuie să o arunci. Evită pe cât posibil legumele înghețate.

Cerealele

Cel mai indicat este să începi cu orezul, deoarece se digeră ușor și nu provoacă alergii, cum ar fi în cazul grâului (acesta se recomandă după vârsta de un an al copilului). Cerealele pot fi combinate cu orice pastă de fructe sau legume care au fost testate în prealabil.

Produsele lactate

Laptele de vacă nu este recomandat până la vârsta de 9 luni, deoarece conține proteine care se digeră greu și minerale care pot îngreuna activitatea rinichilor sugarului. Dacă există antecedente alergice în familie, nu-i da lapte până la vârsta de un an. Poți să-i dai brânză sau iaurt (nu din comerț).

Carnea și peștele

Acestea se introduc din luna a șaptea. Pentru început fă o supă din legume care să conțină și carne slabă (piept de pui). Apoi pasează legumele cu carnea și adaugă puțină zeamă. Carnea trebuie fiartă, nu prăjită sau fiartă la aburi până la vârsta de un an. Din luna a opta poți introduce ficat de pui este bogat în fier și vitamine. Peștele se introduce din luna a opta de viață. Trebuie să-l cumperi în stare proapătă și să-l fierbi. Mare grijă la oase!

Ouăle

Începând cu luna a șaptea poți introduce gălbenușul de ou, fiert tare împreună cu o pastă de legume. Albușul de ou poate fi adăugat abia în al doilea an de viață.

Ce nu trebuie să mânânce bebelușul în primii ani de viață

Până la vârsta de patru ani evită să-i dai mâncarea condimentată, grasă sau semipreparată (salam). Semințele nu sunt indicate, pot rămâne în gât. Iar ciocolata, băuturile acidulate îi pot cauza probleme digestive și tulburări de somn. Deoarece rinichii copilului nu sunt capabili să elimine în mod natural sarea până la împlinirea vârstei de un an, nu pune sare în mâncarea bebelușului sare. La fel și cu zahărul, fructele sunt destul de bogate în fructoză, de aceea nu este necesar să îndulcești mâncarea cu zahăr. Un surplus de zahăr crează doar dependență de dulce, poate predispune copilul la obezitate și chiar diabet. Evită mierea de albini până la vârsta de un an, provoacă reacții alergice. În plus, în compoziția sa se găsește o bacterie care se poate dezvolta în sistemul gastrointestinal al sugarului și poate duce la probleme grave.  Deci obiceiul tetinei muiate în miere, este periculos.

Regulă: se introduce câte un aliment și se testează timp de trei zile, dacă nu dă alergie sau intoleranță. Dacă bebelușului un aliment îi provoacă diaree sau alte simptome, renunță la acet aliment și încearcă să-l testezi în anul doi de viață.

Text: Snejana Țugui

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Citate celebre a marelui designer- Giorgio Armani!
Articolul anterior
A dat jos 40 de kg după ce a fost părăsită la altar!
Articolul următor
Close menu