Începând cu vârsta de șase luni a sugarului trebuie să introduci o alimentație adițională pentru ca bebelușul să se dezvolte normal, deoarece necesarul zilnic de nutrienți nu mai este acoperit doar de laptele matern. Primele produse recomandate în diversificarea alimentației copilului sunt fructele și legumele, în stare proaspătă, coapte și de dorit să fie de sezon.
Fructele
Aproape toate fructele sunt bune pentru copii, doar că introducerea lor trebuie să fie treptată. Cele mai indicate a fi primele sunt: merele, bananele, perele, strugurii. Iar până la vârsta de un an evită căpșunele, zmeura, grapefruitul, portocalele, întrucât acestea pot da reacții alergice. Dă-i să bea sucuri obținute din fructe între mese și doar câteva linguri. În cantități mai mari pot provoca diaree și dureri abdominale. Atunci când introduci un fruct testează-l trei zile ca să vezi cum reacționează organismul bebelușului la acest aliment.
Din acestea poți obține sucuri sau pastă de legume. Primele produse pot fi: dovlecei, cartofi, morcov, sfecla roșie, țelină. Se recomandă să faci combinație dintr-o rădăcinoasă și alt tip de legumă (cartof cu păstârnac, morcov cu conopidă etc.) Legumele conțin minerale, de aceea evită să pui sare. Boboasele le introduci după vârsta de 9 luni. Prima apă în care le fierbi trebuie să o arunci. Evită pe cât posibil legumele înghețate.
Cel mai indicat este să începi cu orezul, deoarece se digeră ușor și nu provoacă alergii, cum ar fi în cazul grâului (acesta se recomandă după vârsta de un an al copilului). Cerealele pot fi combinate cu orice pastă de fructe sau legume care au fost testate în prealabil.
Laptele de vacă nu este recomandat până la vârsta de 9 luni, deoarece conține proteine care se digeră greu și minerale care pot îngreuna activitatea rinichilor sugarului. Dacă există antecedente alergice în familie, nu-i da lapte până la vârsta de un an. Poți să-i dai brânză sau iaurt (nu din comerț).
Acestea se introduc din luna a șaptea. Pentru început fă o supă din legume care să conțină și carne slabă (piept de pui). Apoi pasează legumele cu carnea și adaugă puțină zeamă. Carnea trebuie fiartă, nu prăjită sau fiartă la aburi până la vârsta de un an. Din luna a opta poți introduce ficat de pui este bogat în fier și vitamine. Peștele se introduce din luna a opta de viață. Trebuie să-l cumperi în stare proapătă și să-l fierbi. Mare grijă la oase!
Ouăle
Începând cu luna a șaptea poți introduce gălbenușul de ou, fiert tare împreună cu o pastă de legume. Albușul de ou poate fi adăugat abia în al doilea an de viață.
Ce nu trebuie să mânânce bebelușul în primii ani de viață
Până la vârsta de patru ani evită să-i dai mâncarea condimentată, grasă sau semipreparată (salam). Semințele nu sunt indicate, pot rămâne în gât. Iar ciocolata, băuturile acidulate îi pot cauza probleme digestive și tulburări de somn. Deoarece rinichii copilului nu sunt capabili să elimine în mod natural sarea până la împlinirea vârstei de un an, nu pune sare în mâncarea bebelușului sare. La fel și cu zahărul, fructele sunt destul de bogate în fructoză, de aceea nu este necesar să îndulcești mâncarea cu zahăr. Un surplus de zahăr crează doar dependență de dulce, poate predispune copilul la obezitate și chiar diabet. Evită mierea de albini până la vârsta de un an, provoacă reacții alergice. În plus, în compoziția sa se găsește o bacterie care se poate dezvolta în sistemul gastrointestinal al sugarului și poate duce la probleme grave. Deci obiceiul tetinei muiate în miere, este periculos.
Regulă: se introduce câte un aliment și se testează timp de trei zile, dacă nu dă alergie sau intoleranță. Dacă bebelușului un aliment îi provoacă diaree sau alte simptome, renunță la acet aliment și încearcă să-l testezi în anul doi de viață.
Text: Snejana Țugui