Copiii au un răspuns imun mai puternic la Covid-19 decât adulții, spune un nou studiu

Datele au arătat că, în general, copiii au cazuri mai puțin severe de infecții cu COVID-19 decât adulții. Acum, un nou studiu poate explica de ce: copiii au un răspuns imun mai bun la virus.

separator

Studiul, publicat în revista Science Translational Medicine, a analizat răspunsurile imune la 65 de copii și 60 de adulți cu COVID-19 într-un sistem spitalicesc din New York, analizând probele de sânge și celulele sanguine. Cercetătorii au descoperit că copiii au avut o durată mai mică de spitalizare, au nevoie mai puțin de ventilație mecanică și au o rată a mortalității mai mică decât adulții.

Cercetările anterioare au descoperit că un răspuns imun periculos la COVID-19 a fost legat de sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), care poate avea rezultate severe la adulți, inclusiv nevoia stringentă de ventilație mecanică și un risc mai mare de deces. Este mai puțin frecvent ca copiii să aibă aceste consecințe grave, ceea ce i-a determinat pe unii experți să teoretizeze că răspunsul lor imun la virus este mai bun.

Studiul a constatat că copiii produc de fapt niveluri mai ridicate de două molecule ale sistemului imunitar numite citokine, în special interleukina 17A (IL-17A), care ajută la un răspuns prompt al sistemului imunitar la debutul unei infecții și interferon gamma (IFN-γ), care încearcă oprirea replicării virusului. Cercetătorii au descoperit că, cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât nivelurile lor de IL-17A și IFN-γ sunt mai mari.

„Acest lucru sugerează că IL-17A și IFN-γ sau celulele care le produc contribuie la protecția imunitară, în special împotriva bolilor pulmonare”, a declarat co-autorul studiului Dr. Betsy C. Herold, șef al Departamentului de Boli Infecțioase Pediatrice de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

Constatarile sugerează că stimularea răspunsurilor imune înnăscute la începutul bolii poate fi benefica.

,,Copiii se infectează și se pot îmbolnăvi foarte tare, dar, în general, se descurcă mai bine atunci când sunt infectați cu virusul”, spune medicul. „Această diferență asociată vârstei poate arăta diferențele în răspunsurile imune.”

Analizarea unor forme specifice de citokine este importantă aici, spune doctorului Danelle Fisher, medic pediatru și vicepreședinte de pediatrie la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, care nu a participat la studiu.

Citokinele sunt un grup de proteine ​​din sistemul imunitar, explică ea. „Fiecare celulă din corpul uman are citokine în ea”, spune cercetătoarea. „Dacă celulele eliberează citokinele, atunci ele au efecte asupra sistemului imunitar”.

Fiecare citokină are un impact ușor diferit asupra sistemului imunitar. „Unele pot fi de ajutor, altele pot avea efecte periculoase”, spune Fisher. Dar cele pe care copiii le eliberează mai mult par a fi mai eficiente în combaterea SARS-CoV-2 decât alte citokine pe care adulții tind să le elibereze.

Aceasta pare a fi ceea ce îi scutește pe copii de boli grave de la COVID-19, spune medicul. Conform unei analize a datelor de spitalizare COVID-19 pediatrice de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, aproximativ 8 la 100.000 de copii au fost spitalizați cu COVID-19, comparativ cu 164,5 la 100.000 de adulți.

„A existat întotdeauna acest mister al motivului pentru care copiii au cazuri mai ușoare de COVID-19 și sunt mai puțin reprezentați în rândul celor spitalizați”, a spus dr. Amesh A. Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Acest studiu ofera un indiciu important in investigarea diferentelor in raspunsul imun la virusul SARS-CoV-2, spune el. „Dar trebuie depuse mai multe eforturi pentru a determina specificul de ce copiii au infecții mai puțin severe.”

În general, însă, experții spun că acest studiu poate ajuta la găsirea unui tratament pentru COVID-19. „Învățarea despre acest lucru este importantă, deoarece unele dintre tratamentele la care ne gândim pentru COVID-19 sunt modulatorii imuni”, spune Adalja. (Modulatorii imuni sunt un tip de imunoterapie care îmbunătățește răspunsul imun al organismului.) „Va fi interesant să vedem dacă putem valorifica modul în care copiii răspund la virus pentru a face tratamente mai bune”, spune cercetătorul.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Ala Nemerenco: ,,Vor fi și 1.500. Nu se face nimic pentru a opri câtuși de puțin răspândirea virusului”
Articolul anterior
Galbenă sau cu urme de sânge? Culoarea pe care o are ceara din urechi poate oferi indicii despre starea de sănătate
Articolul următor