Cum alegi poveștile potrivite pentru copilul tău

Cine din noi nu-și aminteste, cu nostalgie, clipele din copilarie, în care realitatea se transformă ca prin minune într-o lume feerică, atunci când nimeream în lumea basmului…

separator

Daniela Sircu-Ursu,
Psiholog consultant

Poveștile au un rol de neînlocuit în creșterea copilului și dezvoltarea sa, fie că sunt spuse oratoric sau sunt citite, iar beneficiul adus este enorm. Scufița Roșie și Alba ca Zăpada, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, sunt doar câțiva eroi ce populează tărâmul copilariei.  Reprezentând un stimul pentru creativitate, o întărire a relației cu părinții, ajută la dezvoltarea morală și îi învață să capete încredere în propriile forțe, dar și să pătrundă într-un univers fantastic plin de mistere și distracții. Poveștile nu trebuie niciodată înlocuite cu televizorul, desenele sau calculatorul, deoarece îl ajută pe piul tău să crească frumos și armonios, să-și exprime mai bine gândurile și emoțiile și, nu în ultimul rând, îl ajută să-și depășească temerile și fobiile.

Cu mult timp înainte ca copilul să meargă sau să vorbească, el va acorda o atenție deosebită și va asculta ritmul vocii tale, atunci când îi spui povești. Înainte de 6 luni experiența bebelușilor cu poveștile este asociată cu cea pe care o trăiesc când ascultă muzică.

Citirea sau spunerea poveștilor ajută copilul cu vârsta de peste 6 luni să își dezvolte mai repede limbajul. Acesta este unul dintre cele mai importante roluri ale poveștilor la bebeluși.

Fiecare etapă de dezvoltare a copilului își are cerințele sale, vis-a-vis de poveste, basmul  reprezentă un “leac” pentru toate vârstele.

Cert este faptul că povestea este un aliat de nădejde pentru părinți, ajutându-i să-și crească odraslele cât mai bine.

Cum alegem poveștile potrivite pentru copilul nostru?

Înainte de a alege o poveste, gândește-te la copilul tău și de ce anume are el nevoie să înțeleagă și să își dezvolte la acea vârstă. De exemplu, dacă îi este frică de întuneric alege o poveste despre un personaj care depășește anumite frici, dacă se ceartă cu fratele, alege una în care rivalitatea fraternală este depașită și în care cei doi frați ajung să se înțeleagă. Alege-i povestioare cu tematică, cu rol educativ care să aibă o influență pozitivă și constructivă asupra lui. De asemenea, dacă alegi să îi citești din cărți, atunci ai grijă ca acestea să fie cât mai colorate și pline de imagini, pentru a-i fi mai ușor copilului să asocieze imaginea cu ce spui.

Deseori copiii insistă să le fie citită una și aceeași poveste de mai multe ori, fapt ce indică existența unei probleme în realitatea micuțului și dorința lui de a o soluționa. Ține cont de aceasta și fă-i pe plac.

Evident că modul în care părinții “folosesc” poveștile trebuie să fie unul cugetat. Deseori ”MONSTRUL”  din poveste, care la final este învins, le servește părinților drept metodă de educație. Copilul amenințat că „vine monstrul de sub pat, dacă nu ești ascultător” își mobilează subconștientul și inconștientul cu o spaimă care îl marchează pentru toata viața.

Lipsa timpului ne face pe mulți dintre noi să ne abandonăm copiii în fața televizorului, la desene animate, sau în fața calculatorului, la jocuri. Câte un basm spus măcar o dată la câteva zile, crează între părinți și copil acea legătură specială dintre doi oameni care trăiesc aceleași senzații, au aceleași sentimente și își imaginează aceleași scenarii. Complicitatea creată și limbajul comun construit de părinte și copil îmbunătățește mult relația dintre cei doi. Momentul poveștii este unul special și poate să se păstreze peste ani, când nu va mai fi nevoie de povești, dar va fi nevoie de discuții ca între prieteni.

 

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Mașina lui Gheorghe Țopa a fost pupată și desenată de o admiratoare secretă!
Articolul anterior
42 de moldoveni au primit titluri și medalii de la președintele țării Nicolae Timofti
Articolul următor
Close menu