Dacă ești una din puținele femei care au Rhesus negativ (doar cca 15% din populația globului au Rh-), atunci trebuie să știi ce riscuri pot apărea în timpul sarcinii și cum pot fi evitate.
În primul rând trebuie să afli dacă partenerul are Rh+, pentru că numai atunci există posibilitatea unui conflict sanguin. De obicei copii moștenesc Rh+ al tatălui, doar cu mici excepții poate prelua Rh- al mamei. Cercetătorii explică reacția în felul următor: Rh- al mamei produce aglutinine care nimicesc globulele roșii ale sângelui cu Rh+ (are loc hemoliza) ale fătului. Simplu spus, organismul mamei percepe fătul ca pe un corp/substanță străin/ă, în rezultat antrenează sistemul imun pentru apărare, producând anticorpi. La rândul lor, anticorpii, se deplasează prin placentă la făt și astfel se întâmplă hemoliza. În urma căreia apare excesul de bilirubină în sânge, ceea ce pune în pericol viața fătului (pot cauza anemie, insuficiență cardiacă, leziuni la nivelul sistemului nervos central, avort etc.). Acest lucru poate apărea și în primele zile de viață ale copilului – icterul.
Cum se manifestă icterul?
Pielea noului născut și sclerele (globul ocular) sunt de culoare galbenă. Creșterea nivelului de bilirubină în sânge se poate produce de la 1-3 zile de la naștere. Iar consecințele sunt uneori grave: orbire, anomalii fizice, leziuni pe creier, chiar deces. Nu te panica pentru că există și metode de tratament.
Care sunt metodele de tratament în cazul icterului?
Nou-născuții care prezintă icter se vor trata prin fitoterapie (cu ajutorul unor lumini speciale), foarte rar prin transfuzii de sânge (în cazuri grave) pentru a reduce nivelul bilirubinei.
Îngrijirea prenatală
De regulă, la prima sarcină organismul gravidei nu reacționează atât de prompt, dar după prima sarcină/avort corpul femeii devine mai sensibil la Rh+ și produce anticorpi mai rapid, dar chiar și atunci doar 17% din gravide cu Rh- prezintă reacții adverse. De aceea trebuie să oferi istoria anterioară (avort, sarcină) medicului care cu siguranță îți va face pe parcursul sarcinii testul care să ateste prezența/lipsa anticorpilor.
Tratamentul indicat în timpul sarcinii și după naștere
Tratamentul, în primul rând, vizează prevenirea oricărei reacții în urma incompatibilității Rh-lui sanguin, de aceea profilaxia izoimunizării Rh-ului înseamnă administrarea unei injecții numită imunoglobulină anti-D care împiedică producerea de anticorpi în organismul femeii și împiedică hemoliza la făt și nou-născut. Acest tratament este indicat începând cu a 28- săptămână de la absența ciclului menstrual (aminoree), precum și în cazul unui avort spontan, sângerări în trimestrul II și III de sarcină și sarcină extrauterină. Efectul tratamentului durează doar câteva luni, de aceea el trebuie repetat în timpul fiecărei sarcini și după fiecare naștere. Tratamentul preventiv este eficient în majoritatea cazurilor.
Important este să mergi regulat la medicul obstetrician care să vegheze evoluția sarcinii și să prevină orice pericol care poate afecta viața copilului tău.
Text: Snejana Țugui