Daniela Ciocanu: ,,Am avut o naștere nu tocmai ușoară, dar întâlnirea mea cu Ea a fost ceva divin!”

În urmă cu aproape 2 săptămâni, Daniela Ciocanu a născut o fetiță sănătoasă. Miranda a cucerit mediul virtual după ce părinții săi au publicat câteva poze de la prima ședință foto. Recent, tânăra mămică a dezvăluit detalii emoționante despre naștere și prima întâlnire cu fetița sa.

separator

Cei doi soți au avut parte de o experiență inedită, imediat după nașterea micuței.

„Am avut o naștere cu complicații și nu a fost posibil să o simt pe piept în prima secundă de viață, dar a stat alături cât eram pe masa de operație, a deschis ochii săi albaștri și m-a privit, m-am uitat preț de 15 minute țintă la ea și ea cuminte stătea spre mine, după a fost dusă la tatăl ei, care a pus-o pe piept și legătură lor e ceva cosmic”, a povestit Daniela pentru mamaplus.md.

Jurnalista a spus că a început fără complicații sau dureri, iar laptele e suficient și pentru rezerve. Acum, tânăra mămică și fetița ei se bucură împreună de o nouă viață, ,,fără griji, grabă, program fixat, zile, nopți”. Cele două, pur și simplu, savurează fiecare secundă.

 „Soțul a avut rol de mamă în primele două nopți, eu doar alăptam, după am gustat și eu din sentimentul divin, e magic să fii părinte, m-am îndrăgostit de un milion de ori mai tare de soțul meu în rolul lui de tată, e foarte aproape de noi, grijuliu și chiar mai rezistent uneori decât mine. Mulțumesc universului pentru familia mea.Plus avem și două bunici care ne vizitează zilnic. Și noi nu ne supărăm, ba din contra, apreciem efortul și susținerea lor. Ocazional ne vizitează o moașă, care ne învață lucruri importante, a mai adăugat Daniela Ciocanu.

Jurnalista a mai dezvăluit că ar putea să apeleze la o bonă, dar deocamdată nu s-a pus această necesitate, iar din toamnă planifică să se întoarcă pe micul ecran. 

sursa foto: Mirabela Ivanov

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Cod galben de vânt puternic în toată țara! Vezi când intră în vigoare avertizarea meteo
Articolul anterior
Un polițist german a adus apă pentru românii care au stat la coadă să voteze
Articolul următor
Close menu