Aproximativ 30% dintre femeile care au născut se confruntă cu această problemă, cunoscută sub numele de diastasis recti. În timpul sarcinii burta se măreşte pentru a face loc uterului în creştere. Astfel, distanţa dintre cei doi muşchi drepţi abdominali se măreşte. În multe cazuri, ei revin la loc în câteva luni după năştere. Dar există şi situaţii în care acest lucru nu se întâmplă. Atunci, burtica rămâne pronunţată, este posibil ca buricul să fie iesit în afară şi, când stai întinsă pe spate, să apară o gaură vizibilă în dreptul abdomenului.
Există caţiva factori care favorizează apariţia acestei burtici inestetice: naşterea prin cezariană, sarcina cu gemeni, sarcina după 35 de ani, sarcina ulterioară unei sarcini cu diastasis recti, efectuarea de exerciţii abdominale nerecomandate.
Trebuie să iei măsuri, specialiştii cred că această problemă nu se rezolvă de la sine, dacă distanţa dintre muşchi este mai mare de 2-3 cm.
Cum poţi verifica asta:
Te întinzi pe spate, cu picioarele îndoite şi tălpile la sol. Capul trebuie sa fie un pic ridicat. Ţii degetele lipite şi perpendiculare pe abdomen şi urmăreşti linia mediană a acestuia începând de deasupra buricului înspre pelvis. Dacă degetele se afundă şi întâlnesc un gol, atunci muşchii abdominali sunt separaţi.
Ce să faci în acest caz?
În cazul în care separarea pereţilor abdominali este confirmată trebuie să vorbeşti cu instructorul tău de sport. Acesta îţi va indica exerciţiile pe care trebuie să le efectuezi.
Nu încerca să rezolvi singură problema făcând abdomene. Dacă nu ştii ce anume să faci te poţi trezi că presiunea pusă asupra muşchilor i-a separat şi mai tare. Acesta este din păcate cazul mai multor mame care, observând că au burtică pronunţată şi după naştere şi, necunoscând cauza reală, s-au apucat să facă abdomenele pe care le cunoşteau dinaintea naşterii. Iar efectele nu au fost deloc benefice.
Perioada de refacere este între 6 luni şi un an, în funcţie de gravitatea separării muşchilor. Poartă o centură abdominală specială. Efortul fizic trebuie dozat, iar cu ajutorul unui instructor vei face acele exerciţii care sunt recomandate în cazul diastasis recti.
Din păcate vei rămâne toată viaţa cu o anume sensibilitate în această zonă şi, ori de câte ori faci efort fizic trebuie să fii atentă dacă nu implică mişcări care nu sunt recomandate.