Alimentaţia diversificată – sfaturi pentru părinţi

Diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută după recomandările medicului pediatru sau ale medicului de familie care îi cunoaşte bine evoluţia de la naştere, în funcţie de vârsta cronologica (sau corectata pentru cei născuţi prematur) şi de starea de creştere şi dezvoltare.

separator

diversification-alimentaire

O diversificare incorect efectuată poate fi la originea unui exces de greutate, a unor alergii alimentare (prin introducerea precoce a unor alimente alergizante) etc. Condiţia de respectat: sugarul să fie sănătos.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu recomandă:Profesor Doctor Silvia Stoicescu, 59 ani, Medic Primar Neonatologie la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Alfred Rusescu - AA - 90'

  • când se introduce un aliment nou, acesta se va da la începutul mesei şi va fi urmat de suptul la sân (care va fi redus treptat pe măsură ce va creşte cantitatea de aliment nou);
    • nu se introduc 2 alimente noi în acelaşi timp;
    • se vor folosi pentru administrare linguriţa, căniţa;
    • alimentele vor fi pasate, până la apariţia primilor dinţi, apoi vor fi mărunţite;
    • lichidele pentru hidratare (nerecomandate în alimentaţia la sân) nu se vor îndulci (ceai fără zahăr, apă fiartă şi răcită);
    • nu se pune sare în mâncarea sugarului;
    • este obligatorie respectarea cu stricteţe a regulilor de IGIENĂ a alimentelor şi recipientelor folosite la pregătirea şi administrarea lor.

Recomandări pentru succesiunea introducerii de alimente noi:
• legume – piure şi supă (o singură legumă nouă introdusă pe zi: morcov, fasole verde, spanac, dovlecel, cartof şi, mai târziu, altele)
sau
• cereale de prima vârstă – fără gluten (orez, porumb, făină de roşcove)
apoi
• fructe – pulpă (măr, caisă, piersică etc.) bine coapte (un singur fruct nou introdus pe zi) şi suc de citrice (portocală) sau de legume (morcov)
• carne de găină sau vită şi, mai târziu, de peşte alb
• ou – numai gălbenuş fiert tare până la 1 an,
• brânză de vaci, iaurt
• cereale de vârsta a II-a – cu gluten (grâu, secară, ovăz)

cheerful happy baby child eats itself with a spoon

De reţinut: Se va evita carnea de animal tânăr (viţel, pui etc.)!

Este de preferat ca banana să se folosească după 6 luni, kiwi după 9-12 luni, iar pulpa unor fructe precum prune, pere şi mai ales pepene, cireşe, struguri să se folosească cu prudenţă şi în cantităţi mici, înainte de 1 an (accelerează tranzitul intestinal).

Momentul în care se începe diversificarea hranei este foarte important.

Fiecare bebeluş are ritmul său propriu de dezvoltare. De aceea, este important să te sfătuieşti cu medicul tău când şi cu ce să începi diversificarea!

Pentru începutul diversificării se recomandă alimente cu risc de alergie redus şi fără gluten (glutenul este o proteină care se găseşte mai ales în grâu, ovăz, orz şi secară).

  • Primele alimente de diversificare obişnuiesc treptat sugarul cu gusturile simple şi naturale ale alimentelor şi permit identificarea eventualilor alergeni.
    • După vârsta de 6 luni este timpul pentru gusturi noi: reţete simple, dar cu mai multe ingrediente, cu gusturi variate, cum ar fi: cereale, fructe, legume, carne.
    • De la 8 luni este timpul pentru alimente complexe, care pot conţine şi bucăţele mici, pentru a stimula bebeluşul să mestece, fără riscul de a se îneca.
    • De la 1 an copilul învaţă treptat să mănânce ce se găteşte pentru întreaga familie. Alimentele îi asigură energia şi substanţele nutritive necesare acestei etape de dezvoltare. Rămân câteva alimente interzise: cartofi prăjiţi, ciocolată etc.

Cerealele sunt ideale pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău. Sunt gustoase şi hrănitoare, fiind suplimentate cu fier, calciu şi vitamine, pentru o dezvoltare armonioasă.

Piureurile de fructe, legume, cu carne sunt o alternativă comodă si sigură la mâncarea gătită în casă. Sunt suplimentate cu vitamine, asigurând o alimentaţie sănătoasă şi sigură pentru copil.

Verificaţi întotdeauna eticheta produselor de diversificare a alimentaţiei şi asiguraţi-vă că acestea respectă recomandările nutriţioniştilor/pediatrilor: conţinut redus de sare, fără zahăr adăugat, fără aditivi sau coloranţi artificiali.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu
Şeful Departamentului de Neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrică –Ginecologie „Gh.Polizu” Bucureşti

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

În sudul Moldovei se coc cireșele!
Articolul anterior
Salată Neptun
Articolul următor
Close menu