Diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută după recomandările medicului pediatru sau ale medicului de familie care îi cunoaşte bine evoluţia de la naştere, în funcţie de vârsta cronologica (sau corectata pentru cei născuţi prematur) şi de starea de creştere şi dezvoltare.

O diversificare incorect efectuată poate fi la originea unui exces de greutate, a unor alergii alimentare (prin introducerea precoce a unor alimente alergizante) etc. Condiţia de respectat: sugarul să fie sănătos.
Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu recomandă:
- când se introduce un aliment nou, acesta se va da la începutul mesei şi va fi urmat de suptul la sân (care va fi redus treptat pe măsură ce va creşte cantitatea de aliment nou);
• nu se introduc 2 alimente noi în acelaşi timp;
• se vor folosi pentru administrare linguriţa, căniţa;
• alimentele vor fi pasate, până la apariţia primilor dinţi, apoi vor fi mărunţite;
• lichidele pentru hidratare (nerecomandate în alimentaţia la sân) nu se vor îndulci (ceai fără zahăr, apă fiartă şi răcită);
• nu se pune sare în mâncarea sugarului;
• este obligatorie respectarea cu stricteţe a regulilor de IGIENĂ a alimentelor şi recipientelor folosite la pregătirea şi administrarea lor.
Recomandări pentru succesiunea introducerii de alimente noi:
• legume – piure şi supă (o singură legumă nouă introdusă pe zi: morcov, fasole verde, spanac, dovlecel, cartof şi, mai târziu, altele)
sau
• cereale de prima vârstă – fără gluten (orez, porumb, făină de roşcove)
apoi
• fructe – pulpă (măr, caisă, piersică etc.) bine coapte (un singur fruct nou introdus pe zi) şi suc de citrice (portocală) sau de legume (morcov)
• carne de găină sau vită şi, mai târziu, de peşte alb
• ou – numai gălbenuş fiert tare până la 1 an,
• brânză de vaci, iaurt
• cereale de vârsta a II-a – cu gluten (grâu, secară, ovăz)
De reţinut: Se va evita carnea de animal tânăr (viţel, pui etc.)!
Este de preferat ca banana să se folosească după 6 luni, kiwi după 9-12 luni, iar pulpa unor fructe precum prune, pere şi mai ales pepene, cireşe, struguri să se folosească cu prudenţă şi în cantităţi mici, înainte de 1 an (accelerează tranzitul intestinal).
Momentul în care se începe diversificarea hranei este foarte important.
Fiecare bebeluş are ritmul său propriu de dezvoltare. De aceea, este important să te sfătuieşti cu medicul tău când şi cu ce să începi diversificarea!
Pentru începutul diversificării se recomandă alimente cu risc de alergie redus şi fără gluten (glutenul este o proteină care se găseşte mai ales în grâu, ovăz, orz şi secară).
- Primele alimente de diversificare obişnuiesc treptat sugarul cu gusturile simple şi naturale ale alimentelor şi permit identificarea eventualilor alergeni.
• După vârsta de 6 luni este timpul pentru gusturi noi: reţete simple, dar cu mai multe ingrediente, cu gusturi variate, cum ar fi: cereale, fructe, legume, carne.
• De la 8 luni este timpul pentru alimente complexe, care pot conţine şi bucăţele mici, pentru a stimula bebeluşul să mestece, fără riscul de a se îneca.
• De la 1 an copilul învaţă treptat să mănânce ce se găteşte pentru întreaga familie. Alimentele îi asigură energia şi substanţele nutritive necesare acestei etape de dezvoltare. Rămân câteva alimente interzise: cartofi prăjiţi, ciocolată etc.
Cerealele sunt ideale pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău. Sunt gustoase şi hrănitoare, fiind suplimentate cu fier, calciu şi vitamine, pentru o dezvoltare armonioasă.
Piureurile de fructe, legume, cu carne sunt o alternativă comodă si sigură la mâncarea gătită în casă. Sunt suplimentate cu vitamine, asigurând o alimentaţie sănătoasă şi sigură pentru copil.
Verificaţi întotdeauna eticheta produselor de diversificare a alimentaţiei şi asiguraţi-vă că acestea respectă recomandările nutriţioniştilor/pediatrilor: conţinut redus de sare, fără zahăr adăugat, fără aditivi sau coloranţi artificiali.
Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu
Şeful Departamentului de Neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrică –Ginecologie „Gh.Polizu” Bucureşti