Avortul spontan: simptome și factori de risc

Avortul spontan este unul dintre necazurile care pot fi preîntâmpinate. Cu siguranță, pierderea unei sarcini atât pentru mamă, cât şi pentru restul familiei este o traumă psihologică. Pentru a evita un asemenea eveniment nefericit, este bine să se cunoască cauzele expulzării premature a bebelușului din uter și cum fi acestea prevenite la timpul potrivit.

separator
prelavort


Semnele cele mai frecvente ce avertizează asupra pericolului de avort sunt durerile, dispariţia semnelor de sarcină, urmate de hemoragii vaginale (la început în cantitate mică, apoi abundente, cu cheaguri), pierderea de lichid amniotic sau declanşarea unor contracţii uterine dureroase, ritmice şi regulate, de tipul celor provocate de către naştere.

Indiferent care ar fi forma sub care debutează avortul spontan, gravida trebuie să intre în alertă chiar de la primele simptome şi să nu întârzie deloc prezentarea la medic. Astfel, viaţa fătului poate fi salvată şi multe viitoare probleme de sănătate ale mamei pot fi evitate.

Bolile infecţioase, o primejdie pentru sarcină

În timpul sarcinii, bolile infecţioase cu febră pe care le suferă gravida pot provoca moartea fetusului şi eliminarea lui din uter. Cele mai periculoase afecţiuni, din această perspectivă, sunt rubeola, Chlamydia, listerioza, sifilisul, infecţia herpetică în primul trimestru al sarcinii sau toxoplasmoza. Formele de tuberculoză extra-pulmonară cu localizare osteo-articulară, cu extinderea bolii la nivelul muşchiului psoas şi coloanei vertebrale, este invalidantă la gravide şi câteodată chiar letală. Atunci când tuberculoza este contactată sau reactivată în timpul sarcinii, ea lasă urme adânci, cu afectarea infecţioasă a structurii osoase la nivelul articulaţiilor mari. Din nefericire, într-un astfel de caz, terapia medicamentoasă şi cea chirurgicală nu sunt compatibile cu sarcina.

Anomaliile structurale sau hormonale

Anomaliile şi bolile aparatului genital feminin, cum ar fi endometrita, fibromul uterin, modificările congenitale ale uterului sau cele dobândite în urma anterioarelor chiuretaje, tumorile ovarelor sau trompelor uterine şi incontinenţa cervicală (ce provoacă dilatarea colului uterin), pot fi cauze de avort spontan. Cât priveşte sănătatea glandelor endocrine, cauzele cele mai frecvente ale pierderii sarcinii în primele luni sunt dezechilibrele hormonale, provocate de un deficit de progesteron, de secreţia excesivă de hormoni masculini, de problemele tiroidei sau de diabetul zaharat netratat.

Tratamente medicamentoase inadecvate

Medicaţia extrem de agresivă folosită în timpul perioadelor acute ale poliartritei reumatoide este contraindicată în sarcină.

Din alt punct de vedere, gravele deformări osoase apărute, mai ales în zona bazinului şi a coloanei vertebrale, reprezintă un risc pentru ducerea unei sarcini la bun sfârşit.

Rarefierea substanţei minerale osoase, numită şi osteomalacie, poate cauza dificultăţi gravidelor. Pe parcursul sarcinii se poate produce depleţia de vitamina D la nivel osos, care determină deterioarea oaselor şi apariţia fracturilor, mai ales că, la gravide, greutatea corpului sporeşte de la lună la lună. Consumul dublu de nutrienţi, al mamei şi al fătului, diminuează rezervele de calciu şi vitamina D.

Din acest motiv, este recomandat consumul de alimente bogate în calciu, mineral ce asigură osului o structură rezistentă. Viitoarele mame care au obiceiuri alimentare vegane (caracterizate de lipsa oricărui produs de origine animală) îşi vor anunţa medicul, pentru a realiza o prevenţie eficientă a carenţelor.

Formele uşoare ale poliomielitei, când apar doar deformări ale structurii osoase la nivelul extremităţiilor picioarelor sau la nivelul coloanei vertebrale, sunt cele mai fericite cazuri, în care naşterea se poate realiza prin cezariană. Însă, cazurile grave ale poliomielitei impun contraindicaţia sarcinii şi naşterii, datorită unor complicaţii precum cifoscoliozele, scurtarea membrelor, paralizii, îngustări şi prăbuşiri ale pelvisului. O problemă în graviditate o constituie şi boala oaselor de sticlă. Numită şi osteogeneză imperfectă, ea apare datorită unor anomalii de structură a colagenului din oase, care cauzează fracturi ce apar chiar de la primii paşi. Este subînţeles că o sarcină afectează şi mai mult structura oricum fragilă a oaselor persoanei afectate. Pe de altă parte, fracturile vertebrale sau pelviene, frecvente la gravidele obeze pot ridica semne de întrebare asupra posibilităţii păstrării sarcinii.

Traumatismele, patologia cronică, vârsta şi substanţele nocive

Factorii traumatici, precum loviturile abdominale, călătoriile cu un mijloc de transport pe un drum accidentat sau chiar raporturile sexuale în exces pot să determine pierderea sarcinii. Odată cu înaintarea în etate scade şi capacitatea femeii de a păstra sarcina, astfel că, la femeile în vârstă de peste 40 de ani, circa un sfert dintre sarcini se finalizează prin avort. Bolile renale cronice, hipertensiunea arterială, anemiile severe, carenţele proteice sau vitaminice sau lipsurile de acid folic pot face dificilă continuarea unei sarcini până la capăt. Obiceiuri precum consumul de alcool, fumatul, consumul de stupefiante pot să cauzeze moartea fătului sau o declanşare prematură a contracţiilor uterine.

Sursa

Brandul norvegian de mobilă și accesorii exclusiviste pentru copii – STOKKE acum și în Moldova

Cu o reputație mondială, produsele Stokke aduc mai multă bucurie, versatilitate și comoditate în familii, întrucât îmbina parentingul tradițional cu cel modern și contribuie la o dezvoltare sănătoasă a copilului.Noul brand Stokke, exclusiv doar în Hyper Farmacia Dita pe de pe Ștefan cel Mare 6 – oferă cărucioare inovative, flexibile, ușoare, compacte și stilate, mobilier de cea mai bună calitate pentru camera copilului, scaune de masă eficiente, versatile, concepute inteligent să crească o dată cu copilul, textile, accesorii și produse pentru baie. Copiii au nevoie să simtă conectarea pentru a se simți iubiți și în siguranță!

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Prima imagine cu burtica rotunjoară

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Artista a publicat prima imagine în care își etalează mândră sarcina și a dezvăluit cine este bărbatul alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste.

Andreea Antonescu, secretul siluetei de vis! Ce face artista pentru a se  menține în formă la 39 de ani - WOWBiz

„A doua minune din viața mea! Dragii mei, de ceva timp trăiesc o frumoasă poveste alături de Victor Vrînceanu. Astăzi vreau să împart cu voi această bucurie din viețile noastre!

Vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care mi-ați oferit-o de-a lungul timpului și tocmai de aceea am ales să aflați direct de la mine prin intermediul paginilor personale de social media! Vă pup, vă iubesc și apreciez în avans toate mesajele și gândurile voastre frumoase!”, a scris Andreea Antonescu pe contul de socializare.

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Prima imagine cu burtica de gravidă. „A doua minune din viața mea”

Andreea Antonescu va împlini 40 de ani pe 8 septembrie. Ea este o interpretă și textieră din România care și-a început activitatea în domeniul muzical de la vârsta de șase ani când a început să participe și să câștige premii la concursuri și festivaluri de muzică.

La 12 ani a lansat primul ei album, „Din vina ta”, cu 10 piese scrise de Adrian Ordean. Succesul și adorația publicului au venit împreună cu lansarea trupei Andre, alături de Andreea Bălan.

Andreea Bălan a spus adevărul despre relaţia cu Andreea Antonescu | DCNews

Ce familie frumoasă! Actorii Olesea Sveclă și Anatol Durbală au sărbătorit ziua de naștere a fiului lor: ,,Dragomir înseamnă dragoste și pace”

În familia actorilor Olesea Sveclă și Anatol Durbală a fost ieri sărbătoare. Acum trei ani, cuplul și-a întâmpinat pe lume fiul, părinții au marcat evenimentul printr-o ședință foto care le-a creat emoții și amintiri prețioase. După ce au distribuit câteva poze pe conturile de socializare, mesajele de apreciere au început să vină necontenit. Părinții fericiți reușesc de fiecare dată să cucerească inimile internauților cu familia lor adorabilă.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, copil, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

Anatol Durbală, tată mândru de fată și băiat, a publicat un mesaj în care emoțiile i se citesc printre rânduri și cuvinte:

,,Prieteni, vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați trimis un gând bun în direcția noastră astăzi! Mulțumim pentru urări la adresa băiatului nostru Dragomir, care a împlinit astăzi tocmai 3 ani. Vârstă de luat în seamă deja, nu?… 🙂DRAGOMIR înseamnă: DRAGOSTE și PACE! Vă dorim, așijderea, dragoste și pace, sănătate și belșug, noroc și succes.

Să trăiască sănătoși și Fericiți toți copiii!”, a transmis Anatol Durbală.

Actorul i-a mulțumit fotografului Lidia Donici pentru momentele memorabile. ,,Este incredibil câtă inimă și suflet se poate unge pe o fotografie! Sunteți un om minunat! Vă mulțumim mult pentru aceste fotografii superbe, pentru timpul și nervii pierduți cu noi azi, pentru delicatețea și cumsecădenia să nu “arătați” asta”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil şi interior
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, copil, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare, prăjitură şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare, prăjitură şi interior
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil, mâncare şi interior

Prietenii virtuali au transmis familiei numeroase mesaje cu urări și gânduri bune!

Ea este cea mai frumoasă femeie pompier din lume!
Articolul anterior
Mark Zuckerberg și-a arătat casa!
Articolul următor