Beneficiile alaptării la sân pentru copii și mame

Se spune că laptele matern pentru prunci este ceva sfânt, iar bebelușii care au avut parte de o alaptare prelungită pot fi considerați norocoși. Acești copii sunt favorizați și dispun de o evoluție prosperă, în ceea ce privește dezvoltare lor fizică și psihică. Beneficiile alaptării sunt valabile nu doar pentru ei, dar și pentru mame.

separator
Close-up of woman breastfeeding her small son
Beneficiile alăptării pentru copil:
• creştere şi dezvoltare fizica şi psihică armonioasă

• sugarul alimentat la cerere (nu după un program prestabilit) se va hrăni atunci când îi este foame, şi se va opri din supt atunci când este sătul; chiar dacă rămâne ataşat la sân un timp mai îndelungat, nu înseamnă că mănâncă încontinuu, ci îşi satisface şi alte nevoi, cum este cea a suptului (suptul la sân este mai natural decât cel din suzetă). Copilul învaţă astfel să îşi recunoască şi respecte nevoile, nu se va “îndopa”, îşi va stabili în timp un program propriu de supt. Va deveni un adolescent şi apoi adult care nu va face excese alimentare, care nu va mânca pentru a-şi contracara stresul


• funcţionare optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului.

• copilul născut la termen este imatur din punct de vedere neurologic şi digestiv, laptele matern fiind adaptat perfect gradului de dezvoltare ale acestora.

• face mai rar colici.

• îmbunătăţeşte imunitatea copilului.

• sisteml imun este şi el imatur, dezvoltarea lui fiind completă în jurul vârstei de 4 ani; laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora; în acelaşi timp, substanţe din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imun al copilului.
• nu necesită pregătire sau procesare, este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită; este astfel conceput încât asigură satisfacerea atât a setei copilului, cât şi a foamei; este digerat cu uşurinţă de sistemul digestiv al sugarului;

• scade riscul obezităţii, diabetului, astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala Hodgkin, diabet zaharat, hipercolesterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului)

• reduce riscul morţii subite

• creşte coeficientul de inteligentă

• la prematuri scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei

• gustul poate fi influenţat de alimentaţia mamei, obişnuind sugarul cu gusturi diferite din alimentaţia familiei

• musculatură feţei şi obrajilor, dentiţia se dezvolta armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii.

health-benefits-of-breastfeeding-for-baby-1

Beneficiile alăptării pentru mamă:
• prin supt, uterul revine mai rapid la dimensiunea de dinainte de concepţie, prevenind astfel sângerările postpartum

• scade riscul apariţiei depresiei postpartum

• protejează împotriva cancerului de sân şi ovarian

• reduce riscul osteoporozei

• ajută la scăderea în greutate, scade riscul obezităţii mamei

• scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet zaharat tip I

• are efect contraceptiv 98% dacă sugarul este alăptat exclusiv la sân, neprimind alte alimente sau lichide, este alăptat la cerere, inclusiv noaptea, şi nu există pauze între supturi mai mari de 4 ore

• reduce avansarea endometriozei

• somnul mamei, deşi fragmentat de supturile nocturne, este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale

• alăptarea este mai comodă

• mama îşi va cunoaşte mai bine copilul, va reuşi să îi satisfacă mai uşor nevoile, crescandu-i astfel încrederea în forţele proprii

• prin alăptare, rolul maternităţii este realizat pe deplin

• dacă nou-născutul este pus pe burta mamei imediat după naştere, prin mişcările realizate în căutarea sânului, ajută la eliminarea placentei.

Sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Care sunt prețurile la fructe și legume în diferite piețe din Chișinău?
Articolul anterior
Care sunt fricile proaspeţilor tătici
Articolul următor