Cele din plastic sunt uşoare şi nu se sparg, de aceea majoritatea mămicilor optează pentru ele.
Cu ceva timp în urmă, mamele fugeau de biberoanele din plastic pentru că aveau o substanţă chimică numită bisophenol (BPA). Această substanţă poate duce la modificări ale creierului şi ale sistemului reproducător, ceea ce, după cum spun cercetătorii, ar creşte riscul de prostată sau cancer la sân,chisturi ovariene, endometrioză şi pubertate precoce. În prezent, aproape toate biberoanele din plastic se produc fără această substanţă chimică. Însă, pentru a fi sigură de acest lucru vezi eticheta. Unii producători au trecut pe ambalajul biberoanelor menţiunea „BPA-free” (fără BPA).
Ce trebuie să știi despre tetină
Cele mai multe dintre tetine sunt fabricate din silicon sau latex. Au forme diferite, unele sunt anatomice, altele au diametrul diferit la orificiu. Încearcă mai multe şi alege-o pe cea care îi place mai mult bebeluşului.
Sterilizează biberonul înainte de prima folosire
Pune sticla şi tetina într-o oală cu apă clocotită timp de 5 minute.
Care ar trebui să fie temperatura lichidului din biberon
Compoziţia din biberon trebuie să aibă temperatura camerei. Dacă micuţului tău îi place compoziţia un pic mai caldă, pune biberonul în apă fierbinte timp de 1-2 min. Nu folosi cuptorul cu microunde în acest scop, deoarece încălzeşte inegal şi îi poţi face arsuri bebeluşului. Agită biberonul şi verifică temperatura amestecului lăsând să cadă o picătură pe partea superioară a braţului, înainte de ai da micuţului să bea.
Poziţia copilului
Ia copilul în braţe, ridică-i capul un pic mai sus de nivelul corpului. Ţine biberonul şi asigură-te că micuţul mănâncă. Dacă bebeluşul începe să bea mai lent, înseamnă că în curând va regurgita.
Fii atentă la biberon
Ai obosit, chiar dacă îţi este somn, fii atentă la biberon. Copilul se poate sufoca accidental sau laptele poate ajunge din gură în ureche.
Cum afli că bebeluşul a terminat de mâncat
Micuţul aruncă tetina din gură sau nu mai suge. Fii atentă la acest lucru şi nu insista să-i dai biberonul dacă micuţul nu mai vrea.
Cum ajuţi copilul să regurgiteze
Ia copilul și ține-l la piept cu capul pe umăr, apoi îl baţi uşor pe spate. Dacă bebeluşul nu regurgitează în această poziţie, aşează-l pe genunchiul tău cu faţa în jos, în timp ce tu stai pe un scaun. Din nou, trebuie să-l baţi uşor pe spate şi să aştepţi să regurgiteze. Trebuie să ştii şi că aceasta este poziţia cea mai favorabilă refluxului gastro-esofagian, mai ales după ce bebe a mâncat.
Cum reduci regurgitarea
În cazul în care copilul tău regurgitează prea des, încearcă imediat după alăptare să te joci cu el timp de 20-30 minute. Dacă te îngrijorezi de acest lucru apelează la sfatul unui pediatru.
Cât timp păstrezi laptele în biberon
Dacă ţi-a rămas puţin lapte în biberon, aruncă-l imediat! Nu se reîncălzeşte şi nu se foloseşte la următoarea masă. Laptele praf diluat cu apă se poate păstra la frigider în recipient închis bine timp de 2 zile. Laptele matern se păstrează la frigider timp de 7 zile.
Îngrijirea şi curăţarea biberoanelor
Câteva sfaturi despre cum poţi întreţine biberoanele bebeluşului tău şi cum poţi reduce riscul de BPA:
• Nu păstra laptele matern sau laptele praf în recipiente de plastic. Pune-l în biberon doar în momentul când îi dai bebeluşului să mănânce. Cantitatea rămasă, arunc-o.
• Căldura şi uzura contribuie la eliminarea unei cantităţi mai mari de BPA din plastic. Astfel încălzeşte biberoanele în apă caldă, nu fierbinte, în loc să le bagi în cuptorul cu microunde. Aruncă biberoanele zgâriate sau crăpate.
• Atunci când cureţi biberoanele, foloseşte apă călduţă şi un burete moale. Apa fierbinte şi bureţii duri ar putea duce la zgârierea şi crăparea plasticului.
• Înlocuieşte imediat biberoanele de sticlă care s-au crăpat sau sunt ciobite.