Mişcările fetale se referă la mişcările fetusului cauzate de activitatea musculară proprie. Activitatea locomotorie începe în timpul ultimului stagiu embrional şi se schimbă pe măsură ce copilul se dezvoltă. Primele mişcări nu sunt reflexive, dar se măresc datorită impulsurilor nervoase din coloana vertebrală. Unele surse susţin că nu există mişcări voluntare până după naştere, dar altele spun că încep cu câteva luni mai devreme.
Când ar trebui sa începi să simţi mişcările copilului?
Probabil că nu vei simţi mişcările copilului decât undeva între săptămânile 16 şi 24 de sarcină, deşi el îşi începe activitatea pe la 7-8 săptămâni, iar dacă faci un test cu ultrasunete vei avea dovezi ale acrobaţiei lui. Mamele veterane pot sesiza aceste subtile mişcări mai repede şi pot face distincţia între ele şi mişcările intestinale. De asemenea, mamele mai slabe le simt mai devreme decât cele care sunt mai plinuţe.
Cum se simt aceste mişcări fetale?
Femeile au descris senzaţia ca a unui peştişor care înoată sau ca o aripă de fluturaş în zbor. Probabil că vei confunda la început mişcările cu gazele intestinale sau cu senzaţia de foame, dar odată ce acestea devin regulate vei recunoaşte diferenţa. Mişcările de la început se simt mult mai bine când stai liniştită pe scaun sau întinsă pe pat.
Deşi copilul se mişcă şi loveşte regulat, multe din acestea nu sunt destul de puternice pentru a fi simţite. Dar mai tarziu, în al doilea trimestru, aceste lovituri vor fi mai puternice şi mai regulate.
Odata ce ai început să simţi regulat loviturile bebeluşului, fii atentă la ele şi anunţă imediat medicul dacă ai observat vreo schimbare în ritmul activităţii. Mai puţine mişcări pot semnala o problemă.
În al treilea trimestru de sarcină, unii medici recomandă să petreci puţin timp în fiecare zi numărând loviturile bebeluşului. Sunt mai multe feluri de a face acest lucru. Iata o metodă mai folosită: alege o perioadă a zilei când copilul tinde să fie mai activ. Ideal ar fi să faci numărătoarea aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi. Stai linştită pe scaun sau întinsă pe pat în aşa fel încât să nu fii deranjată. Notează cât timp durează până începi să simţi mişcările distincte – lovituri, împunsături şi mişcări totale ale corpului bebeluşului.