Cât de mare este bebelușul în fiecare săptămână de sarcină: dimensiuni în comparație cu fructe și legume

După ce a fost realizat acest ghid practic, multe mămici au rămas impresionante. Acum este mult mai ușor să îți dai seama ce se întâmplă cu adevărat în burtică și ce dimensiuni are bebelușul, în funcție de săptămâna de sarcină în care ești:

separator

4 săptămâni:

Bebe e de mărimea unei semințe de mac. Cam de pe-acum, sarcina poate fi detectată cu un test făcut acasă.

5 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei semințe de susan. În continuare fătul este foarte mic, însa de-aici încolo dezvoltarea va fi progresivă.

6 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei semințe de linte.

7 săptămâni:

Fătul e mare cât o afină.

8 săptămâni:

Bebelușul ajunge la dimensiunea unei boabe de fasole.

9 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei boabe de strugure alb. Ochișorii ii sunt complet formați, însa pleoapele vor rămâne închise până în săptămâna a 27-a.

10 săptămâni:

Bebe este cât o corcodușă coaptă. La 10 săptămâni, bebelușul cântărește mai puțin de 7.5 grame și are cam 3 cm lungime.

11 săptămâni:

Bebe a ajuns la dimensiunea unei smochine coapte. Are puțin peste 4 cm în lungime și e încă foarte micuț. Deja se mișcă și se întinde, însa nu vei simți mișcările pentru încă o lună.

12 săptămâni:

Bebe e cât un lime. Bebelușul are acum cam 5 cm lungime și cântărește cca 15 grame.

13 săptămâni:

Bebe e cțt o păstaie. Are aproape 30 de grame și cam 7,5 cm în lungime.

14 săptămâni:

Bebe e cât o lămâie, ca dimensiuni. Deja are mimică facială, poate urina și în unele cazuri își poate suge degetul.

15 săptămâni:

Bebe e cât un măr. Cântărește aproximativ 75 de grame deja și are 10 cm în lungime.

16 săptămâni:

Bebe e căt un fruct de avocado. La 16 săptămâni, fătul atinge pragul de 100 de grame și 12 cm lungime.

17 săptămâni:

Bebe are dimensiunea unei țeline de primăvară cu frunze. Desigur, dacă iei în calcul doar partea rădăcinoasă, nu și frunzele.

18 săptămâni:

Bebe e cat un ardei gras

Daca urmeaza sa ai o fetita, uterul si trompele uterine i se formeaza in aceasta saptamana.
Daca urmeaza sa ai baiat, organele lui genitale nu sunt inca vizibile, deci la ecografie e posibil sa ti se spuna ca ai fata.

19 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei roșii de grădină. Acest lucru înseamnă că a ajuns la cca 250 de grame și 15 cm lungime.

20 săptămâni:

Bebe are acum dimensiunea unei banane medii.

21 săptămâni:

Bebe e lung cât un morcov de dimensiuni medii.

22 săptămâni:

Bebe este acum cât un dovlecel.

23 săptămâni:

Fătul a ajuns la dimensiunea unui mango mare. Dacă pui muzica și începi să dansezi, te poate simți.

24 săptămâni:

Bebe e lung cât un știulete de porumb. Din cap până în picioare, bebe are cca 30 de cm și cântărește cca 650 de grame.

25 săptămâni:

Bebe are acum dimensiunea unei sfecle roșii mari. În această săptămână bebe poate ajunge la cca 700 de grame și are 33 cm lungime.

26 săptămâni:

Fătul are deja lungimea unei legături de ceapă. Deja îți poate auzi vocea ta și ocazional pe a celor din jur.

27 săptămâni:

Bebe e cât o conopidă mică. Cântărește deja cca 900 de grame și măsoară 36 de cm în lungime.

28 săptămâni:

Bebe e cât o vânătă mare. Cântărește aproximativ 1100 de grame, are 38 de cm lungime și poate deja să clipească.

29 săptămâni:

Bebe e cât un dovleac plăcintar. În această săptămână poate ajunge la 1150 g și are puțin peste 38 de cm.

30 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei verze mici. Depășește pragul de 1300 g și e lung de aproape 40 de cm.

31 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unei nuci de cocos mare.

32 săptămâni:

Bebe e cât un pepene galben mic. Începe să ocupe tot mai mult loc în uter și trece de pragul de 1,5 kg.

33 săptămâni:

Bebe atinge dimensiunile unui ananas. În această perioadă, oasele încep să se întărească și capătă tot mai mult aspectul de bebeluș.

34 săptămâni:

Bebe e căt un pepene galben mediu. În această săptămână atinge deja 2 kg în greutate și e lung de 45 de cm.

35 săptămâni:

Bebe e cât un pepene verde mic. Deja nu prea mai are loc în uter, deoarece pe măsură ce trec săptămânile își mărește progresiv greutatea și lungimea.

36 săptămâni:

Bebe e lung cât o salată cu frunze lungi. Are deja cca 2700 g și greutatea lui crește cu cca 30 g pe zi.

37 săptămâni:

Bebe e lung cât o legătura zdravănă de stevie târzie. Măsoara deja mai bine de 48 de cm.

38 săptămâni:

Bebe e lung cat o legătură de praz. Are puțin peste 3 kg și are lungimea de cca 50 cm.

39 săptămâni:

Bebelușul ajunge la dimensiunile unui pepene mediu, cântărește puțin peste 3 kg și trece de 50 de cm.

40 săptămâni:

Bebe e de dimensiunea unui dovleac mic de halloween. Din acest moment, bebelușul se poate naște oricând. El poate cântări în medie 3,5 kg și ca lungime medie va avea în jur de 51 cm.

sursa

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

Mesajul fostului Principe Nicolae după funeraliile regale
Articolul anterior
În școlile din Tadjikistan a fost interzis pomul de Crăciun
Articolul următor