Dacă doreşti să îţi răsfeți micuţul cu un masaj și nu știi cum să o faci, află toate detaliile la acest capitol de la un medic reabilitolog-pediatru.
“În ceea ce privește nou-născuții, masajul este o modalitate de atingere, o legatură simplă între mamă și copil. Mămicile trebuie să țină cont de faptul că, în această perioadă a vieții copilului, trebuie folosite mai mult manevre de netezire și nu masare propriu-zisă. Mai mult, masajul trebuie început nu înainte de a vă consulta cu medicul kinetoterapeut, reabilitolog sau pediatru”, menționează Larisa Miculeț, medic reabilitolog-pediatru de la Centrul Mamei și Copilului.
“Nu se masează regiunea de sub genunchi, triunghiul medial al femurului și partea anterioară a regiunii cotului, din motiv că, în această regiune se află vasele și nervii superficiali. Manevrele trebuie efectuate zilnic, aproximativ la aceeași oră, astfel încât să prezinte un “ritual” pentru copilaș”.
Pentru a începe o sesiune de masaj, trebuie să ții cont de următoarele condiții:
1.Mâinile trebuie să fie calde și curate, iar unghiile tăiate. Și numaidecât scoate bijuteriile de pe mâini, acestea pot răni micuțul.
2.Menține temperatura în cameră la 24 – 25 de grade.
3.După masaj aerisește încăperea, dar nu lăsa termometrul să indice mai puțin de 22 grade.
4.Se recomandă efectuarea masajului la 40-60 de minute după alimentarea copilului sau înaintea mesei.
5.Copilul în primul an de viață „respiră cu pielea”. De aceea, nu este de dorit să folosești în timpul masajului diverse loțiuni pentru corp. Acestea pot provoca reacții adverse.
6.În timpul masajului trebuie de mențiut starea pozitivă a copilului. Odată început, masajul nu se întrerupe pentru alte activități.
7.Masajul se efectuează cu mișcări lente de la periferie spre centru. La masarea/atingerea abdomenului trebuie să fii atentă la regiunea ficatului. Nu se masează regiunea organelor genitale.
8.După masaj copilul trebuie îmbrăcat în hăinuțe uscate și calde, după care culcat să se odihnească.
“Nu exagerați în ceea ce privește durata masajului. Pentru început, e bine să începeți cu 5 min. de masare/atingere ușoară, după care, la următoarele ședințe măriți durata timpului până la 7 – 10 minute, în dependență de vârsta copilului. Masajul efectuat de specialist durează în jur de 30 minute și se recomandă efectuat o dată la trei luni”.
Cu toate acestea, masajul presupune și prezența unor restricții, cum ar fi: stare febrilă, diverse maladii ale pielii, maladii acute, convulsii, hemoragii, maladii purulente, hipotrofia de gradul 3, rahitism de gradul 3, anemie avansată.
Informația din acest articol nu poate substitui consultaţia medicului.
sursa: eumama.md