Dacă eşti gravidă şi planifici o vacanţă la mare, ar trebui să-ţi iei măsuri de precauţie.
O vacanţă liniştită şi plăcut în perioada sarcinii depinde de mai mulţi factori: starea bună de sănătate, destinaţia bine selectată şi mijlocul de transport cu care vei călători.
Înainte de a pleca în vacanţă treci pe la medicul obstetrician-ginecolog. După o examinare atentă medicul îţi va da un certificat în care va menţiona termenul sarcinii, starea de sănătate şi ultima ecografie.
În general, medicii permit gravidelor să călătorească până la termenul de 38 de săptămâni de sarcină, dacă nu prezintă risc de avort spontan sau alte probleme de sănătate.
În cazul prezenţei toxicozei, sângerărilor vaginale, hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, poziţionării placentei prea jos sau riscului de naştere prematură, medicul îţi va interzice să călătoreşti.
Ce locuri să eviţi
Dacă sarcina nu prezintă riscuri poţi pleca şi în locuri mai exotice. Medicii, însă, avertizează gravidele să nu se ducă în regiuni în care temperaturile depăşesc 40 de grade. În plus, dacă te gândeşti să pleci la munte, este înţelept să eviţi înălţimile mari, unde oxigenul este redus. Acest lucru va afecta sarcina.
Cel mai bine optează pentru staţiunile europene, unde climatul este, cu mici diferenţe, la fel ca la noi. Evită destinaţiile prea îndepărtate, pentru a nu avea un zbor prea lung şi obositor. Cele mai bune luni pentru a călători sunt iulie şi august, când apa mării este caldă.
Ce transport alegi?
Cu avionul
În primul trimestru de sarcină unii medici îţi recomandă să eviţi transportul aerian. Ei cred că radiaţiile solare afectează negativ formarea fătului. Deşi ultimele cercetări nu au confirmat această ipoteză.
Medicii spun că durata zborului nu trebuie să depăşească 4 ore. În cazul unui zbor mai lung pot apărea senzaţia de vomă, ameţeli şi slăbiciuni. Deasemenea, şi copilul poate suferi din cauza lipsei de oxigen.
Înainte de zbor, îmbracă ciorapi de compresie pentru a preveni dezvoltarea trombozei venoase. La altitudine înaltă sângele se îngroaşă din cauza lipsei de oxigen. În acest caz, ciorapii de compresie menţin fluxul normal al sângelui prin vene.
Ca să nu amorţească picioarele, fă mişcări timp de cinci minute.
Centura de siguranţă o pui mai jos de burtă, pentru a nu pune presiune prea mare pe făt.
Bea apă fără gaze pentru a preveni deshidratarea, deoarece aerul din interior este destul de uscat.
Cu trenul
Ca şi în cazul avionului ai voie să călătoreşti cu trenul până la 38 de săptămâni de sarcină. Călătoria nu e bine să dureze mai mult de 12 ore.
Indicaţiile medicilor pentru gravidele care se deplasează cu trenul sunt la fel ca pentru zborul aerian.
Cu maşina
Medicii recomandă ca gravidele să călătorească cu maşina până la 28 de săptămâni de sarcină şi să stea doar pe scaunul din spate.
Poartă centură de siguranţă, pe diagonală sub sâni. Nu uita ca la fiecare oră să opriţi autovehiculul şi să ieşi din maşină pentru a face mişcare timp de 5 – 10 minute.
Produsele pentru protecţie solară
Cel mai bun moment pentru a ieşi pe plajă este dimineaţa şi seara, evită orele de vârf termic (11.00 – 16.00).
Înotul este foarte benefic pentru gravide, dar nu depune efort şi nu înota mai mult de 20 de minute.
Ai grijă ca apa din mare să nu fie mai rece de 22 grade celsius, altfel poţi să răceşti. Nu te grăbi să mergi în apă imediată după ce ai luat masa, aşteaptă două ore.
Nu uita de regulile de igienă. Dacă te hotărăşti să te scalzi în piscină, întreabă cu ce este tratată apa. În cazul în care se foloseşte clorul ca substanţă dezinfectantă, acesta poate provoca alergii, bronhospasm sau chiar sufocare.
Foloseşte creme cu factor de protecţie solară. Fii atentă, dacă pielea începe să se înroşească, abandonează plaja.
Ai grijă ce mănânci, ca să nu provoci unele afecţiuni gastrointestinale. Nu experimenta gusturi noi, mai ales dacă nu ştii din ce sunt făcute bucatele tradiţionale din ţara respectivă. Mănâncă fructe şi legume şi nu uita de cereale. Nu consuma alimente grase.
Înainte de a pleca în călătorie întreabă medicul curant ce medicamente să iei cu tine în caz de toxiinfecţie alimentară, indigestie, alergii, nas înfundat sau răceală.