Cum întăreşti imunitatea copilului? Dr. Komarovsky oferă sfaturi utile

De ce copiii suferă mai mult din cauza răcelilor decât adulți? Ce se întâmplă atunci când părinții creează condiții de viaţă „sterile” micuţilor? Care sunt de fapt semnele imunodeficienței la cei mici? De ce remediile destinate întăririi imunităţii din farmacii acţionează selectiv? Dr. Komarovsky răspunde la întrebări pe înţelesul tuturor.

separator

uuuuu

Astfel, aflăm de la renumitul doctor Komarovsky că părinţii nu ar trebui să îşi facă griji inutile atunci când după primul an de viaţă copiii suferă mai des din cauza răcelilor, întrucât acest lucru nu înseamnă neapărat că micuţul are sistemul imunitar slăbit şi că, de fapt, expunerea timpurie a copiilor la contactul cu germenii infecţioşi contribuie la maturizarea şi fortifierea statusului imun la cei mici.

Cum functionează imunitatea la copil?

În fiecare zi milioane de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți încearcă să pătrundă în organism, iar sistemul imunitar combate aceste microorganisme şi protejează organismul de invazia microbiană.

Sistem imunitar este clasificat în două tipuri. Imunitatea înnăscută, „nonspecifică”, este configurată în aşa fel încât să lupte contra tuturor tipurilor de agenți patogeni. Pe de altă parte, imunitatea dobândită, „specifică”, funcționează strict în cazul microorganismelor care au cauzat o anumită boală la un moment dat.

,Fătul se dezvoltă în uter într-un mediu steril, acesta primeşte toate substanțele nutritive și oxigenul prin placentă şi sângele filtrat de otrăvuri, toxine, bacterii şi virusuri’’, spune Dr. Komarovsky. În acelaşi timp, nou-născutul are capacitatea de a face faţă majorităţii agenților patogeni, prin anumite reacţii programate genetic.

Dar asta nu e tot!

,,Placenta permite trecerea anticorpilor de la mamă la făt, iar aceştia vor proteja copilul pe parcursul primelor 6-12 luni de viaţă. Acum ați înțeles de ce copii după primul an de viaţă se îmbolnăvesc mai des? Anticorpii de la mamă sunt neutralizaţi în organism, iar acum ei trebuie să învețe cum să dezvolte propria imunitate. În plus, pe parcursul primului an de viaţă copiii contactază mai puţin cu persoanele bolnave”.

De îndată ce copilul va merge la grădiniţă, e posibil să răcească mai des, însă acest lucru nu ar trebui să te panicheze!

,,În ţări precum SUA, Marea Britanie, Israel, Germania, Franța, este considerat că acele 6-12 episoade de răceală pe care le face copilul  într-un an sunt un fenomen absolut normal pentru copiii de grădiniţă. Pur și simplu, adulţii sunt conștienți de faptul cum se formează imunitatea la copii şi nu exagerează în acest sens’’, declară medicul.

Există dovezi că familiarizarea timpurie a copilului cu cele mai comune infecţii acţionează pozitiv asupra maturizării sistemului imunitar.

,,Explicaţi este foarte simplă! Stimularea continuă a sistemului imunitar contribuie de fapt la întărirea acestuia şi creşterea capacităţii de luptă. Oamenii de știință tind să creadă că, în absența oportunităţii de a lupta cu inamicii proveniţi din mediul extern, celulele sistemului imunitar îşi vor concentra activitatea asupra celulelor sănătoase ale corpului, dezvoltând boli autoimune, ori vor reacţiona prin răspunsuri exagerate la stimuli obişnuiţi, cauzând diverse tipuri de alergie”, accentuează specialistul.

Potrivit Dr. Komarovsky, studiile arată că adulții și copiii din clase sociale inferioare, suferă mai puţin de alergii şi maladii autoimune decât cei din famiile asigurate mai bine financiar.

,,Locuitorii din Africa aproape niciodată nu sunt suferă de alergii, la fel de bine ca și copiii din familiile cu venituri mici, chiar și din țările CSI, mai puțin vin la spital cu simptome de infecții respiratorii virale acute sau infecții intestinale’’.
,,În niciun caz nu te sfătui să-şi vinzi apartamentul şi să te muţi lângă un tomberon. La modul general, trebuie să concluzionăm că condiţiile ,,sterile’’ de la o vârstă fragedă sunt pline de consecințe, uneori foarte grave’’, spune medicul.

Dacă copilul suferă de răceli frecvente, acest lucru nu înseamnă în mod automat că are imunitatea slăbită!

Din păcate, există copiii care se nasc cu defecte imunitare, dar totul e mult mai complicat decât pare la prima vedere.

,,Defectele la nivelul sistemului imunitar nu se manifestă doar prin răceli fecvente. Există anumite criterii clinice care suspectează slăbirea statusului imunitar la copil, printre acestea se numără sinuzita severă, mai mult de două ori pe an; mai mult de 8 episoade de otită pe an; 2 sau mai multe episoade de pneumonie, rezistentă la tratament; abcese recurente ale pielii sau a organelor interne; necesitatea administrării de antibiotice pe cale intravenoasă etc’’.
,,Numai în cazul în care există semnele enumerate mai sus, se indică anumite investigaţii pentru a cerceta parametrii statusului imun, în scopul de a găsi defectul şi nivelul acestuia. Stările de imunodeficiență reale se manifestată în special prin infecții bacteriene frecvente, și nu virale! Însă aceste defecte se întâlnesc foarte rar, doar un caz la 30.000 de locuitori’’, spune Dr. Komarovsky.

E firesc copiii să se îmbolnăvească mai des de infecții virale, mai ales după ce încep să fecventeze grădinița, iar părinţii nu trebuie să se alerteze prea mult, întrucât astfel micuţii dobândesc mai multă imunitate şi capacitate de a lupta cu germenii pe tot parcursul vieţii!

Cât despre preparatele din farmacii destinate întăririi imunităţii, nu există dovezi clinice clare cu referire la eficienţa acestora în fiecare caz în parte.

,,Majoritatea acestor preparate promit efecte majore, însă multe dintre ele au fost studiate doar pe animale de laborator. Desigur, toată lumea visează să obțină de la medic sau farmacist „pilula de aur”, care să consolideze imunitatea copilului și lupta contra virusurilor o dată pentru totdeauna. În cel mai rău caz, aceste medicamente nu sunt periculoase, însă pot fi ineficiente. În multe ţări înalt dezvoltate, nu se pune accentul pe întrebuinţarea largă a acestor preparate, ci mai mult pe procedurile de călire a organismului şi creşterea imunităţii prin mijloace naturale, întrucât s-a constat că aceste medicamente nu reduc incidenţa bolilor respiratorii virale de sezon’’.
,,Contactul timpuriu al organismului copilului cu diverşi agenţi infecţioşi comuni conduce la maturizarea sistemului imunitar, ceea ce reduce riscul de boli alergice și autoimune. Condiții ,,sterile’’ pe care mulţi părinți încearcă să le creeze pentru copiii lor, nu numai că nu ajută, ci pot dăuna sănătății copilului’’, subliniază Dr. Komarovsky.

sursa

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Cum poţi preveni iritaţiile coapselor pe timpul verii
Articolul anterior
De ce să nu bei apa care a stat peste noapte în pahar
Articolul următor
Close menu