Fenomenul este mai des întâlnit decât credem şi poartă denumirea ştiinţifică de sarcină criptică. Iată care sunt, potrivit medicilor, principalele motive pentru care o femeie poate să îşi dea seama că este însărcinată abia în pragul naşterii bebeluşului.
Obezitatea
Femeia este supraponderală sau obeză înainte de a rămâne însărcinată, acesta fiind motivul, cel mai des întâlnit în cazul unei sarcini criptice, pentru care o femeie poate fi gravidă şi să nu ştie timp de nouă luni, explică Mary Jane Minkin, profesor în obstetrică şi ginecologie la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Yale.
“În cazul femeilor supraponderale sau obeze, multe schimbări prin care trece corpul nu sunt atât de vizibile, iar ţesutul adipos în exces împiedică deseori gravida să simtă mişcările şi micile lovituri ale fătului”, precizeaza Minkin.
Ciclul menstrual neregulat
Ciclul menstrual neregulat poate induce în eroare multe femei. Femeile cu menstra regulată vor suspecta imediat o posibilă sarcină dacă ciclul întârzie să apară, însă femeile care suferă de amenoree (lipsa ciclului) pot să nu se autosesizeze. Lipsa ciclului sau menstra neregulată sunt simptome destul de frecvente, care se întind pe perioade îndelungate şi care afectează, spre exemplu, femeile ce suferă de sindromul ovarelor polichistice.
Totul despre lichidul preejaculator. Rămâi însărcinată dacă nu te protejezi?
Testele de sarcină nu sunt 100% corecte
Se poate întâmpla ca suspiciunea unei sarcini să fie infirmată de un test de sarcină făcut acasă. În acest caz, femeia determină un rezultat negativ la testul de sarcină, când de fapt ea este însărcinată. Astfel de rezultate, numite “fals negative” sunt mai frecvente decât bănuiesc multe persoane. Pentru a evita testele cu rezultate “fals negative”, este recomandat ca femeia să mai facă un test de sarcină la circa două săptămâni de la primul.
Academiciana Eva Gudumac: ”Lumea a aflat că am fost însărcinată doar atunci când am născut!”
Fătul este cuminte
Fătul începe să se mişte în burtica mamei în al doilea trimestru de sarcină, însă există şi feţi foarte cuminţi care stau liniştiţi şi pe care, practic, nu îi simţi, explică profesorul Minkin. Pe de altă parte, se poate ca fătul să se mişte, dar poziţionarea placentei în faţa bebeluşului din burtica mamei să amortizeze “şocul”, împiedicând astfel mama să simtă micile mişcări.
O interpretă din România ştia că bebeluşii ei gemeni suferă de sindromul Down, însă nu a renunţat la sarcină! Află motivul
Sarcina confundată cu perimenopauza
Mai cu seamă, femeilor de peste 40 de ani li se întâmplă să confunde sarcina cu perimenopauza, acea perioada de tranziţie, premergătoare menopauzei fiziologice ce se manifestă prin menstre neregulate, creştere în greutate şi oscilaţii ale stării de spirit.
Tulburări gastrice
Femeile care suferă de tulburări cronice la nivelul tractului digestiv, precum probleme de balonare, stâri frecvente de greaţă pot trece cu vederea, cu o mai mare uşurinţă, o sarcină pe care o consideră drept o reacţie obişnuită la cine ştie ce fel de mâncare. Potrivit profesoului Minkin, până femeia îşi dă seama că stările de greaţă, disconfortul abdominal, stările de ameţeală sunt de fapt semnele unei sarcini e posibil ca aceasta să fi depăşit primul trimestru de sarcină.