Sexualitatea este parte din viaţa fiecărui om la orice vârstă. Când ar trebui să-i vorbeşti copilului despre sex? Curiozitatea copilului e firească, este normal să-şi pună întrebări, iar ca părinte – să fii pregătit să-i răspunzi. Acest articol îţi poate fi de folos.
Care este momentul potrivit pentru a discuta cu un copil subiecte ce ţin de sex?
Abordează acest subiectul atunci când copilul pune singur întrebări într-un moment potrivit. Aceste momente sunt considerate prielnice şi oportune, întrucât deschid o portiţă cu privire la dezvoltarea unei teme, afirmă healthychildren.org. De exemplu, poţi să discuţi cu copilul tău în timp ce face baie despre anumite părţi ale corpului şi nu poţi face acest lucru în timp ce luaţi masa de seară în familie. O sarcină sau o naştere în familie este un moment bun pentru a-i explica copilului, dacă se interesează, cum este conceput şi născut un bebe.
Cum să-i explici copilului problemele legate de sexualitate?
Nu este necesar să faci o pledoarie, să ţii un discurs larg. Încearcă întâi să vezi ce cunoaşte copilul despre subiectul dat şi lasă-l însuşi să ghideze conversaţia prin propriile întrebări. Unii copii pun întrebări cu privire la o temă anumită, alţii – ar putea să nu te întrebe nimic dacă te simt necooperant, sau chiar nepoliticos, respingător, când vine vorba de discuţii ce ţin de sexualitate. Alteori copilul poate pune întrebări jenante. Cel mai bine este, spune healthychildren.org, să vorbeşti deschis şi să-i dai copilului de înţeles că te poate întreba orice, oricând, cu referire la sexualitate.
Dacă copilul începe să-ţi pună întrebări, este bine:
- să nu rădeţi şi să nu chicotiţi împreună de întrebările adresate; copilul nu trebuie să se simtă ruşinat sau stingherit pentru curiozitatea lui.
- să nu apari prea jenat sau serios, grav în privinţa subiectului abordat.
- fii scurt, nu da explicaţii lungi, răspunde în termeni simpli; în acelaşi timp, copilul de până la 9-10 ani nu are voie să cunoască detalii despre actul sexual.
- fii sincer, deschis, foloseşte denumiri corecte, proprii pentru toate părţile corpului.
- vezi dacă copilul tău vrea sau are nevoie să cunoască mai mult; poţi să îl întrebi dacă este mulţumit de răspunsul tău, dacă a primit răspunsul aşteptat, totodată analizează reacţia copilului.
- fii pregătit să repeţi răspunsul tău de mai multe ori dacă este nevoie, în funcţie de situaţie.
- la vârsta la care debutează semnele de dezvoltare sexuală pubertară copilul ar trebui să înceapă să se familiarizeze cu noţiunea de act sexual şi altele.
- în cazul în care nu doreşti să-i vorbeşti copilului tău despre sexualitate poţi ruga un prieten de familie, o rudă sau să apelezi la medicul pediatru care ar putea să te ajute vorbind cu copilul tău despre aspectele sexualităţii.
Întrebări pe care le poţi primi în funcţie de vârstă
Orice copil ar trebui să primească răspunsul în funcţie de vârstă şi capacitatea lui de a înţelege anumite lucruri. Un copil de vârstă preşcolară te poate întreba: „Cum am ajuns în burtica ta?”
„Unde am fost înainte de a ajunge acolo?”, „Cum am ieșit?”, „De unde vin copiii?”, „Cum se face că fetele nu au penis?” sau altele.
Între 18 luni şi 3 ani copilul devine interesat cu privire la propriile părţi ale corpului; este important să-i numeşti copilului corect părţile corpului; spune-i că există părţi intime ale corpului, acele de sub costumul de baie.
La vârsta de 4-5 ani copilul începe să arate interes faţă de noţiunile de bază ale sexualităţii, cu referire la propriul corp şi a celui de sex opus. Te poate întreba de unde vin copiii, de ce sexele arată diferit, este firesc şi poate deveni interesat de cum arată organele genitale ale sexului opus. La această vârstă i se explică copilului anumite lucruri, îndrumat fiind în sensul: ,,aceasta e bine, aceasta – nu’’.
Copilul de vârstă şcolară ar putea să te întrebe: „La ce vârstă o fată poate avea un copil?”,
„De ce băieţii au erecţie?”, „Ce este un ciclu?”, „Cum are loc un contact sexual?”, „De ce oamenii se plac, se iubesc?”
Un copil de 5-7 ani cunoaşte mai mult, poate deveni interesat cu referire la ce se întâmplă din punct de vedere sexual între două fiinţe, pune întrebări mai complexe, are propriile explicaţii şi închipuiri privind sexualitatea şi modul de apariţie a copiilor. Este important să ajuţi copilul să înteleagă sexualitatea într-un mod sănătos, spun experţii site-ului healthychildren.org, întrucât lecţiile şi valorile pe care le însuşeşte la această vârstă au influenţă asupra mentalităţii ulterioare.
Copilul de 8-9 ani discerne ,,rău’’ de ,,bine’’, devine capabil să înţeleagă că sexul, aşa cum îl vede el, se întâmplă între doi oameni care se iubesc, care au reciproc sentimente, copilul poate deveni interesat de cum s-au întâlnit şi s-au îndrăgostit părinţii lui, îşi pune întrebări privind dragostea, iubirea, căsătoria. Încearcă să discuţi cu copilul, iniţiază un subiect mai lung când apar astfel de momente, întrucât copilul avansează treptat către pubertate.
Copilul care atinge debutul pubertăţii poate iniţia de unul singur subiecte ce ţin de sexualitate. Fii pregătit să-i răspunzi şi să aloci timp suficient pentru asceste discuţii. Este important să-i vorbeşti copilului la această vârstă atât cât are nevoie. Dacă iniţiază de unul singur discuţia, este potrivit să-i vorbeşti despre amânarea actului sexual pentru vârste mai mari. Ca părinte ai putea considera că copilul tău este încă prea mic pentru a aduce anumite subiecte în discuţie, însă experţii în domeniu sunt de părere că copilul de 11-12 ani ar trebui deja să cunoască despre contracepţie, act sexual şi boli cu transmitere sexuală. Dacă copilul tău este mai timid şi nu iniţiază de unul singur o discuţie, ai putea singur să încerci să îi explici, întrucât educaţia sexuală şi informarea este importantă mai ales când copilul atinge debutul pubertăţii. În acelaşi timp, părinţii ar trebui să ia în considerare că fetele au un debut pubertar mai timpuriu decât băieţii. Asigură-te că copilul tău de anumită vârstă înţelege cum are loc transmiterea bolilor sexuale şi cum poate să se protejeze de ele, inclusiv măsurile de contracepţie. Experţii susţin că învăţând copilul să aibă responsabilitate sexuală este una dintre cele mai importante lecţii în viaţă oferită de către părinţi.
Când îi vorbeşti copilului despre sex şi sexualitate ai şansa să-i împărtăşeşti valorile şi concepţiile tale. Uneori subiectul poate părea jenant, dar copilul trebuie să ştie că există o sursă de încredere la care poate mereu apela şi de la care poate primi un răspuns – chiar tu!