Mâncăm peşte proaspăt sau congelat?

Peştele este un aliment valoros, însă este peştele congelat la fel de sănătos ca cel proaspăt sau stridiile un aliment afrodiziac? Ce să cunoşti despre consumul de peşte şi cum să îl alegi pe cel bun, iată câteva lămuriri:

separator

1. Peştele proaspăt – mai sănătos decât cel congelat?
Peştele de bună calitate, spun specialiştii, este potrivit inclusiv în stare îngheţată, întrucât peştele prins este de îndată congelat, iar peştele proaspăt are nevoie de condiţii adecvate de întreţinere ca să ajungă într-o unitate de comerţ. În acelaşi timp peştele proaspăt, nu rareori, este îngheţat şi apoi dezgheţat pentru vânzare.

caras

2. Consumul de peşte scade riscul de boli cardiovasculare?
Adevărat. Peştele consumat scade riscul de boli de inimă, accidente cardiovasculare, boli depresive, demenţă, cancer, este benefic în boli inflamatorii precum artrita reumatoidă. Consumul regulat de peşte scade riscul de boli cardiace fatale cu 36%.

3. Peştele este bogat în grăsimi sănătoase?
Peştele, spre deosebire de carnea de viţel, pui sau porc, conţine o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase, importante pentru buna funcţionare a creierului, inimii, vaselor de sânge. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, mai ales cel gras: somon, hering, macrou, sardine.

4. Stridiile cresc libidoul?
Stridiile ca afrodiziac? Este un mit, întrucât, cel puțin, cercetătorii nu au găsit o legătură în acest sens. Teoretic, persoanele care au nivel foarte scăzut de oarecare nutrienți, cum ar fi seleniu, se pot simţi mai zglobii şi vioi după ce mănâncă mai multe stridii, dar această condiție este rară şi nedemonstrată.

5. Cât de des poţi mânca peşte?
Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, inclusiv peşte gras bogat în acizi graşi Omega-3. O porţie prezintă 100g de peşte sau un pic mai mare decât palma unei femei.

6. Sushi – peștele crud poate fi garantat în ceea ce priveşte infestarea cu bacterii şi paraziţi?
Pentru fanii de sushi – veşti proaste. Produsele de mare crude prezintă un risc mai mare de toxiinfecţii alimentare decât cele gătite termic. „Sushi de calitate” – sună bine, dar este un termen de marketing, întrucât, chiar dacă peștele pentru sushi este congelat instantaneu şi se consideră că asta ar distruge paraziții, trebuie de ştiut că singura modalitate certă de a evita paraziții și bacteriile este prepararea termică a peştelui. Peștii pot fi purtători de tenie, parazit ce trăieşte în intestinul uman ani de zile, crescând de un metru şi cauzând dureri, pierdere în greutate, anemie. În schimb, dacă găteşti peştele, la 60 de grade Celsius sunt înlăturaţi orice paraziți.

nice-selection-of-sushi

7. Consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria?
Peştele este alimentul creierului. Studiile au arătat că un consum de peşte copt sau fiert cel puţin o dată pe săptămână, pe termen lung, ajută la întreţinerea memoriei.

8. Peștele sălbatic are o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 decât cel de crescătorie?
Fals, întrucât unii peşti, cum ar fi somon, macrou, hering, păstrăv, conţin acizi graşi omega-3 fie că sunt de crescătorie sau sălbatici. În acelaşi timp, mulţi peşti de crescătorie sunt hrăniţi cu produse pe bază de porumb, prin urmare vor conţine mai puţini acizi Omega-3.

9. Peştele – e normal să miroase ,,a peşte’’?
Produsele de mare ar trebui să miroase a peşte uşor sau chiar deloc. În cazul în care miros acru sau intens a peşte sunt mai degrabă trecute de prima vânzare. Peştele bun nu trebuie să aibă o consistenţă moale, dimpotrivă trebuie să fie viguros, hidratat şi elastic la palpare.

10. Femeile gravide pot mânca peşte?
Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puţin 350 de grame de peşte pe săptămână, întrucât peștele este important pentru dezvoltarea creierului la bebeluş, iar cercetările arată că femeile care mănâncă peşte în sarcină nasc copii cu un coeficient de inteligenţă mai înalt. În acelaşi timp femeile însărcinate şi copiii pot consuma peşte scăzut în mercur, cum ar fi somon, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab, creveţi, calamar, langustă, scoici, somn, stridii.

652x450_115766-consumul-de-peste-in-sarcina-scade-riscul-de-anxietate-la-gravide

11. Este peştele o sursă bună de vitamine şi minerale?
Peştele este o sursă bună de proteine, vitamina D, B12, dar şi alte vitamine ale grupului B, zinc şi seleniu. Totodată carnea de peşte conţine fier, calciu şi alte microelemente în cantităţi mai mici.

12. De ce să eviţi peştele prăjit?
Peştele consumat copt sau fiert este sănătos. Alimentele prăjite, în general, sunt îmbibate cu multă grăsime fiind asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare. În cadrul unui studiu participanţii consumând o porţie de peşte prăjit pe săptămână au prezentat un risc de insuficienţă cardiacă cu 48% mai înalt.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Mai multă carne, dar mai puține legume. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor

Un cetățean al Republicii Moldova a consumat în anul 2023 în medie 130 de kg de fructe, pomușoare și nuci sau mai mult cu 7% față de anul 2022. A crescut și consumul de carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg per locuitor (+7%). Iar consumul de lapte a fost în creștere cu 3%, până la 173,8 kg, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie tvrmoldova.md.

De cealaltă parte, este mai redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a consumat anul trecut 114,7 kg de legume, comparativ cu 118,7 kg un an mai devreme. Consumul de cartofi a fost de 72,5 kg per persoană. Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone. Importul a crescut 44%, iar exportul a scăzut cu 36%. Fructe, pomușoare și nuci s-au colectat 722,2 mii tone, în creștere de 17% față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, iar exportul – 386,4 mii tone. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023, producția de carne a înregistrat 128,9 mii tone. Producția locală de lapte a atins 261,3 mii tone. Totodată, s-au importat 171,1 mii tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Cum să discuţi cu copilul tău despre sex
Articolul anterior
Mai mulți moldoveni au căzut victimele unei grupări criminale care promitea angajare la muncă în Cehia
Articolul următor