Mâncăm peşte proaspăt sau congelat?

Peştele este un aliment valoros, însă este peştele congelat la fel de sănătos ca cel proaspăt sau stridiile un aliment afrodiziac? Ce să cunoşti despre consumul de peşte şi cum să îl alegi pe cel bun, iată câteva lămuriri:

separator

1. Peştele proaspăt – mai sănătos decât cel congelat?
Peştele de bună calitate, spun specialiştii, este potrivit inclusiv în stare îngheţată, întrucât peştele prins este de îndată congelat, iar peştele proaspăt are nevoie de condiţii adecvate de întreţinere ca să ajungă într-o unitate de comerţ. În acelaşi timp peştele proaspăt, nu rareori, este îngheţat şi apoi dezgheţat pentru vânzare.

caras

2. Consumul de peşte scade riscul de boli cardiovasculare?
Adevărat. Peştele consumat scade riscul de boli de inimă, accidente cardiovasculare, boli depresive, demenţă, cancer, este benefic în boli inflamatorii precum artrita reumatoidă. Consumul regulat de peşte scade riscul de boli cardiace fatale cu 36%.

3. Peştele este bogat în grăsimi sănătoase?
Peştele, spre deosebire de carnea de viţel, pui sau porc, conţine o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase, importante pentru buna funcţionare a creierului, inimii, vaselor de sânge. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, mai ales cel gras: somon, hering, macrou, sardine.

4. Stridiile cresc libidoul?
Stridiile ca afrodiziac? Este un mit, întrucât, cel puțin, cercetătorii nu au găsit o legătură în acest sens. Teoretic, persoanele care au nivel foarte scăzut de oarecare nutrienți, cum ar fi seleniu, se pot simţi mai zglobii şi vioi după ce mănâncă mai multe stridii, dar această condiție este rară şi nedemonstrată.

5. Cât de des poţi mânca peşte?
Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, inclusiv peşte gras bogat în acizi graşi Omega-3. O porţie prezintă 100g de peşte sau un pic mai mare decât palma unei femei.

6. Sushi – peștele crud poate fi garantat în ceea ce priveşte infestarea cu bacterii şi paraziţi?
Pentru fanii de sushi – veşti proaste. Produsele de mare crude prezintă un risc mai mare de toxiinfecţii alimentare decât cele gătite termic. „Sushi de calitate” – sună bine, dar este un termen de marketing, întrucât, chiar dacă peștele pentru sushi este congelat instantaneu şi se consideră că asta ar distruge paraziții, trebuie de ştiut că singura modalitate certă de a evita paraziții și bacteriile este prepararea termică a peştelui. Peștii pot fi purtători de tenie, parazit ce trăieşte în intestinul uman ani de zile, crescând de un metru şi cauzând dureri, pierdere în greutate, anemie. În schimb, dacă găteşti peştele, la 60 de grade Celsius sunt înlăturaţi orice paraziți.

nice-selection-of-sushi

7. Consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria?
Peştele este alimentul creierului. Studiile au arătat că un consum de peşte copt sau fiert cel puţin o dată pe săptămână, pe termen lung, ajută la întreţinerea memoriei.

8. Peștele sălbatic are o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 decât cel de crescătorie?
Fals, întrucât unii peşti, cum ar fi somon, macrou, hering, păstrăv, conţin acizi graşi omega-3 fie că sunt de crescătorie sau sălbatici. În acelaşi timp, mulţi peşti de crescătorie sunt hrăniţi cu produse pe bază de porumb, prin urmare vor conţine mai puţini acizi Omega-3.

9. Peştele – e normal să miroase ,,a peşte’’?
Produsele de mare ar trebui să miroase a peşte uşor sau chiar deloc. În cazul în care miros acru sau intens a peşte sunt mai degrabă trecute de prima vânzare. Peştele bun nu trebuie să aibă o consistenţă moale, dimpotrivă trebuie să fie viguros, hidratat şi elastic la palpare.

10. Femeile gravide pot mânca peşte?
Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puţin 350 de grame de peşte pe săptămână, întrucât peștele este important pentru dezvoltarea creierului la bebeluş, iar cercetările arată că femeile care mănâncă peşte în sarcină nasc copii cu un coeficient de inteligenţă mai înalt. În acelaşi timp femeile însărcinate şi copiii pot consuma peşte scăzut în mercur, cum ar fi somon, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab, creveţi, calamar, langustă, scoici, somn, stridii.

652x450_115766-consumul-de-peste-in-sarcina-scade-riscul-de-anxietate-la-gravide

11. Este peştele o sursă bună de vitamine şi minerale?
Peştele este o sursă bună de proteine, vitamina D, B12, dar şi alte vitamine ale grupului B, zinc şi seleniu. Totodată carnea de peşte conţine fier, calciu şi alte microelemente în cantităţi mai mici.

12. De ce să eviţi peştele prăjit?
Peştele consumat copt sau fiert este sănătos. Alimentele prăjite, în general, sunt îmbibate cu multă grăsime fiind asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare. În cadrul unui studiu participanţii consumând o porţie de peşte prăjit pe săptămână au prezentat un risc de insuficienţă cardiacă cu 48% mai înalt.

Dieta cu care poți slăbi până la 25 de kilograme. Nu exclude niciun aliment și are o singură regulă

Dieta Rina, numită și dieta de 90 de zile, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână.

Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât respectați o regulă importantă: NU combinați grupele de alimente, în aceeși zi.

Regulile dietei

–          Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni

–          Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor

–          Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

– nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;

– nu este indicat să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe;

– în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;

– după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

–          În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice.

–          Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore.

–          Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese.

–          Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Dieta Rina

 Exemple de meniu

În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete la micul dejun. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.

Ziua 1: Proteine

Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.

Lactatele se pot consuma doar în această zi.

Ziua 2: Amidon

Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.

Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.

Ziua 3: Carbohidraţi

Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.

Cină: O felie mică de tort/prăjitură, câteva felii de cozonac ori trei cupe cu îngheţată. Puteți consuma, în plus, o felie de ciocolată de menaj.

Ziua 4: Fructe

Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină.

După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

sursa: doctorulzilei.ro

Mirosul corpului depinde de ceea ce mâncăm

Intotdeauna oamenii au dorit sa aiba un miros placut al corpului. Pentru aceasta totusi nu este suficient ca ei doar sa se spele frecvent si sa foloseasca diferite produse cosmetice. Desigur ca igiena este deosebit de importanta, la fel si parfumurile insa trebuie spus ca mirosul corpului nostru depine foarte mult de ceea ce mancam fiecare dintre noi. Tinand cont de acest aspect am putea spune ca prin alegerea cu atentie a alimentatiei am putea oferi organismului un miros mai placut.

Cel mai mult ne afecteaza produsele din carne. Dupa cum se spune – suntem ceea ce mancam. Consumul de carne nu ne poate oferi un miros bun. La fel si grasimile saturate (pielea de pasare, smantana, sunca, laptele, margarina, sunca) dar si carbohidratii (pastele, cartofii, bauturile dulci racoritoare, dulciurile) influenteaza mirosul corpului, scrie adevărul.ro.

In urma unor studii specialistii au ajuns la concluzia ca alimentatia ideala pentru a oferi corpului un miros placut este cea bogata in fibre. Ar trebui sa se consume cereale integrale, legume, fructe, produse pa baza de soia, ierburi aromatice, nuci si altele.

Mirosul corpului depinde si de varsta fiecarei persoane in parte. De exemplu femeile tinere sunt avantajate din acest punct de vedere. Cercetatorii japonezi au constatat ca la persoanele in varsta substantele chimice care apar ca urmare a colapsului de acizi grasi incep sa se dezvolte in corp si accentueaza mirosul neplacut al corpului.

De asemenea, alimentele au un impact foarte mare si asupra mirosului care vine din gura noastra. Mirosul din gura tine atat timp cat si alimentele ingerate se elimina din organism. Daca se consuma de exemplu mancaruri picante, usturoi sau ceapa – aceste produse se elibereaza in sange si prin transpiratie schimba mirosul corpului foarte mult. Astfel de produse care contin compusi de sulf fac respiratia urat mirositoate. Alte produse care afecteaza mirosul corpului si care par la prima vedere inofensive sunt iaurtul, branza si laptele, prin continutul de proteine.

Respiratia este afectata si de consumul de cafea, pentru ca in mediul ei acid bacteriile se inmultesc rapid si astfel respiratia devine neplacuta. La fel si guma de mestecat cu zahar, dulciurile si bomboanele au cam acelasi efect, pentru ca bacteriile se hranesc cu zahar. Alcoolul este un alt factor care provoaca mirosul neplacut al corpului.

Pentru a avea o respiratie proaspata trebuie sa se bea opt pahare de apa pe zi, sau ceai, sa se manance alimente care contin multa apa: struguri, castraveti, capsuni, morcovi, mere, sucuri naturale de fructe, pepene verde, si altele.

Dupa orice activitate fizica in urma careia s-a depus un efor fizic si s-a transpirat este indicat sa se faca baie sau dus si sa se foloseasca gel de dus sau sapun antibacterian. Apoi se foloseste un deodorant antiperspirant. In anumite parti ale corpului – gat, axile – in care se transpira abundent se poate utiliza si pudra de talc pentru a mentine pielea uscata.

Un alt aspect important de care trebuie tinut cont este imbracamintea. Mirosul corpului se raspandeste mai bine in jur daca se poarta imbracaminte sintetica, de aceea trebuie aleasa cea din fibre naturale, bumbac sau in.

Cand este foarte cald pentru a se evita transpiratia abundenta trebuie sa se stea mai mult la racoare, in spatii la umbra, cu ventilator sau aer conditinat, se se poarte imbracaminte larga din materiale din fibre naturale, sa se faca dus in fiecare zi, sa se schimbe hainele si lenjeria foarte des. Cand problema este grava si nu se poate face fata prin aceste metode, trebuie sa se apeleze la un medic dermatolog.

Cel mai ieftin pește! Seamănă la gust cu somonul și e mai sănătos

Nutriționiștii au declarat că există un anumit tip de pește foarte ieftin, dar extrem de sănătos. Acesta seamănă la gust cu somonul și se gătește foarte ușor.

Există un pește ieftin care seamănă cu somonul și care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Macrou, hering, hamsii, ton, chefal, sardine, conțin acizii grași omega-3 benefici. Nutriționiștii vă recomandă să cumpărați pește proaspăt și să îl gătiți corespunzător. Coacerea este cea mai bună metodă de gătit. Conservele de pește conțin și multe substanțe utile, a spus cardiologului rus dr. Olga Golubeva.

„Se consideră că pentru un adult este suficient să mănânce astfel de alimente de două ori pe săptămână pentru a compensa deficiența nutrițională”, spune dr. Olga Golubeva, „Remarc că nu trebuie să neglijați adăugarea de ulei sau ulei vegetal la preparatele din pește.

Acest tip de pește este ieftin și sănătos

Omega-3 se absoarbe mai bine din pește dacă adaugi ulei. Pancreasul va elibera enzime care vor ajuta organismul să nu rateze substanțele valoroase. Codul, deși nu este uleios, conține și omega-3, așa că puteți adăuga ulei sau ulei vegetal. Acesta este la fel de sănătos ca somonul. El este o sursă excelentă de fosfor, niacină și vitamina B-12. O porție gătită de 3 uncii conține între 15 și 20 de grame de proteine.

„Grăsimea naturală echilibrată, de înaltă calitate, în cantități rezonabile, va asigura sațietatea. Vei mânca mai puțini carbohidrați simpli și, în același timp, vei evita rezistența la insulină, colesterolul crescut și problemele vasculare”, spune expertul.

Peștele pe care trebuie să-l mâncăm cu moderație

Medicul a mai spus că femeile gravide trebuie să evite peștele bogat în metilmercur. Este indicat ca acestea să mănâncă acest tip de pește doar de două ori pe săptămână. El le-a recomandat somon, hering, sardine și păstrăv. Conțin mai puțin metilmercur, potrivit Doctorulzilei.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul de pește de cel puțin 2 ori pe săptămână, în special pește gras, precum somonul, păstrăvul de lac, sardinele și tonul albacore, care este bogat în omega-3.

Codul este denumirea comună pentru genul de pește demersal Gadus. Codul este, de asemenea, folosit ca denumirie pentru o serie de alte specii de pești.

Codul – cum arată și unde se găsește  Cele mai comune două specii de cod sunt codul Atlantic, care trăiește în apele mai reci și regiunile adânci ale mării din Atlanticul de Nord și codul Pacific, care se găsește atât în ​​regiunile estice, cât și în cele vestice din nordul Pacific. Codul este popular ca aliment și are o aromă blândă și o carne albă densă, cu textură ca de fulgi.  Ficatul de cod este procesat pentru a produce ulei de ficat de cod, o sursă importantă de vitamina A, vitamina D, vitamina E și acizi grași omega-3 (EPA și DHA). 

În Regatul Unit, codul Atlantic este unul dintre cele mai comune preparate, fiind servit pane alături de cartofi prăjiți. Cum arată codul Codul din genul Gadus are trei dorsale rotunjite și două aripioare anale. Aripioarele pelvine sunt mici, cu prima rază extinsă și sunt așezate sub capacul branhial (adică regiunea gâtului), în fața aripioarelor pectorale.  Maxilarul superior se extinde peste maxilarul inferior, care are o bărbie bine dezvoltată. Ochii sunt de dimensiuni medii, aproximativ la fel ca lungimea bărbii.  Codul are o linie laterală albă distinctă care trece de la fanta branhială deasupra aripioarei pectorale, până la baza aripioarelor caudale sau cozii. 

Cum se gătește codul 

Codul este un pește fraged, oceanic, care cel mai adesea vine congelat. Dacă totuși reușești să îl cumperi proaspăt, ar trebui să îl tratezi cu mare grijă termic.  El nu poate fi prăjit pentru că se va sfărâma în multe bucățele. În schimb, fileurile pot fi puse la cuptor sau pot fi gătite la aburi. 

Desigur, există și opțiunea de a le face pane și a le prăji într-o baie de ulei, însă această variantă e mai potrivită pentru codul congelat. De regulă, dacă iei cod congelator va trebui să îl dezgheți, apoi să îl tai în bucățele. Îl stropești cu puțină zeamă de lămâie pentru a scăpa de mirosul specific a apei sărate.  Poți să îl gătești la aburi sau la cuptor în foaie de copt sigilată. De asemenea, îl poți poșa în lapte sau un amestec de lapte și smântâna pentru a se infuza cu cremozitatea lichidului și aromele din el.

Cum să discuţi cu copilul tău despre sex
Articolul anterior
Mai mulți moldoveni au căzut victimele unei grupări criminale care promitea angajare la muncă în Cehia
Articolul următor