Sterilitatea se defineşte prin incapacitatea unui cuplu conjugal de a avea copii, fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de un an de zile.
Aliona Bogdan,
medic-rezident,
Obstetrică-ginecologie
Pe parcursul ultimelor decenii se constată o creştere vădită a numărului de cupluri sterile. Faptul poate fi explicat prin înrăutăţirea sănătăţii reproductive. Numărul mare de îmbolnăviri cu transmitere sexuală, debutul precoce al vieţii în doi, schimbul frecvent de parteneri, avortul, dar şi întreruperea primei sarcini sunt factori negativi, care duc la afectarea sistemului reproductiv şi imposibilitatea de a procrea.
Numai în ultimii 10 ani, numărul cuplurilor sterile în Moldova a crescut de la 8% la 16%. Una dintre cauzele răspândirii sterilităţii este adresarea tardivă la medic, pentru a constata cauza şi tratamentul necesar, pentru a înlătura sterilitatea.
Când se vorbeşte că numai femeia poate fi cauza sterilităţii, nu este corect. Imposibilitatea de a procrea poate fi pusă şi pe seama bărbatului. Din aceste considerente, ambii parteneri trebuie să meargă la medic. Problema cuplului steril este una destul de delicată, nu fiecare medic ginecolog o poate rezolva. Pentru un diagnostic corect, cuplul steril trebuie să fie examinat de un specialist, bine pregatit în domeniu. Cu regret, însă, unele femei preferă să meargă la mai mulţi medici din diferite instituţii, cheltuind sume mari de bani pentru investigaţii, de care nu era nevoie.
Cauza sterilităţii trebuie găsită cât mai repede în ideea posibilităţii de a procrea până femeia ajunge la 35 de ani şi mai mult.
Utilizarea unor noi tehnologii de diagnosticare, cum ar fi folosirea pe larg a metodelor de laparoscopie, dau posibilitatea unei informaţii ample, a schimbărilor apărute în regiunea organelor de reproducere. Una dintre cele mai frecvente cauze, care aduce modificări, este infecţia, procesul inflamator. Pentru a exclude infectarea organelor genitale, se recomandă prezervativul, dar care nu ne protejează 100%.
Altă cauză a sterilităţii poate fi administrarea neraţională a unor contraceptive, cum ar fi dispozitivul intrauterin – steriletul. Acesta nu poate fi recomandat şi folosit de o femeie, care în trecut nu a avut nici o naştere. Femeia care foloseşte contraceptive intrauterine, trebuie să fie permanent sub supravegherea medicului pentru înlăturarea lui la timp, dacă apar unele complicaţii cum:
– ar fi dureri în regiunea inferioară a abdomenului
– dereglări ale ciclului menstrual
– simptome de prezenţă a infecţiei
Există unele forme de sterilitate, care nu pot fi supuse nici tratamentului conservativ, nici celui chirurgical. În aceste cazuri poate fi folosită metoda de Reproducere Asistată. Deja sute de copii s-au născut în urma implementării acesteia.