Sarcina pentru o femeie înseamnă fericire, așteptare și mult suspans. De la contopirea a două celule sexuate, bebelușul din burtică se dezvoltă progresiv de la o lună la alta, până la sfârșitul celor nouă luni de sarcină, iar schimbările prin care trece fătul în perioada intrauterină sunt de-a dreptul fascinante. Iată care sunt etapele dezvoltării bebelușului pe parcursul celor 41 săptămâni de sarcină!
La 2 săptămâni (fertilizarea)
La începutul acestei săptămâni, ovulezi. Ovulul este fertilizat 12-24 ore mai târziu, dacă este penetrat de un spermatozoid, iar această simplă apariție biologică începe o serie de procese care duce la apariția unei noi vieți. În următoarele zile, ovulul fertilizat va începe să se dividă în mai multe celule, în timp ce călătorește în jos, intră în uter.
La 3 săptămâni (implantarea)
La nivelul mucoasei uterului există o bilă microscopică ce conține sute de celule, care se înmulțesc rapid și se vor dezvolta în copil. Această minge, numită blastocist, produce hormonul de sarcină, care spune ovarelor să nu mai elibereze ouă.
La 4 săptămâni
Bila de celule este oficial un embrion. Ești la aproape 4 săptămâni de la începutul ultimei menstruații. Este momentul în care obții un rezultat pozitiv la un test de sarcină, iar copilul are dimensiunea unei semințe de mac.
La 5 săptămâni
Începe să se formeze sistemul circulator al bebelușului, iar inima lui mică începe să bată. Copilul are dimensiunea unei semințe de susan.
La 6 săptămâni
Nasul, gura și urechile bebelușului încep să se formeze, iar intestinul și creierul încep să se dezvolte. Copilul are dimensiunea unei boabe de linte.
La 7 săptămâni
Bebelușul își dublează dimensiunea, dar încă care o coadă, care va dispărea în curând. Mâinile și picioarele arată mai mult ca niște padele. Copilul are dimensiunea unei afine.
La 8 săptămâni
Bebelușul începe să se miște, dar tu nu simți. Celulele nervoase sunt ramificate, formând căi primitive neurale. Tuburile de respirație se extind de la gât până în plămâni, iar copilul are dimensiunea unei boabe de fasole.
La 9 săptămâni
Coada embrionară dispare, iar copilul are dimensiunea unui strugure.
La 10 săptămâni
Embrionul a finalizat cea mai importantă parte a dezvoltării.
Pielea lui e încă translucidă, iar unghiile încep să se formeze. Copilul are dimensiunea unui kumquat.
La 11 săptămâni
Bebelușul este format aproape complet. Este de dimensiunea unei smochine.
La 12 săptămâni
Se formează instinctele bebelușului și vei simți cum lovește ușor în burtică. La această vârstă este de dimensiunea unui lime.
La 13 săptămâni
Degetele bebelușului au amprente, iar venele și organele sunt vizibile prin piele. Acum are dimensiunea unei păstăi de mazăre.
La 14 săptămâni
Apar impulsurile creierului, iar copilul își folosește mușchii faciali. Tot acum funcționează și rinichii, iar copilul e de mărimea unei lămâi.
La 15 săptămâni
Pleoapele sunt încă închise, dar poate simți lumina. Bebelușul este de mărimea unui măr, iar ultrasunetele îți pot dezvălui sexul bebelușului.
La 16 săptămâni
A început formarea scalpului, picioarele sunt mai dezvoltate, iar urechile sunt aproape de poziția finală. Mărimea fătului este cât un avocado.
La 17 săptămâni
Bebelușul își poate mișca încheieturile, iar scheletul începe să se întărească. Cordonul ombilical este mai puternic și mai gros. Copilul e de mărimea unui nap.
La 18 săptămâni
Bebelușul își mișcă mâinile și picioarele, iar un strat de mielină se formează pe nervii lui. Bebelușul este de mărimea unui ardei gras.
La 19 săptămâni
Simțurile bebelușului se dezvoltă și îți aude vocea. Cel mic este de mărimea unei roșii.
La 20 săptămâni
Bebelușul poate înghiți, iar sistemul digestiv produce meconiu. Copilul are dimensiunea unei banane.
La 21 săptămâni
Acum simți loviturile bebelușului, iar cel mic e de dimensiunea unui morcov.
La 22 săptămâni
Cel mic arată ca un nou-născut în miniatură, însă pigmentul culorii ochilor nu este încă prezent.
La 23 săptămâni
Urechile bebelușului sunt mai bine dezvoltate, iar piticul tău este de mărimea unui mango mare.
La 24 săptămâni
Pielea piticului tău este subțire și translucidă.
La 25 săptămâni
Pielea bebelușului începe să se umple cu grăsime, iar părul începe să apară.
La 26 săptămâni
Cel mic inhalează lichid amniotic, care îl ajută la dezvoltarea plămânilor. Bebelușul este de dimensiunea mai multor cepe verzi.
La 27 săptămâni
Bebelușul doarme după un program regulat, iar creierul său este foarte activ. Plămânii nu sunt formați complet, iar cel mic este de mărimea unei conopide.
La 28 săptămâni
Se dezvoltă vederea, poate clipi, iar genele au crescut. Cel mic are mărimea unei vinete.
La 29 săptămâni
Mușchii și plămânii copilului sunt pregătiți pentru funcționarea în exteriorul burticii, iar capul crește pentru a face loc creierului în dezvoltare. Cel mic este cât un dovleac.
La 30 săptămâni
Cel mic este înconjurat de lichid amniotic și are mărimea unei verze mari.
La 31 săptămâni
Cel mic își poate întoarce capul dintr-o parte în alta, iar un strat protector se acumulează sub piele, în acest punct bebelușul fiind de mărimea unei nuci de cocos.
La 32 săptămâni
Cel mic crește în greutate și are dimensiunea unei jicama.
La 33 săptămâni
Oasele din crainul bebelușului nu sunt încă sudate complet, iar cel mic este cât un ananas.
La 34 săptămâni
Sistemul nervos central se maturizează, precum și plămânii.
Cel mic este cât un pepene galben.
La 35 săptămâni
Rinichii celui mic sunt dezvoltați complet, iar ficatul începe să funcționeze.
La 36 săptămâni
Cel mic ia în greutate câte 30 de grame pe zi, însă pierde substanța vernix casosa. Piticul tău are dimensiunea unei salate romaine.
La 37 săptămâni
Cu toate că cel mic arată ca un nou-născut, plămânii și creierul mai au nevoie de puțin timp pentru a se dezvolta. Bebelușul este cât o sfeclă elvețiană.
La 38 săptămâni
Cel mic are dimensiunea unui praz, iar irisul ochilor începe să se pigmenteze.
La 39 săptămâni
Dezvoltarea fizică este completă, însă încă se mai depune grăsime, care îl va ajuta pe cel mic să-și regleze temperatura corpului. În acest punct, este de mărimea unui pepene mic.
La 40 săptămâni
Dacă a trecut data când trebuia să îl naști, nu ar trebui să te îngrijorezi. Câteodată, femeile ovulează mai târziu decât se așteaptă.
La 41 săptămâni
Bebelușul a stat prea mult în burtică. Dacă trec mai mult de 2 săptămâni de la data programată, ar trebui să discuți cu medicul tău, deoarece pot apărea complicații.