Cele mai indicate metode de gătit pentru copii sunt gătitul la abur și la cuptor, cu ulei rezistent la temperaturi înalte, sau care poate fi pus după prepararea mâncării.
Cred ca este inutil să spun că metoda gătitului prin prăjit este exclusă din start și nici grătarul nu mi se pare o variantă foarte strălucită pentru copiii mici. Iar carnea și unele sortimente de pește cred că ar trebui să fie gătite exclusiv prin fierbere până la o anumită vârstă.
Întotdeauna fierbe cărnița de pui și de vacă, eventual cu o ceapă, pentru gust. Spre exemplu, ostropel îl prepari astfel:, fierbe puiul, faci puțin sos de roșii separat (folosește suc de roșii bio, ulei de cocos sau măsline, usturoi verde și mărar), rupi apoi carnea în fâșii mici și le amesteci cu sosul. Alături poți pune puțin broccoli sau conopidă pregătite la abur.
Peștele îl prepari prin fierbere, dacă e șalău sau cod, îl scoți pe o farfurie și îl stropești cu suc de lămâie. Poate fi servit cu orez basmati / integral și broccoli sau cu fasole verde la abur cu mărar sau cu piure de morcov și dovlecel. Daca e somon, chefal sau dorada il pui în cuptorul încins în prealabil și nu îl faci la o temperatura mai mare de 180-200 de grade, până se pătrunde bine și se rumenește ușor.
Exista anumite legume care merg foarte bine gătite la cuptor. Iată cum procedezi: tai felii de morcov, de ardei gras, dovlecel, roșie, sfeclă și cartof, le stropeșticu puțin ulei și le lași să se coacă. Apoi le scoți și razi puțină brânză de capră peste ele.
În ceea ce privește broccoli, conopida, morcovul sau fasolea verde cel mai bine se gătesc la aburi pentru că nu se înmoaie (rămân un pic crocante), fiind practic gătite.
Dragi părinți, revin din nou cu rugamintea de a nu vă lăsa păcăliți de reclamele frumoase, de gândul că ar fi mai comod dacă am face un pui prăjit sau dacă i-am duce pe copii la fast food, de faptul că vom câștiga timp pentru noi dacă le dăm să mănânce borcănele în loc de o supă proaspătă. Vă garantez că metodele enumerate mai sus sunt extrem de economicoase ca timp, sunt savuroase și aromate și, cu siguranță, mult mai sănătoase.
Voi cum le preparați mâncarea copiilor? Ce metodă vi se pare mai comodă?