Femeia devenise mamă pentru a treia oară şi cunoştea foarte bine cum trebuia să-şi alăpteze copilul, dar fetița ei de câteva luni refuza tot timpul să sugă de la sânul drept.
De fiecare dată când o punea la sânul drept, micuța plângea și cerea să fie pusă la stângul. După ce copila a refuzat de mai multe ori să sugă la sânul drept, Shakti s-a gândit să-și examineze sânul. Așa a descoperit că are un nodul și a decis să meargă la medic, fiind convinsă că este vorba de canale galactofore blocate, fenomen adesea întâlnit la mamele care alăptează. După ce a făcut o ecografie mamară şi alte teste de diagnosticare, s-a depistat că, de fapt, femeia avea cancer.
Povestea mamei, care a fost salvată de cancerul de sân de propriul bebeluș, a emoționat o lume întreagă.
Mama a descoperit la timp boala datorită fetiței ei care refuza să sugă la sânul drept. Medicii au spus că este foarte probabil ca gustul laptelui să fi fost modificat, iar acesta să fi fost motivul pentru care copila nu voia să sugă la acel sân.
Poziţia corectă a bebeluşului în timpul alăptării la sân!
Shakti Dalal a suportat o mastectomie și apoi o operație de reconstrucție a sânului, boala ei fiind acum în regresie. Din păcate, femeia nu a mai putut să-și alăpteze cel de-al treilea copil, însă speră că astfel a reușit să învingă boala care ar fi ținut-o departe de copiii ei pentru totdeauna.
Shakti a vrut să-și facă publică povestea pentru a fi conștientizat riscul de cancer mamar, tumoare care poate fi diagnosticată și la femeile însărcinate sau care de curând au născut.
Are cancerul de sân legatura cu purtarea sutienului?
În ultimii ani, incidenţa cancerului de sân a devenit mai mare, iar răspândirea lui în rândul femeilor tinere, de până în 35 de ani este un fenomen alarmant. Cancerul se poate vindeca dacă este descoperit într-o fază incipientă şi tratat corespunzător.
Cum se face un control la sân, în funcție de vârstă
Între 20 și 30 de ani, femeile ar trebui să-și autoexamineze sânii lunar și ar trebui să meargă măcar o dată la 3 ani la medicul specialist.
Începând cu vârsta de 30 de ani, frecvența autoexaminării rămâne aceeași, însă consultul specialistului ar trebui să fie anual, la fel ca și ecografia mamară.
De la 50 de ani, pe lăngă autoexaminare și vizita anuală la medicul specialist, ar trebui făcut și examenul radiologic al sânilor, mamografie bilaterală.