O mamă se plânge pe atitudinea cu care a fost tratată în timpul nașterii: ,,Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la WC așa țipi?”

Un moment unic în viaţa unei femei, naşterea, s-a transformat într-un calvar pentru o tânără care a născut recent. Aceasta a postat pe blogul personal o relatare despre experienţa trăită în spitalul de stat, iar detaliile au terifiat mai multe mămici care au citit postarea.

separator

Într-o postare intitulată „32 ore de travaliu şi o naştere de 8“ tânăra rememorează orele petrecute în saloanele şi pe holurile maternităţii ,,Cuza Vodă” din Iaşi, unde spune că a avut de-a face cu scene de coşmar.

„Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la WC şi eşti constipată aşa ţipi? Sunete de astea scoţi?”, „Domnule doctor, are contracţii de 20, dar scoate nişte sunete şi aşa se agită de parcă acum naşte!” sau „Vai dragă! Păi pe aici iese un bebeluş şi tu faci aşa urât doar că am băgat eu două degete? Ai dilataţie de 2. Încă nu naşti”, sunt câteva dintre replicile pe care ieşeanca le-a auzit în jurul său, în cele 32 de ore cât a fost în travaliu, scrie ziaruldeiasi.ro.

Femeia precizează că deşi a avut în jurul său şi cadre medicale care au încurajat-o sau care i-au fost alături, a predominat o atitudine nepotrivită faţă de o femeie care urmează să nască. Mai exact, ieşeanca a ajuns la maternitate într-o di­mineaţă, cu dilataţie de 2 cm şi contracţii progresive, aşteptând să nască în seara respectivă. Abia după 32 de ore a născut, după un şir lung de întâmplări care iniţial par greu de crezut că sunt adevărate.

„Mă dau jos de pe masa de control cu lacrimi în ochi. Nu zic nimic. Mă sprijin de pereţi şi mă duc în salon. Încerc să dorm. Nu pot. Gemetele mele o ţin în alertă pe asistentă. Mă cheamă iar la control. De data asta o rezidentă. Mă rog să aibă mână uşoară. Rugăciunile mi-au fost ascultate. Mă verifică şi pleacă. Aceeaşi di­lataţie, 2. Durerile persistă“, îşi reaminteşte femeia.

Femeia povesteşte că a ajuns să îi spună medicului de gardă din acea seară „Spintecătoarea“, pentru modul brutal de a controla sau de a se comporta cu femeile, fiind de asemenea un medic care a mai fost acuzat şi în trecut de malpraxis. „Izbucnesc plângând: «doam­nă, dar fe­meile astea verifică oameni sau vite? Mă distrug jos. Chiar nu pot controla mai uşor?» Asistenta pune privirea în pământ şi-mi spune că mă înţelege. Îi spun că pierd sânge şi nu ştiu dacă e normal. Ea îmi spune că e ok, se dilată colul, deşi se vedea pe faţa ei că era panicată.“ Abia dimineaţă, în jurul orei 6.00, după o noapte chinuitoare, când a fost din nou controlată, s-a observat că dilataţia este de 8 cm şi că urmează să fie dusă în sala de naşteri pentru că este aproape de momentul în care copilul va veni pe lume.

„Tremuram din toate încheieturile şi mă sprijineam de mese în timp ce-mi îndoiam genunchii în sute de mini-genoflexiuni pentru a-mi face durerile mai suportabile. Curgea apa pe mine. În salonul din faţa mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era «Spintecătoarea» şi o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea calmante. O coseau. «Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Aşa vă trebuie dacă vă place să faceţi copii pe bandă rulantă!»“, relatează ieşeanca pe blog.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

O femeie din Bosnia a dezvăluit rețeta simplă prin care a reușit să învingă cancerul
Articolul anterior
Studiu: Moldova rămâne fără tineri
Articolul următor
Close menu