Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi ar trebui să înceapă undeva în jurul vârstei de 6 luni. Vârsta depinde însâ de modul în care micuţul este hrănit. Dacă bebeluşul este alaptat exclusiv, diversificarea ar trebui să înceapă la 6 luni. Dacă este hrănit cu lapte praf sau mixt, introducerea alimentelor solide ar putea începe mai devreme, pe la 5 luni, dar niciodată mai devreme de 4 luni.
Vârsta nu este singurul aspect de care trebuie să ţii cont atunci când începi diversificarea. Există şi câteva semne legate de creştere şi dezvoltare care fac un bebeluş apt să înceapă degustarea alimentelor solide:
- îşi poate ţine capul ridicat singur;
- poate sta în funduleţ, rezemat cu spatele, dar fără altă susţinere;
- greutatea corporală de la naştere i s-a dublat;
- manifestă interes pentru mâncarea solidă şi încearcă să-ţi smulgă alimente din mână pentru a le duce la gură;
- îi ies primii dinţi de lapte;
- reuşeşte să ţină mâncarea în guriţă şi să o mestece cel puţin câteva secunde, înainte de a o scoate afară.
Introdu câte un aliment solid nou la interval de 4 zile, pentru a urmări reacţiile copilului la el (alergii, efecte indigeste, intoleranţă etc.).
Tabelul întroducerii alimentelor solide la bebeluşi
O precizare importantă este că toate alimentele din primele luni de diversificare să fie servite sub formă de piure, pastă sau supe creme, pentru a se evita riscul înecului cu alimente.
Abia dupa vârsta de un an, copilul poate ronţăi mici bucăţi de alimente pe post de gustări. Cu toate acestea, alimente precum stafide, boabe de mazare, fasole, struguri, adică de dimensiuni foarte mici, vor fi oferite în stare naturală abia după vârsta de 4 ani, când copilul îşi dezvoltă mai bine abilitatea de a mesteca.