Înainte de a cumpăra produse destinate îngrijirii pielii copilului, este bine să te asiguri că acestea nu sunt expirate. Dacă produsele provoacă la copil sensibilizarea pielii, iritaţie, este recomandat să eviţi folosirea lor. Mai mult, acestea pot fi chiar contaminate cu bacterii periculoase!
O companie americană, producătoare de şerveţele umede de unică folosinţă destinate curăţării pielii copilului, şi-a sustras voluntar produsele de pe rafturile magazinelor, pe motiv că acestea ar fi putut conţine un tip de bacterie adesea rezistentă la antibiotice.
Producătorul a fost determinat să facă investigaţii şi asta după ce mai mulţi consumatori au înaintat reclamaţii cu privire la şerveţelele umede ce aveau mirosul ciudat și semne de decolorare.
Mai mulţi dintre părinţi au semnalat la copii erupții cutanate, iritație, infecții, febră, probleme gastro-intestinale, respiratorii, deși rapoartele nu au fost definitiv corelate folosirii şerveţelelor umede.
Analiza microbiană a relevat că şerveţelele erau, de fapt, infectate cu Burkholderia cepacia, o bacterie puţin periculoasă pentru oamenii sănătoşi, dar care îi afectează pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau boli pulmonare cronice, cum ar fi fibroza chistica, potrivit experţilor.
În urma sesizărilor, producătorul şi-a sustras imediat marfa din magazine, cea testată pozitiv la bacterie, dar şi cea fabricată în acelaşi interval de timp. Toţi consumatorii care au cumpărat produsul, au fost rugaţi să-l restituie magazinului.
Aşadar, verifică eticheta produsului de fiecare dată şi nu folosi şerveţelele umede pentru curăţarea copilului, mai ales dacă acestea sunt învechite, au miros ciudat ori sunt îngălbenite, ele pot conţine bacterii!