Specialiștii recomandă întroducerea alimentației coplimentare la sugar în jurul vârstei de șase luni, până la această vârstă sistemul digestiv al copilului nu este dezvoltat, iar o întroducere timpurie a alimentelor sporește incidența reacțiilor alergice și tulburărilor tractului digestiv.
Scopul întroducerii diversificării este scoaterea treptată a prânzurilor de lapte și înlocuirea cu alimente solide.
Când știi că bebelușul tău este pregătit de experiențe noi?
Iată care sunt primele indicii:
- ține bine capul
- stă în funduleț, chiar dacă este sprijinit de un obiect
- pierde ”reflexul de eliminare”, adică ține mâncarea în gură fără a o împinge cu limba afară
- are o creștere normală în greutate
- simte senzația de foame, chiar dacă îl alăptezi destul de des
- manifestă curiozitate sporită la mâncarea pe care o consumi tu
Primul aliment introdus este piureul din legume sau fructe. Din punct de vedere medical nu există o ordine a legumelor sau fructelor, poate fi piure din cartofi, morcov, dovlecel sau suc de mere, pere, banane, poți opta și pe cerealele amestecate cu lapte matern pentru a obține un semi-lichid.
Cum trebuie să introduci alimentul nou
- Poți începe diversificarea alimentației la copil, doar dacă este sănătos;
- Începe cu un singur aliment nou și așteaptă timp de 3-4 zile (continuând să-i oferi alimentul dat) ca să vezi dacă copilul nu face o reacție alergică (diaree, vărsături, erupție cutanată). Dacă în istoria familiei există persoane care au alergii la unele alimente, atunci nu începe cu aceste produse, evită-le pentru mai târziu;
- Nu începe cu două alimente noi simultan;
- Folosește o linguriță cu vârful de plastic moale pentru a nu răni gingiile copilului;
- Pune o cantitate mică de piure în linguriță, iar prima masă trebuie să fie de 20 -30 gr., cantitatea o vei crește treptat;
- Dacă copilul este alimentat cu lapte matern, atunci lingurița ”magică” este binevenită după alăptarea la sân;
- Dacă bebelușul tău refuză sistematic alimentul nou, renunță temporar la administrarea lui, deoarece există riscul apariției anorexiei psihogene la sugar;
- Oferăi lingurița ”magică” o dată pe zi și nu în momentul când bebelușul tău este agitat, nervos sau obosit. Timpul favorabil este prânzul care treptat trebuie să înlocuiască alăptarea la sân.
Copilul tău nu poate mânca mult la început, îi trebuie ceva timp să se obișnuiască cu noua experiență. Dacă alimentul introdus face parte din cereale, treptat de la semi-lichid treci la o consistență mai solidă a terciului.
Modificări suferă și scaunele bebelușului
Nu fi surprinsă, dacă scaunele bebelușului tău și-au modificat mirosul și culoarea, este ceva normal. Dacă însă scaunele sunt prea dure pentru că îi dai să mănânce orez, banane, brânză, iar uneori apare și constipația, treci la fructe, legume și cereale din fulgi de ovăs. Inclusiv oferăi și apă (fiartă) sau ceai.
Cum afli că copilul este sătul
Desigur o contabilitate strictă nu o poți duce, pentru că apetitul copilașului variază. Dar îți poți da seama după gesturile sale: atunci când se apleacă pe spate, întoarce capul de la aliment sau refuză să deschidă gura, sunt semnele care indică că bebelușul este sătul.
Când renunți la alăptarea la sân
Medicii recomandă ca până la vârsta de un an copilul să fie alimentat și cu lapte matern, iar ideal ar fi să se continue și în al doilea an de viață, deoarece unii nutrienți pe care îi conține laptele matern nu se găsesc în alte alimente. La fel nu este bine, dacă nu introduci alimente complimentare la copilul care are deja 6 luni, pentru că laptele matern nu mai acoperă necesitățile organismului bebelușului și pot apărea diverse probleme de sănătate.
Cât și când se introduc alimentele noi
Sursa: Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”
Text: Snejana Țugui