O mamă plecată la muncă în Italia, a trimis un apel pe adresa Curțîi Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, prin care solicită sprijin pentru toate femeile migrante și familiile lor.
În demersul ei, femeia este susținută de avocați. În spatele fiecărui „orfan alb” se ascunde o poveste tristă, în care drepturile copiilor sunt călcate în picioare, scrie presă italiană. Deși în teorie fiecare copil are dreptul la o familie, la îngrijirea și atenția părinților săi, atunci când o mama pleacă departe, forțată de nevoia de a-și întreține familia și de a garanta un viitor pentru copiii ei, acest drept este negat, cu consecințe aproape întotdeauna foarte grave, atrage atenția La Difesa di popolo.
Drama trăită de Vasilica
Acum, drama „orfanilor albi”, așa cum îi numește presă italiană, a ajuns în față Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, printr-un recurs în care, pentru prima dată, Italia și România sunt implicate împreună. Vasilică apelează la CEDO după ce a trăit durerea separării de copiii ei și după ce a văzut ce consecințe poate avea asta.
Vasilică a părăsit România în 2005, când copiii ei aveau 9 și 11 ani. Din acea zi, copiii ei au continuat să crească departe de mama, timp de 10 ani. Apoi, spune româncă, unul dintre copii a chemat-o să se întoarcă. „Alessandro m-a rugat să mă întorc, pentru că trebuia să-și dea examenele și avea nevoie de mine. Așa că m-am întors”, a spus ea. Însă nici asta nu a putut să acopere acea senzație de gol, sentimentul de vinovăție amestecat cu dezorientare și stare de rău fizic și psihic și angoasă pentru suferință provocată copiilor, dar și incapacitatea de a găși din nou bucuria de a fi împreună.
E vorba de acel „sindrom al Italiei”, despre care se vorbește tot mai mult, dar nimeni nu ia măsuri pentru a preveni aceste drame ale unor întregi familii.
Din povestea să personală, din conștientizarea a ceea ce ea și copiii ei au fost obligăți să trăiască și să îndure, Vasilică și-a găsit puterea și curajul de a apela la acea instanța care, în Europa, are sarcina de a proteja drepturile omului. Pentru că „orfanii albi”, dar și mamele cu „sindromul Italia”, sunt victimele unei încălcări reale a drepturilor, pe care statele membre au datoria să le garanteze, însă nu o fac niciodată.
Din contra, precizează sursă citată, nici țările de origine (în acest caz, România), nici țările de destinație (cum ar fi Italia) nu se angajează să protejeze aceste drepturi și să își îndeplinească obligățiile care le revin în temeiul Convenției europene privind drepturile omului. O încălcare denunțată de mai multe ori în mass-media, povestită și în cărți recente, cum ar fi „Când mă întorc” de Marco Balzano și „Sindromul Italia” de Tiziana Francesca Vaccaro, dar care e porivita cu indiferență de guvernele statelor membre UE.
Există însă și oameni care lupta pentru a face că vocea acestor oameni să fie auzită. Fondatoare și președinta a Asociației Femeilor Române din Italia, Silvia Dumitrache face tot ce ține de ea pentru a supune atenției această situație: „Chiar ieri, le-a spus ea jurnaliștilor italieni, două fete de 11 și 12 ani au căzut și s-au înecat în Dunăre.
O tragedie care, chiar dacă poate să pară întâmplătoare, trebuie să ne facă să reflectăm. să ne pună pe gânduri: sunt două surori încredințate unor rude, de când mama lor a fost nevoită să plece la muncă în Anglia. Trebuie să acordăm toată atenția noastră acestor copii și tineri, pentru că prea multe tragedii sunt generate de îndepărtarea mamelor lor”.
Adunarea Parlamentară Europeană a intervenit recent privind situația „orfanilor albi” prin Rezoluția să din 19 martie 2021.
Acum, apelul lansat de Vasilică la Curtea de la Strasbourg atrage din nou atenția Europei asupra acestei probleme, solicitând statelor membre să acționeze în timp util și eficient. Avocatul Bitoni, care a susținut demersul Vasilicai, e optimistă. „Sperăm că CEDO va constată încălcările reclamate și va obligă statele să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt încălcărilor și pentru a avea un cadru juridic și de reglementare adecvat.”