Elevele Studioului Artistic ,,Rodica Roșioru” au câștigat 7 medalii de aur și argint la Festivalul ,,Riga Symphony” 2019!

Festivalul ,,Riga Symphony” este un festival internațional de muzică pentru tineret, organizat tradițional la Riga în luna decembrie. Ediția din acest an s-a desfășurat în perioada 11-14 decembrie 2019 și a întrunit peste 300 de participanți din 22 de țări ale lumii, de pe toate continentele. Moldova a strălucit în cadrul competiției! Copiii au revenit acasă cu 7 medalii: 6 de aur și una de argint!

separator

Șase Trofee ,,Gold Riga Simphony” și un Trofeu ,,Silver Riga Simphony” au câștigat elevele Studioului Artistic din Chiinău ,,Rodica Roșioru”, la prestigiosul Concurs International „Riga Simphony” din Letonia! Felicitări, fetițelor și profesoarei Rodica Roșioru! Alina Pădure, Iulia Teleuca, Mădălina Lungu și Ariadna Scorpan au avut prestații deosebite, care au fost apreciate de membrii juriului din 16 țări cu note maxime!

La Riga, concurentele din Moldova au fost însoțite de profesoara Rodica Roșioru, care a fost și membră a juriului.

Delegatia R. Moldova a fost primită la Ambasada țării noastre la Riga, fapt pentru care se aduc mulțumiri Dlui Eugen Revenco, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Dnei Maia Cuceaidze, însărcinata cu afaceri a Ambasadei R. Moldova în Letonia!

„Suntem nespus de fericiți pentru acest rezultat extraordinar, obținut într-o competiție frumoasă, corectă, reprezentativă, cu un juriu de elită, între care s-au regasit nume mari ale culturii nu numai europene, dar și mondiale. Notele s-au acordat la vedere, copiii au reușit să comunice cu fiecare membru al juriului, de la care au primit sfaturi, sugestii, cuvinte de laudă, dar și obiectii!”, ne spune profesoara de canto Rodica Roșioru.

Concursul se află la a VIII-a ediție și în acest an a reunit circa 300 de concurenti cu vârsta cuprinsă între 4 și 25 ani.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Au încins grătarul și au sărbătorit cu muzică răposații. S-a întâmplat astăzi, în Moldova

Cu mesele pline de bucate, romii din diferite regiuni ale Republicii Moldova au sărbătorit Paștele Blajinilor. La Soroca romii au întins mese copioase cu bucate preparate acasă, buchete de flori, ouă cu pietricele, plăcinte, dar și băuturi alese, transmite www.stiri.md.

La Glodeni aceștia au încins grătarul și au sărbătorit cu chef răposații. De asemenea, romii din Chișinău și Florești s-au remarcat prin pomenile luxoase, bucatele sofisticate, pască grandioasă, rațe umplute, miel sau pește la cuptor și muzică ce răsuna tare.

foto: captura www.stiri.md; www.protv.md

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Macaulay Culkin a scăpat de dependența de droguri și are o iubită frumoasă
Articolul anterior
Medicii şi farmaciştii vor primi din ianuarie indemnizații unice mai mari
Articolul următor