Subiectul nașterii prin cezariană sau pe cale naturală este unul supus intens dezbaterilor. De frica durerilor nașterii, tot mai multe femei aleg să-şi aducă pe lume copiii prin cezariană și, de cele mai multe ori, medicii iau în calcul anume dorința mamei, chiar dacă nașterea ar putea evolua fără complicații și pe cale naturală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere limitarea cezarienelor la 10-15 % din totalul naşterilor, intervenţia chirugicală fiind indicată doar în caz de urgenţă sau planificat, atunci când există anumite complicații în sarcină.Dar, dincolo de toate aspectele unei nașteri, există oare diferențe între copiii născuţi pe cale naturală şi copiii născuți prin cezariană? Mai jos, vezi câteva detalii, care fac referire la cercetări științifice.
Copiii născuți prin cezariană arată diferit
Faptul că un nou-născut prin cezariană arată perfect are o justificare medicală. Bebelușul nu prezintă urme de oboseală sau efort, fața sa fiind perfect ovală. La polul opus, nou-născutul pe cale naturală poate prezenta leziuni minore sub forma unor hematoame, tumefacție şi vase de sânge sparte pe faţă.
Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi
În general, cei mai mulţi copii, imediat după cezariană, sunt liniştiţi. Medicii spun că de fapt, imediat după cezariană, nou-născutul nu este pe deplin treaz. Deoarece tranziţia, dintr-odată, de la „lumea de apă“ la „lumea de aer“ nu numai că nu este uşoară pentru un copil, dar poate fi, de asemenea, foarte dureroasă. Este un efort inuman pentru un organism atât de mic. Copilul născut în mod natural împinge capul afară din canalul vaginal şi, în acelaşi timp, împinge afară din plămâni lichidul amniotic şi ia prima răsuflare. În comparaţie, bebeluşul născut prin cezariană are nevoie să i se aspire lichidul amniotic din plămâni într-un mod mecanic de către medici, ceea ce este incomod şi interferează cu respiraţia naturală. La aceasta se adaugă diferenţa de presiune, între lichid şi exterior, ceea ce poate induce dureri în piept. Dar, în ciuda acestor experienţe, copilul, în primele ore ale vieţii sale, este extrem de liniştit.
Copiii născuți natural sunt mai puternici decât cei născuți prin cezariană
În lumea medicală se pleacă de la premisa că bebeluşul născut în mod natural este mai sănătos, deoarece în timpul travaliului se strecoară printr-un canal foarte îngust, apoi se chinuie să scape singur de lichidul amniotic din plămâni, aspecte ce au un efect asupra funcţionării sistemului respirator. Ca urmare, nașterea naturală ar proteja copilul pe viitor de insuficienta respiratorie.
Unele studii susțin că micuții născuți prin cezariană prezintă risc mai mare de obezitate
Explicația ar fi că cezariana inhibă eliberarea de hormoni şi enzime care afectează metabolismul normal al copilului, mai târziu în viaţă, iar copilul nu are niciun contact cu bacteriile prezente în canalul vaginal al mamei, ceea ce poate afecta metabolismul.