Experţii încearcă să înţeleagă de ce mor atât de mulţi copii de Covid, în Brazilia. ,,Este un număr neobișnuit de mare”

O tânără mamă s-a prezentat cu copilul la spital, care avea febră. Medicii au avut o veste îngrijorătoare: era Covid-19, dar au liniştit-o pe femeie, spunându-i că cei mici nu dezvoltă aproape niciodată simptome grave. După mai puțin de două săptămâni, copilul a murit în secţia ATI a spitalului din Maringá, sudul Braziliei.

Covid-19 devastează Brazilia și, într-o nouă agravare a situaţiei, pe care experții lucrează să o înțeleagă, pare că virusul provoacă moartea bebelușilor și copiilor mici la o rată neobișnuit de mare.

De la începutul pandemiei, 832 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit de virus, potrivit ministerului sănătății din Brazilia. Datele comparabile sunt rare, deoarece țările urmăresc impactul virusului în mod diferit, dar în Statele Unite, care are o populație mult mai mare decât Brazilia, și un număr total mai mare de decese cauzate de Covid-19, numai 139 de copii cu vârsta sub 4 ani au murit, scrie The New York Times.

„Numărul oficial al deceselor copiilor din Brazilia este probabil un subestimat substanțial, întrucât lipsa unor teste pe scară largă înseamnă că multe cazuri rămân nediagnosticate”, a spus dr. Fátima Marinho, epidemiolog la Universitatea din São Paulo.

Marinho conduce un studiu care reflectă numărul morților în rândul copiilor, atât pe baza cazurilor suspecte, cât și a celor confirmate şi estimează că peste 2.200 de copii sub 5 ani au murit de la începutul pandemiei, incluzând peste 1.600 de copii cu vârsta sub un an. „Vedem un impact uriaș asupra copiilor”, a spus Marinho. „Este un număr absurd de mare. Nu am văzut acest lucru nicăieri altundeva în lume”.

Experții din Brazilia, Europa și Statele Unite sunt de acord că numărul deceselor copiilor din cauza Covid-19 în Brazilia pare a fi deosebit de ridicat.

„Aceste numere sunt surprinzătoare. Este mult mai grav decât ceea ce vedem în Statele Unite”, a spus dr. Sean O’Leary, vicepreședinte al comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie și specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Colorado Anschutz.

Din păcate, în acest moment, nu există dovezi disponibile cu privire la impactul variantelor virusului – despre care oamenii de știință spun că ar conduce la cazuri mai severe de Covid la adulți tineri și sănătoși și care ar creşte numărul de morți în Brazilia, inclusiv în rândul bebelușilor și copiilor.

sursa

Strănepoții au susținut-o la ceremonia de absolvire. O femeie de 78 de ani a obținut o diplomă de licență la Universitatea Samford din Alabama
Articolul anterior
Bebeluș găsit viu la pieptul mamei sale moarte, după atac în Fâșia Gaza
Articolul următor
Alte articole interesante