În premieră, CEDO a condamnat Norvegia pentru copiii luați de lângă familii

Cea mai importantă instanță din domeniul drepturilor omului din Europa a decis în toamna acestui an că Barnevernet, controversata agenție norvegiană de servicii sociale pentru copii, a încălcat drepturile unei mame prin luarea fiului său.

separator
Ulterior, copilul a fost dat spre adopție, considerându-se că este „spre binele lui”. Decizia CEDO vine la 11 ani după ce Barnevernetul l-a smuls pe băiețelul de doar câteva săptămâni din grija mamei. Este pentru prima dată din 1996 când Norvegia este condamnată de CEDO pentru separarea copiilor de familiile lor.

Alte 16 contestații împotriva statului norvegian, făcute de familii de diferite naționalități pentru încălcarea drepturilor copiilor și ale părinților la viața de familie, își așteaptă și ele răspunsul din partea judecătorilor CEDO.

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului din Franța a hotărât, cu un vot de 13 la 4 că Barnevernet a încălcat secțiunea 8 din CEDO în cazul Strand Lobben și alții împotriva Norvegiei.

Conform hotărârii Curții, agenția norvegiană a încălcat drepturile lui Trude Lobben și ale fiului ei asupra vieții de familie, Barnevernet fiind acuzat că nu a făcut o analiză adecvată a abilităților parentale ale mamei. De asemenea, agenția norvegiană este acuzată că nu a făcut o analiză suficient de pertinentă pentru a-și susține afirmația potrivit căreia copilul era vulnerabil, iar adopția a fost cea mai bună măsură în interesul minorului.

6 dintre cei 17 judecători ai Curții de Apel consideră că „autoritățile din prezenta cauză au eșuat încă de la început în scopul de a reuni copilul cu mama sa, însă imediat au stabilit că acesta ar trebui să crească într-o familie. Această presupunere este firul roșu care unește toate etapele procedurilor urmate, începând cu decretul privind luarea copilului de lângă mamă”.

Copilul, care acum are 11 ani, a fost scos din custodia lui Lobben în 2008 și ulterior a fost încredințat spre adopție unei familii, în 2011.

„Avocații pentru drepturile omului arată de ani buni practicile distructive ale Barnevernetului. Această hotărâre este un pas în direcția corectă pentru drepturile părinților în Norvegia, și nu numai”, a spus avocatul lui Lobben, Grégory Thuan Dit Dieudonne, într-o declarație publicată de ADF International. „Chiar și o decizie pozitivă nu poate compensa cei 10 ani prețioși pe care această familie i-a pierdut din cauza statului norvegian.”

În ultimii ani, Barnevernetul a fost intens criticat de comunitatea internațională pentru luarea copiilor din custodia părinților din motive aparent arbitrare. În numeroase cazuri, familiile respective au fost nevoite să fugă din țara scandinavă pentru a scăpa de tratamentul agresiv al agenției norvegiene care pretinde că luptă pentru binele minorilor.

Decizia CEDO i-a făcut pe mulți acuzatori ai Barnevernetului să spere că, în sfârșit, Norvegia va fi trasă la răspundere pentru ceea ce ei consideră a fi că este îndepărtarea ilegală a copiilor de lângă părinți.

În plus, Marea Cameră a CEDO a votat pentru a obliga guvernul norvegian să plătească lui Lobben daune de aproximativ 27.000 USD și aproximativ 10.000 USD pentru cheltuieli de judecată.

sursa

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

O femeie își caută copilul plecat de mai mulți ani peste hotare. ,,Te aștept, fiule!”
Articolul anterior
Un șofer moldovean de pe cursa Sankt Petersburg-Chișinău a murit, încercând să salveze viața pasagerilor săi
Articolul următor
Close menu