În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului copiilor care sunt infectați cu boala gură-mână-picior. Este vorba despre o infecție ce cauzează ulcere bucale și bubițe pe mâini și tălpi.
Cu această boală s-a confruntat și fetița Svetlanei Sainsus, cofondatoarea platformei „Caritate.md”.
„Ne-am trezit cu febră 39-40. Așa a durat primele 3 zile. Credeam că este o răceală. Am văzut niște erupții, parcă erau niște bibuțe, parcă erau mușcături de țânțari, și am mers la urgență. Am dat o serie de analize ca să se confirme că este boala gură-mână-picior.
Din prima săptămână a început calvarul. Bubițele au început să apară peste tot, în guriță, zona intimă. Lia nu mânca absolut nimic, bea doar ceaiuri, sucuri și apă rece. Era foarte greu să faci igiena din cauza bubițelor.
În primele zile au început să apară bubițele. Cele de pe tălpi au fost cele mai chinuitoare pentru că nu putea să meargă.
Acum avem nasul înfundat, a început tusea. Toată luna ne-am chinuit cu acest virus. Medicul ne-a spus că este un virus de lungă durată și cel puțin vreo 21 de zile ne vom chinui”, povestește Svetlana Sainsus.
Svetlana susține că a folosit un spray pentru guriță. Fetița mânca doar mâncare lichidă, rece. Cald nu este voie, pentru că apar dureri. ,,După ce au trecut bubițele, a început să se descuameze pielea de pe piciorușe. Acum văd că i-au rămas careva semne, care sper să-i treacă. Nu am fost internate, dar am fost mereu sub monitorizarea medicului de familie”, a povestit Svetlana Sainsus pentru emisiunea Doctorii, de la Prime TV.
Boala gură-mână-picior este o infecție virală acută, cauzată de virusul Coxsackie A16, ce face parte din familia de virusuri denumite enterovirus. Perioada de incubație este de trei-șase zile.
Boala se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii, însă cel mai frecvent apare la micuții cu vârsta de până la cinci ani.
Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative în gură, cu durere în gât, scăderea apetitului și modificarea stării generale.