În rândul micuților, se atestă o creștere a numărului de infectări cu boala gură-mână-picior. Mărturisirile Svetlanei Sainsus

În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului copiilor care sunt infectați cu boala gură-mână-picior. Este vorba despre o infecție ce cauzează ulcere bucale și bubițe pe mâini și tălpi.

Cu această boală s-a confruntat și fetița Svetlanei Sainsus, cofondatoarea platformei „Caritate.md”.

„Ne-am trezit cu febră 39-40. Așa a durat primele 3 zile. Credeam că este o răceală. Am văzut niște erupții, parcă erau niște bibuțe, parcă erau mușcături de țânțari, și am mers la urgență. Am dat o serie de analize ca să se confirme că este boala gură-mână-picior.

Din prima săptămână a început calvarul. Bubițele au început să apară peste tot, în guriță, zona intimă. Lia nu mânca absolut nimic, bea doar ceaiuri, sucuri și apă rece. Era foarte greu să faci igiena din cauza bubițelor.

În primele zile au început să apară bubițele. Cele de pe tălpi au fost cele mai chinuitoare pentru că nu putea să meargă.

Acum avem nasul înfundat, a început tusea. Toată luna ne-am chinuit cu acest virus. Medicul ne-a spus că este un virus de lungă durată și cel puțin vreo 21 de zile ne vom chinui”, povestește Svetlana Sainsus.

Svetlana susține că a folosit un spray pentru guriță. Fetița mânca doar mâncare lichidă, rece. Cald nu este voie, pentru că apar dureri. ,,După ce au trecut bubițele, a început să se descuameze pielea de pe piciorușe. Acum văd că i-au rămas careva semne, care sper să-i treacă. Nu am fost internate, dar am fost mereu sub monitorizarea medicului de familie”, a povestit Svetlana Sainsus pentru emisiunea Doctorii, de la Prime TV.

Boala gură-mână-picior este o infecție virală acută, cauzată de virusul Coxsackie A16, ce face parte din familia de virusuri denumite enterovirus. Perioada de incubație este de trei-șase zile.

Boala se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii, însă cel mai frecvent apare la micuții cu vârsta de până la cinci ani.

Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative în gură, cu durere în gât, scăderea apetitului și modificarea stării generale.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Peste 40 de oi, sfâșiate de șacali în raionul Ungheni. Animalele se ascund în pădure
Articolul anterior
Andrei Spînu, raport detaliat despre situația din țară: ,,Presiunile din toate conductele de gaz sunt peste valorile critice și continuă să crească”
Articolul următor