Iritaţia de scutec (Eritem fesier) este cea mai frecventă forma de inflamaţie a pielii sugarului. Se prezintă ca o zona iritată, roşie la nivelul pielii acoperite de scutec (funduleţ) a bebeluşului. Pielea lui s-ar putea de asemenea, să fie puţin inflamată şi caldă la atingere.
Iritaţia de scutec poate fi o formă uşoară – câteva pete roşii, care înţeapă la atingere, pe o suprafaţă mică sau destul de extinsă, cu umflături roşii, care se întind pe burtica și coapsele bebeluşului tău.
Care sunt cauzele eritemului fesier?
Majoritatea sugarilor dezvoltă la un moment dat acest tip de dermatită. Cel mai frecvent apare atunci când mama care alăpteaza mănâncă anumite produse ce provoacă eritemul fesier la copil sau când se întroduc alimente solide în alimentaţia sugarului, sau când copilului i se administrează antibiotice. Alţi factori care pot duce la apariţia dermatitei de scutec sunt : menţinerea umedă a pielii sub scutec, schimbarea rară a scutecului, diareea sau folosirea unor chiloţei din plastic peste scutec.
Iritaţia de scutec poate apare cu intermitenţă atâta timp cât copilul poartă scutece, dar este mai frecventa în primele 15 luni de viaţă, mai ales între lunile 8 şi 10 de viaţă.
De obicei, iritația de scutec dispare în câteva zile cu ajutorul unui tratament corespunzător şi îngrijire corectă.
Soluţia:
După igienizarea corespunzatoare locală (îndepartarea fecalelelor și urinii cu apă calduţă, şerveţele umede), urmează uscarea pielii bebeluşului prin tamponarea cu un prosop curat (pielea nu trebuie frecată, aceasta acţiune putând irita şi mai tare pielea). Apoi folosește un unguent înaintea aplicării unui scutec nou.
Bepanthen Unguent a fost creat special pentru a susţine refacerea naturală a pielii, menţinând-o hidratată, moale şi catifelată. Formula “apă-în-ulei” păstrează pielea sănătoasă şi hidratată şi este esenţială pentru menţinerea barierei protectoare a acesteia. Bepanthen Unguent oferă bebeluşului comfort suplimentar deoarece nu se lipeşte de scutec şi este uşor de îndepărtat.
Ştiai că…?
– Medicii pediatri, moaşele şi specialişti de prestigiu în dermatologie pediatrică recomandă protejarea pielii bebeluşului prin aplicarea unui unguent delicat la fiecare schimbare a scutecului.
– Bebeluşul poate urina şi de 15 ori pe zi, prin urmare scutecul trebuie schimbat frecvent.
– Pielea unui bebeluş are jumătate din grosimea pielii unui adult. De aceea este important folosirea produselor special create pentru pielea sensibilă a bebeluşilor, care nu conţin parfumuri, coloranţi, conservanţi sau substanţe antiseptice.
– Bebeluşii hrăniţi cu lapte formulă sunt mai predispuşi la eritem fesier, deoarece au scaune mai alcaline decât bebeluşii alăptaţi la sân.
Sfaturi pentru îngrijire:
– Schimbă frecvent scutecele. Dacă folosești scutece din pânză, o căptuşeală de unică folosinţă poate contribui la protejarea pielii bebeluşului.
– Lăsă pielea să respire. Evită hainele strâmte, deoarece acestea nu permit pielii să respire. În plus, lăsă bebeluşul să dea din picioare fără scutec, cât mai mult timp posibil.
– Folosește un unguent protector. Acoperă funduleţul bebeluşului cu un strat subţire dintr-un unguent protector, precum Bepanthen, la fiecare schimbare a scutecului şi mai ales înainte de culcare. Acesta întăreşte bariera naturală a pielii și împiedică penetrarea de către agenţii iritanţi din urină şi materii fecale.
– Îngrijește zilnic pielea bebelușului. Multe dintre produsele disponibile pe piaţă sunt create pentru tratarea eritemului fesier infectat şi conţin substanţe antiseptice şi alte ingrediente, nepotrivite pentru aplicarea zilnică pe pielea sensibilă a bebeluşilor. Pentru protecţia zilnică, foloseşte un unguent delicat, creat special pentru pielea bebeluşilor – Bepanthen.
– Publicarea articolului a fost sponsorizată de BAYER