Nata Albot: ,,2020 nu m-a învățat cum să mă distanțez de oameni, ci m-a învățat cum să mă apropii de copiii mei”

Nata Albot își surprinde în mod constant prietenii virtuali cu postări captivante și utile. Pe final de an, cunoscuta jurnalistă moldoveancă stabilită în Canada, mamă a patru copii de vârste diferite, a revenit cu o postare ce poate binevenită pentru mulți dinte părinți.

,Eu pe toți patru într-o poză rar când îi pot aduna, așa că vin cu o concluzie părintească pe sfârșit de an, sub o fotografie de vară.

Pe mine 2020 nu m-a învățat cum să mă distanțez de oameni, ci m-a învățat cum să mă apropii de copiii mei. Și încă mă învață. Să nu credeți că am terminat școala asta. Poate chiar e una din cele mai răvășitoare perioade.

Iată cele mai importante lecții:

1. Aparențele înșală. Dacă ei afișează că nimic deosebit nu li se întâmplă, asta nu înseamnă că nu li se întâmplă. Să nu pierzi prudența, să încerci să simți și să vezi dincolo de aparențe, mai ales cu adolescenții, este crucial.

2. Dragostea și atașamentul copiilor pentru părinte nu neapărat vine la pachet cu ei. Pentru unii trebuie să lupți, să depui efort, să consulți psihologi, să citești și să nu renunți nicio secundă de a căuta să construiești o relație, chiar dacă pare că te lovești zilnic de același perete.

3. Celularele sunt una dintre cele mai degradante invenții pentru copii. Cultivă lene, îndobitocire, sedentarism și procrastinare. Contactul cu ecranul trebuie controlat și dozat. Iar cea mai bună soluție nu sunt interdicțiile, ci oferirea alternativelor și condiționarea. Ai citit atâtea pagini, ai văzut documentarul, am discutat despre cele învățate – ai screen time. Eu nu cred că le putem interzice sau elimina device-le. Deși până la o anumită vârstă efectiv le-aș considera periculoase pentru copii.

4. Obiceiurile bune de viață se preiau, nu se învață pe de rost. Tu încerci să mănânci corect și copii vor considera asta gustos. Tu faci sport, și copii tăi vor prelua asta ca pe o normalitate. Tu urli, și copii vor prelua această formă de comunicare drept una normală.

5. Arta este cel mai bun medicament pentru această generație TikTok. Și discuțiile despre cine vor să devină în viață. Și conectarea cu muzica, pictura, sculptura. Chiar dacă vi se pare că toate se lovesc ca nuca de perete, nu încetați să conectați regulat copiii cu arta.

La un moment dat vor veni acasă și vă vor spune că era singurul copil din clasă care știa despre Archimboldo. Și asta e cea mai mare răsplată pentru toți nervii pierduți în încercarea de a planta în ei semințe de frumusețe. Simt că aș mai adăuga puncte, de s-ar citi măcar acestea până la capăt”, le-a dezvăluit Nata Albot urmăritorilor săi virtuali.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

În Moldova, deocamdată, nu ar fi fost depistată noua tulpină a Coronavirusului
Articolul anterior
Echipamente medicale în valoare de circa 1 milion de euro, donate Moldovei de către UE și OMS
Articolul următor